Træthed og diabetes hænger sammen, for sygdommen slider både fysisk og mentalt.
Hvad er diabetestræthed?
Modsat en normal træthed kan du hverken sove eller hvile dig til mindre diabetestræthed. Diabetes er en kompliceret sygdom, som kan tære både på krop og sind. Med årene kan det blive en akkumuleret træthed.
Når du har diabetes, er din krop helt eller delvist holdt op med at producere insulin. Det betyder, at du skal udvikle og etablere et mentalt og manuelt drevet system, som kan sikre, at den rigtige mængde insulin bliver givet på det rigtige tidspunkt. Døgnet rundt. Hele året. Resten af dit liv.
Årsager og symptomer
Der kan være både fysiologiske og psykologiske forklaringer på, hvorfor du er træt hele tiden.
Fysiologisk set tærer din diabetes på din krop. Medicin, og ændringer i dit blodsukker, kan give øget træthed og ofte også dårligere humør. Oveni kan mangel på fysisk aktivitet også bidrage til din træthed. Psykologisk set kan det være en belastning at passe din diabetes hver dag. Det kræver et mentalt overskud at få en kronisk sygdom til passe med job, familie/venner, rengøring, indkøb, fritidsinteresser osv.
Vær opmærksom på denne form for træthed
Vi kender alle sammen til træthed efter en lang arbejdsdag, hvor sofaen nærmest springer op på ryggen af os, når vi kommer hjem. Følelsen af udmattelse, udbrændthed og at være tom for energi kan ramme os alle.
Mange mennesker med diabetes oplever en overvældende træthed, som de ikke rigtig kan forklare eller slippe af med. Kan du mærke, at trætheden står i vejen for din motivation for at passe på dig selv og din diabetes, og i øvrigt leve det liv, du gerne vil? Så er du sandsynligvis diabetestræt.
Diabetestræthed kan gå ud over din egenomsorg
Din træthed kan skyldes mange ting. Under alle omstændigheder er det vigtigt at tage din udmattelse og træthed alvorligt, for vedvarende træthed kan påvirke din livskvalitet og egenomsorg.
Gode råd ved diabetestræthed
Det er ikke unaturligt at være træt. Indstil dine krav til dig selv/din partner efter, hvor meget trætheden fylder, og indret dig efter det.
Læg en fast pause ind hver dag, så du hver dag gør noget godt for dig selv. Drik f.eks. en kop kaffe i ro og mag, hør musik, gå en tur eller læs et blad.
Tag alvorligt, at du skal have så godt styr på dit blodsukker som muligt. Det vil give dig ny energi.
Tal med din behandler om din træthed, så du er sikker på, at du tager de rigtige doser medicin, og at du tager den på det mest optimale tidspunkt.
Har du pauser nok, hvor du får ladet op? Ved du, hvordan/hvornår du lader op? Og gør du det nok?
Passer du din diabetes tilstrækkeligt? Eller kunne utilstrækkelig egenomsorg være kilden til din træthed?
Har du konstant bekymringer og er i gang med at løse problemer? Er det muligt at tage et skridt baglæns og rette dit fokus på nuet i stedet for fremtiden?
Lytter du efter din krop og hjerne, når den signalerer, at du er træt? Og tager du en pause? Læs mere om mental træning
Sæt ord på, afled din opmærksomhed og find balancen
Søg hjælp hos din diabetesbehandler
Det er vigtigt at tage diabetestræthed alvorligt. Det belaster dig unødigt i hverdagen, det kan gå ud over din egenomsorg, og det kan udvikle sig til stress og depression.
Oplever du en overvældende træthed, som ikke kan forklares med for lidt søvn, for meget arbejde eller pres på andre fronter, så er det en god idé, at du søger hjælp hos din diabetesbehandler.
Det er trygt at have en at tale med
I første omgang er det vigtigt, at du får sat ord på, hvad der forstyrrer, bekymrer, trætter og udmatter dig. Dernæst kan det være rart og godt at tale med nogen, du føler dig fortrolig og tryg ved.
Behandling med samtaleterapi og/eller medicin
Diabetestræthed kan forekomme i forskellige grader. Nogle har brug for samtaler hos en psykolog eller deres behandler. Andre kan bruge deres netværk til at sparre og erfaringsudveksle med. Måske er løsningen ”helt lavpraktisk” at justere behandlingen af din diabetes.
Viden om mental sundhed
Livet med med diabetes kan også påvirke den mentale sundhed. For mange kræver sygdommen opmærksomhed døgnet rundt. Her får du viden om og tips til at håndtere nogle af de udfordringer, der påvirker den mentale sundhed hos mennesker med diabetes.