Uanset om du er ny med diabetes, eller om du har haft sygdommen i mange år, kan du få behov for støtte og hjælp.
Der kan være meget at holde styr på, når du har diabetes, men heldigvis har du også en række rettigheder og dermed også mulighed for at få økonomisk støtte til f.eks. medicin og hjælp til f.eks. at indrette dit arbejdsliv fornuftigt.
De 2 vigtigste støttemuligheder:
Servicelovens §100: Tilskud til nødvendige merudgifter. Nødvendige merudgifter er som regel udgifter til medicin, kost, druesukker/juice, transport til kontrol og behandling.
Servicelovens §112: Hjælpemidler Injektions- og testmateriale, dvs. kanyler og udstyr til blodsukkermåling
Det er vores erfaring, at mange – især i den første tid med diabetes – kan have svært ved at overskue mulighederne for at søge støtte hos kommunen.
Nogle kan opleve processen som forvirrende, og sagsbehandleren har måske ikke altid tilstrækkelig viden om diabetes som sygdom eller indsigt i, hvad det vil sige at leve med diabetes. Derfor kan det være nyttigt selv at sætte sig ind i mulighederne for støtte.
Vær forberedt på, at processen kan tage tid, og at du selv har en vigtig rolle med at forklare din situation og sygdommens betydning i hverdagen.
Hvem skal du tale med?
Som regel vil det være forskellige forvaltninger, der tager af hhv. merudgifter/tabt arbejdsfortjeneste og injektions- og testmateriale.
Merudgifter for voksne er som regel placeret i kommunens social- og handicapforvaltning. Injektions- og testmateriale er placeret i kommunens hjælpemiddelafdeling. Du vil derfor oftest have kontakt med flere afdelinger/sagsbehandlere i din kommune.