Depression og diabetes
Når man har diabetes, er der dobbelt så stor risiko for at få en depression ift. personer, der ikke har en kronisk sygdom.
Når man har diabetes, er der dobbelt så stor risiko for at få en depression ift. personer, der ikke har en kronisk sygdom.
Som oftest taler man om depression, hvis du gennem længere tid (over nogle uger) har følt dig vedvarende nedtrykt, haft nedsat lyst, energi, interesse og øget træthed. Det er anderledes end følelsen af at være f.eks. fyldt op, drænet af energi eller ked af det, som vi alle oplever indimellem – måske især personer med diabetes.
Depression er ikke tegn på personlig svaghed, og du kan ikke ”bare tage dig sammen”, når du har en depression. Depression er en alvorlig tilstand, du ikke må ignorere. For uden hjælp og behandling kan den vare i lang tid, og det påvirker din egenomsorg og dermed risiko for følgesygdomme.
Alle mennesker kan få en depression. 15 % af alle danskere vil på et eller andet tidspunkt i deres liv udvikle symptomer på depression. Når du har diabetes, er din risiko fordoblet.
En depression påvirker, hvordan du tænker, føler og fungerer i din hverdag. Det rammer dig på din lyst og ydeevne, og har du en depression, vil du for det meste ikke kunne magte eller overskue hverdagens opgaver – det gælder også din diabetes.
En depression påvirker både din fysiske og din psykiske trivsel.
Det kan du læse mere om på Psykiatrifondens hjemmeside
Livet med med diabetes kan også påvirke den mentale sundhed. For mange kræver sygdommen opmærksomhed døgnet rundt. Her får du viden om og tips til at håndtere nogle af de udfordringer, der påvirker den mentale sundhed hos mennesker med diabetes.
Diabetes kan også påvirke psyken
Oplever du, at du har det svært? Vi er her for at hjælpe.
Ring 63 12 14 16
Ring 63 12 14 16