Lige og bedre adgang til diabetesteknologi
Diabetesforeningen kæmper for, at mennesker med diabetes skal have adgang til de teknologier, der kan give det bedst mulige liv med diabetes – teknologier, der er et værn mod livstruende situationer.
Diabetesforeningen kæmper for, at mennesker med diabetes skal have adgang til de teknologier, der kan give det bedst mulige liv med diabetes – teknologier, der er et værn mod livstruende situationer.
Selvom vi formelt set i Danmark har fri og lige adgang til sundhedsbehandling, hersker der i dag en geografisk ulighed. For tildelingen af livsændrende diabetesudstyr er vilkårlig både fra region til region og kommunerne imellem.
Diabetesforeningen kæmper for et opgør med dette postnummerlotteri, og at der skal blive lige – og bedre – adgang til det diabetesudstyr, som kan sikre sundhedsmæssige gevinster og øget livskvalitet. Samlet set vil det også være en gevinst for samfundet.
En sensorbaseret glukosemåler er et eksempel på en teknologi, der kan forhindre livstruende situationer hos mennesker med diabetes, der tager insulin flere gange dagligt.
Sensoren mindsker nemlig risikoen for lavt blodsukker, insulinchok og, på den lange bane, risikoen for hjerte-, øjen-, nyre- og nervesygdomme og amputationer. Men den lille sensor, der kan gøre en stor forskel, er langt fra tilgængelig for alle, der kunne have glæde af den.
Diabetesforeningens aktindsigt fra november 2022 viser, at nogle kommuner tildeler sensorbaserede glukosemålere som hjælpemiddel til alle – eller næsten alle, der søger, mens andre kommuner afviser alle – eller næsten alle – ansøgninger.
Der er også stor forskel på, hvornår regionerne tildeler sensorbaserede glukosemålere som et behandlingsredskab. I Region Syddanmark bliver de tildelt til alle med et langtidsblodsukker over 53 mmol/mol, mens man i andre regioner f.eks. Region Nordjylland skal have et langtidsblodsukker over 70 mmol/mol.
Disse forskelle eksisterer på trods af, at Dansk Endokrinologisk Selskab (DES) anbefaler sensorbaserede glukosemålere til alle, der tager insulin flere gange dagligt, og at tildelingen af teknologien i vores nabolande er væsentligt højere end i Danmark.
Ligeledes har de britiske sundhedsmyndigheder, på baggrund af anbefaling fra prioriteringsinstituttet NICE, i 2022 besluttet at udvide adgangen til sensorer, så de nu tildeles til alle med type 1-diabetes og til personer med type 2-diabetes, som tager insulin flere gange dagligt og har udfordringer med f.eks. hypoglykæmi, samt til dem der måler blodsukker mere end 8 gange i døgnet.
Som det er i dag, kan en sensorbaseret glukosemåler både være et behandlingsredskab, der tildeles i regionen, og et hjælpemiddel i kommunerne. Det er et problem, som fanger mennesker mellem systemets kasser, og trækker ressourcer, der i stedet kunne investeres i bedre behandling.
Der bruges mange penge i både kommuner og i Ankestyrelsen på at behandle ansøgninger og klager. Hertil kommer den tid, som sundhedspersonalet bruger på at vejlede mennesker med diabetes i at navigere i det komplekse landskab, og på at udforme udtalelser og svare på spørgsmål fra kommunerne. Penge og tid, som kan bruges langt bedre andre steder i sundhedsvæsenet.
Hvis flere med diabetes får den rette teknologi til blodsukkermåling i hverdagen, vil det også betyde færre udgifter til behandling og til overførselsindkomster som førtidspension, fordi flere med diabetes kan være på arbejdsmarkedet i længere tid.
Der er dermed en større sygdomskontrol og livskvalitet ved brug af diabetesteknologi, som kan lette presset på sundhedsvæsenet og ligeledes udgør en samfundsgevinst.
Det er et problem, som fanger mennesker mellem systemets kasser, og trækker ressourcer, der i stedet kunne investeres i bedre behandling.
Borgerforslag
50.000 underskrifter, og dermed adgang til at blive behandlet i Folketinget! Det opnåede influenceren Liv Martines borgerforslag om, at alle med insulinkrævende diabetes skal have ret til at få en sensorbaseret glukosemåler. Vi følger udviklingen tæt i kampen mod #postnummerlotteri.
27. september 2023
31. juli 2023
25. maj 2023
27. marts 2023
09. marts 2023