Kend Dine Nyrer

Pas på kroppens filter

Nyrerne er kroppens filter. De sørger for at holde kroppen fri for affaldsstoffer ved at lede dem ud gennem urinen.

Kend dine nyrer

Nyrerne er kroppens filter: de er sat sammen af millioner af små filtre og indeholder bittesmå blodkar, der filtrerer blodet for vand og affaldsstoffer.

Dårligt reguleret blodsukker kan med tiden skade blodkarrene og udvikle sig til diabetisk nyresygdom (nefropati), hvor affaldsstofferne hober sig op i kroppen i stedet for at blive filtreret fra gennem urinen.

Det lumske ved nefropati er, at det kan være svært selv at mærke symptomerne – ofte sker det først, når nyrefunktionen er nedsat med 80 procent. Derfor er årlige tjek af din nyrefunktion vigtige for at kunne forebygge sygdommen.

image-text
Nyrerne Og Diabetes Forside Web

Vejledning: Nyrerne og diabetes

I vejledningen kan du læse om sygdom i nyrerne, hvad behandlingen indebærer, samt hvilke tal lægen holder øje med, og hvad de betyder. Brug vejledningen som et opslagsværk, eller tag den med, når du skal tale med din læge.

1. Spar på saltet

Salt sender blodtrykket i vejret, og blodtrykket belaster nyrerne. Derfor kan det være en god idé at kigge på dit forbrug af salt. Langt det meste salt, får vi igennem forarbejdede fødevarer som pålæg, ost, kød- og fiskeprodukter og brød.

Hvis du vil spare på saltet kan du

  • Fjerne saltbøssen fra spisebordet
  • Bruge krydderiblander uden tilsat salt
  • Bruge alternative saltprodukter som Seltin
  • Købe ikke saltholdige, færdiglavede varer

2. Få tjekket filteret én gang om året

Du kan ikke selv mærke, om dine nyrer begynder at fungere dårligere med tiden. Derfor er det bedste råd at få tjekket nyrernes funktion én gang om året.

Årlig blodprøve og urinprøve

Ved hjælp af en urinprøve og en blodprøve kan din læge eller behandler måle, hvordan dine nyrer har det. Blodprøven afslører, om der er nedsat funktion i dine nyrer, mens urinprøven kan give en indikation om, om der er skader på dine nyrer.

Da du ikke selv kan mærke, om dine nyrer fungerer, som de skal, er begge prøver vigtige at få taget en gang om året. 

Du kan ikke selv mærke, om dine nyrer begynder at fungere dårligere med tiden. Derfor er det allerbedste råd at få tjekket nyrernes funktion årligt.

3. Er dine nyrer på overarbejde?

Det er en rigtig god idé at holde øje med blodtrykket - også for nyrernes skyld. Forhøjet blodtryk sender nemlig dine nyrer på overarbejde, ligesom en nedsat nyrefunktion kan give forhøjet blodtryk.

Tal med din læge eller behandler, for selvom dit blodtryk måske kun er ganske lidt forhøjet, kan behandling forsinke udviklingen af nyresygdom.

Målet er, at dit blodtryk er under 130/80 mmHg, når du har tegn på nyresygdom. 

Læs mere om blodtryk

4. Din medicin kan beskytte dine nyrer

Hvis du har type 2-diabetes og får medicin, der sænker dit blodsukker, kan du have gavn af at få tjekket din medicin.

Både medicin med såkaldte ”GLP-1-receptorer-agonister” eller ”SGLT-2-hæmmere” har nemlig vist sig at have en beskyttende virkning mod nefropati.

Se en oversigt over type 2-medicin her

5. Beskyt filteret mod røg 

Hvis du ryger, bliver dine nyrer yderligere belastet, fordi rygning giver forhøjet blodtryk, som ødelægger de små blodkar.

Desuden tyder noget på, at rygning nedsætter virkningen af den medicin, du får, hvis du allerede har problemer med nyrerne.

Her kan du få hjælp til rygestop: 

Ring til Stoplinien på 80 31 31 31 eller besøg Stoplinien.dk 

Længere levetid påvirker nyrerne

Den positive udvikling i den forventede levealder for mennesker med diabetes har som naturlig konsekvens, at man kan forvente at leve længere tid med sygdommen i kroppen. Og risikoen for at udvikle diabetisk nyresygdom (nefropati) stiger med diabetesvarighed. 

3% af alle med type 1-diabetes og 1,8% af alle med type 2-diabetes har terminalt nyresvigt. Man kan ofte først selv mærke nefropati, når nyrefunktionen er nedsat med 80 %, og man er tæt på at have behov for at komme i behandling med dialyse. 

Det bedste, du kan gøre for at passe på dine nyrer, er derfor at få taget årlige blod- og urinprøver, der måler din nyrefunktion. Prøverne hjælper din læge til at sætte ind tidligt med den rette medicinske behandling, så dine nyrer beskyttes bedst muligt. 

Kilde: diabetestal.nu

Nyrer

Bliv klogere på nyrerne

Flueben

Tak til

Peter Rossing 

Medlem af Diabetesrådet
Forskningsleder, professor, overlæge, dr.med.
Steno Diabetes Center Copenhagen 

Peter Rossing har bistået med at kvalificere indholdet 

Vi er her for at hjælpe

Har du spørgsmål om diabetes?

Vi er her for at hjælpe

Tal med Diabetesrådgiverne om, hvordan du passer godt på din krop.