Rejse

Rejse og diabetes

Din diabetes rejser med, når du rejser ud. Her får du rejseråd og anbefalinger om sikkerhed i forhold til din diabetes både før og under din rejse.

Diabetes skal ikke forhindre dig i at rejse på ferie. Med vores rejseråd er du godt forberedt, så du trygt kan glæde dig. God rejse!

Inden rejsen

Sygesikringskort

Husk, at det gule sygesikringskort kort ikke dækker som rejsesygesikring uden for Danmark, Færøerne og Grønland. I EU - Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz gælder det blå EU-sygesikringskort, som giver adgang til behandling på samme vilkår som borgere i det land, du besøger. Er der egenbetaling for f.eks. at gå til læge, vil der altså også være egenbetaling for dig.

  • Husk at få det blå sygesikringskort

Læs mere på www.borger.dk om: 

Det gule sundhedskort 

Det blå EU-sygesikringsbevis

Forsikringer

Vi anbefaler, at du sideløbende med det blå EU-sygesikringskort tegner en privat rejseforsikring, blandt andet for at få dækning for f.eks. egenbetaling og hjemtransport. Husk at oplyse, at du har diabetes. Hvis du skal rejse uden for et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, gælder det blå EU-sygesikringskort ikke, så også her skal du tegne en privat rejseforsikring for at være dækket. Diabetesforeningen anbefaler en privat rejseforsikring, der dækker i hele verden.

  • Overvej, om det er en god idé at tegne en forsikring.

Klik her og læs mere om rejseforsikring og diabetes

Forhåndsgodkendelse og lægetjek inden afrejse

Din diabetes skal være stabil og velreguleret, før du rejser, hvis du skal være sikker på at være dækket af dit forsikringsselskab. 

En forhåndsgodkendelse fortæller, om din kroniske og nuværende sygdom vil være dækket på din rejse, hvis du får brug for behandling. Det er typisk forsikringsselskabets læger, der vurderer dette. Tal med dit forsikringsselskab eller tjek dets hjemmeside, hvis du er i tvivl.

Vi anbefaler, at du går til en ekstra kontrol hos din diabeteslæge inden afrejse. Det giver sikkerhed, og dokumenterer, at din diabetes har været stabil før ferien.

  • Sørg for at få en forhåndsgodkendelse hos dit forsikringsselskab
  • Gå til en ekstra kontrol hos din diabeteslæge inden afrejse

Lægeattest på engelsk

Hvis du har insulinkrævende diabetes, anbefaler Diabetesforeningen, at du medbringer en underskrevet lægeattest på engelsk som dokumentation for, at du har diabetes. Denne kan du have med til dit ambulatorie, der vil udfylde den gratis. Ved egen læge, koster det et gebyr. Lægeattesten er god at have i forbindelse med blandt andet sikkerhedskontrollen i lufthavne.

Klik her og hent Diabetesforeningens skabelon til lægeattest på dansk og engelsk (Word-fil)

Udenrigsministerier anbefaler at man kontakter ambassaden i det land man rejser til, for at høre om deres specifikke regler når man medbringer store mængder medicin, eller medicin der indeholder euforiserende stoffer.

Her skal man sørge for at have den rette dokumentation med. Myndighederne i det pågældende land kan kræve yderligere dokumentation for, at den medicin du medbringer, er til eget forbrug.

  • Få en lægeattest på engelsk, som du kan tage med på rejsen
  • Undersøg, om du skal have dokumentation for din medicin med og fremskaf hvis nødvendigt

Forbered dig på evt. ændret insulinbehov

Får du insulin, så vær opmærksom på, at store tidsforskelle kan påvirke dine normale spisetider og dit insulinindtag. Tidsforskelle på over to timer kan kræve en tilpasning af din behandling – tal med din behandler om det i god tid før rejsen.

  • Tal med din behandler, hvis du skal rejse til andre tidszoner, som kan forskubbe din krops behandlingsrytme

Medicin i udlandet

De fleste steder kan man købe insulin og anden diabetesmedicin. Kontakt producenten af din medicin – eller tjek deres hjemmeside – for at få at vide, om du kan købe det i netop det land, du skal til. En recept på papir (på engelsk og ikke elektronisk) fra en læge i Danmark er gyldig i alle EU-lande. Skal du uden for EU, må du kontakte ambassaden for det land, du skal besøge, for at finde ud af, om en dansk recept gælder.

  • Undersøg, om din medicin er tilgængelig og sørg for at have gyldig recept til destinationslandet med

 

Undervejs på rejsen - i fly og terminaler

Medicin og udstyr i håndbagagen

Hav medicin og testudstyr i din håndbagage også gerne fordelt i to tasker, i tilfælde af, at den ene skulle forsvinde. Pak gerne ekstra insulin, strips og blodsukkermåler, stiks til måling af ketoner, pennåle mm. således du har reserve med på rejsen.

  • Pak rigeligt udstyr og medicin – og gerne ekstra i reserve

Sikkerhedskontrollen

Husk at gøre sikkerhedskontrollen opmærksom på, at du medbringer medicin og andet diabetes udstyr med dig. Medicin er undtaget reglen om, at man kun må have 100 ml flydende insulin og anden diabetes medicin med i flykabiner. Vær forberedt på, at sikkerkontrollen kan bede om dokumentation for, at det er medicin, du medbringer er din. Du skal have din medicin med i originalemballagen sammen med en lægeattest.

  • Fortæl og vis sikkerhedskontrollen, at du har medicin med og fremvis dokumentation/lægeattest. Du er ikke den første rejsende med diabetes, de har set, så det skal nok gå godt.

Kulde- og varmepåvirkning

Kontrollér de oplysninger, du har fået ved udlevering af medicin og udstyr for, hvordan du skal opbevare det. Insulin og blodsukkerteststrimler må ikke udsættes for større temperaturudsving, da det kan ødelægge deres virkning.

Insulin og strimler må ikke ligge i flyets kolde lastrum og må typisk heller ikke opbevares ved temperaturer over 30 grader eller i direkte sollys. På indlægssedlen kan du læse præcis, hvor store temperaturudsving din insulin kan tåle. Du kan beskytte begge dele mod både kulde- og varmeudsving i en termobeholder. Også måleapparater er følsomme over for kulde og varme.

 

Når du er fremme på destinationen

Refusion for medicin købt i et andet EU/EØS-land

Når du er på ferie og får behov for at købe receptpligtig medicin i et andet EU/EØS-land, har du som udgangspunkt ret til det samme tilskud som på et apotek i Danmark. Du vil derfor få tilskud til medicinen på ferien, hvis du har ret til det hjemme i Danmark, da reglerne for tilskud er de samme når du køber i et andet EU/EØS-land, dvs. i EU - Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.

Klik her og læs mere om ansøgningen om refusion hos lægemiddelstyrelsen

Hvis du skulle få udgifter til lægehonorar, sygehusbehandling eller transport kan du sende en ansøgning til den region, du bor i. Link til regionerne finder du ligeledes inde på lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

  • Gem kvitteringer, så du kan ansøge om refusion hos Lægemiddelstyrelsen, hvis du har købt medicin i udlandet, som du normalt får dækket herhjemme

Ændret insulinbehov

Ændret aktivitetsniveau, varme temperaturer og anderledes mad kan også påvirke dit insulinbehov. Derfor er det vigtigt at måle dit blodsukker lidt oftere de første dage, så du har en fornemmelse af, hvordan du reagerer.

  • Mål blodsukker ofte, så du kan justere medicin til behovet på din rejse

Slap af og nyd ferien

Tingene er anderledes når man rejser: nye madvaner, døgnrytme og andet klima. Tænk ikke for meget på din diabetes, men nyd din rejse. Der er mange med diabetes der rejser udenlands hvert år, uden problemer. Det handler blot om god planlægning inden rejsen.

  • Ferie handler om at slappe af og få gode oplevelser. God rejse – og nyd det!

Tjekliste - 8 gode rejseråd

    Tjekliste - 8 gode rejseråd
  • 1. Kontroller blodsukker og udstyr, før du rejser

    + -
    • Hold godt øje med, om dit blodsukker er stabilt op til ferien.
      Vi anbefaler, at du går til en ekstra kontrol hos din diabeteslæge. Det giver sikkerhed, og dokumenterer, at din diabetes har været stabil før ferien.
    • Tjek udløbsdato på teststrimler og insulin.
    • Sørg for at have et par ekstra blodsukkerapparater og strimler til måling af blodsukker.
  • 2. Sygesikringskort og forsikringer

    + -
    • Husk, at det gule sundhedskort ikke dækker som rejsesygesikring i andre lande end Danmark, Færøerne og Grønland.
    • Vær opmærksom på, at det blå EU-sygesikringskort kun dækker i EU, Norge, Liechtenstein og Schweiz, og at kortet kun sikrer dig ret til samme behandling som borgerne i det land, du rejser i.
    • Diabetesforeningen anbefaler en privat rejseforsikring, der dækker i hele verden

    Læs på www.borger.dk om: 

    Det gule sundhedskort

    Det blå EU-sygesikringsbevis 

    Forsikringsoplysningen fortæller mere om privat rejseforsikring

  • 3. Tag lægeattest på engelsk med

    + -
    • Vi anbefaler, at du altid har en lægeattest med, når du rejser.
    • Hvis du også har lægeattesten på engelsk, er det nemmere for læger i udlandet at sætte sig ind i din diabetes, hvis det skulle blive relevant.

    Her er en lægeattest på dansk og engelsk, som din læge kan udfylde og underskrive.

    Hent lægeattest her

  • 4. Husk medicin og udstyr til hele ferien

    + -
    • Tag altid ekstra insulin, strips og blodsukkerapparater med.
    • Fordel i to tasker, og lån evt. plads i en rejsefælles taske. Så har du stadig adgang til insulin, selvom en taske bliver væk.

    Hav altid insulin og udstyr i din håndtaske eller en jakkelomme.

  • 5. Opbevar din medicin sikkert

    + -
    • Lås gerne insulin og udstyr inde i et værdiskab, hvis der er sådan et på dit værelse.
    • Blodsukkerapparater, strimler og insulin tåler ikke temperaturudsving, så hverken lastrum i fly, handskerum i biler eller en strandtaske er gode opbevaringssteder.
    • Hav din insulin i originalemballage, så du altid kan dokumentere, hvad det er.

    Læs mere om at have insulin med på rejsen

  • 6. Klar til sikkerhedskontrol i lufthavne

    + -

    I lufthavnen, hvor du skal gennem sikkerhedskontrollen, kan du blive bedt om dokumentation for din sygdom og medicinske udstyr.   

    • Lægeerklæring dokumenterer, at du har diabetes og behov for medicin (se punkt 3 om lægeerklæring).
    • Med kopi af recepten og den originale emballage kan du dokumentere, at medicinen er udskrevet til dig.
  • 7. Fortæl kabinepersonalet om din diabetes

    + -
    • Allerede, når du bestiller din rejse, er det en god idé at informere om din diabetes, så kabinepersonalet kan tage hensyn til dine behov i forbindelse med servering af mad.
    • Hvis du rejser alene, giver det også tryghed for dig, at kabinepersonalet er informeret om din sygdom, så de kan hjælpe, hvis dit blodsukker skulle blive for lavt.
  • 8. Tidsforskel

    + -

    Ferie handler om at slappe af og få gode oplevelser. Det kan du bedst, når du er tryg.

    • Mål dit blodsukker oftere end hjemme.
      Ændret aktivitetsniveau – og f.eks. meget solbadning – påvirker dit behov for insulin.
    • Sørg for at drikke masse af vand, og køb det på flaske, så du minimerer risikoen for at få ”turistmave” på grund af bakterier i det lokale drikkevand.
    • Hav altid druesukker, eller hvad du spiser, når du får lavt blodsukker (hypoglykæmi) på dig.
    • Nyd den lokale mad, og hav evt. et nødlager af f.eks. havregryn og rugbrød med hjemmefra som supplement, hvis det gør dig ekstra tryg.
    • Tjek hjemmefra, hvor nærmeste læge og hospital er (gem evt. informationen i din pung).
    • Hav dokumentation for din diabetes på dig – f.eks. kopi af din lægeerklæring. Hvis du er i et land, hvor de ikke forstår engelsk, så tilføj betegnelsen for diabetes på det lokale sprog.

     

Vi er her for at hjælpe

Få svar på dine spørgsmål

Vi er her for at hjælpe

Hver dag rådgiver vi personer med diabetes - vi kan også hjælpe dig.