Diabetestræthed

Diabetestræthed

Træthed og diabetes hænger sammen, for sygdommen slider både fysisk og mentalt.

Hvad er diabetestræthed?

Modsat en normal træthed kan du hverken sove eller hvile dig til mindre diabetestræthed. Diabetes er en kompliceret sygdom, som kan tære både på krop og sind. Med årene kan det blive en akkumuleret træthed.

Når du har diabetes, er din krop helt eller delvist holdt op med at producere insulin. Det betyder, at du skal udvikle og etablere et mentalt og manuelt drevet system, som kan sikre, at den rigtige mængde insulin bliver givet på det rigtige tidspunkt. Døgnet rundt. Hele året. Resten af dit liv.

Vær opmærksom på denne form for træthed

Vi kender alle sammen til træthed efter en lang arbejdsdag, hvor sofaen nærmest springer op på ryggen af os, når vi kommer hjem. Følelsen af udmattelse, udbrændthed og at være tom for energi kan ramme os alle.

Mange mennesker med diabetes oplever en overvældende træthed, som de ikke rigtig kan forklare eller slippe af med. Kan du mærke, at trætheden står i vejen for din motivation for at passe på dig selv og din diabetes, og i øvrigt leve det liv, du gerne vil? Så er du sandsynligvis diabetestræt.

Diabetestræthed kan gå ud over din egenomsorg

Din træthed kan skyldes mange ting. Under alle omstændigheder er det vigtigt at tage din udmattelse og træthed alvorligt, for vedvarende træthed kan påvirke din livskvalitet og egenomsorg. 

Sæt ord på, afled din opmærksomhed og find balancen

    Sæt ord på, afled din opmærksomhed og find balancen
  • Sæt ord på

    + -

    Mange med diabetes oplever perioder med frustration. Måske gør du alt, som du plejer, men dit blodsukker svinger alligevel op og ned. Det kan være meget frustrerende at gøre alt, hvad du kan, og stadig ikke have oplevelsen af kontrol.

    Tal med andre

    For mange kan det lindre følelsen af frustration at få delt tanker og erfaringer med andre, som er i samme båd, og kender til problemstillingerne. Når du sætter ord på, får du problematikker vendt, som du ellers bare ville gå med alene.

    Måske synes du, det kan være svært at finde ud af, hvad det er, der frustrerer. Handler din frustration om din diabetes? Handler det om andre dele af din tilværelse? Eller er det måske en kombination? Det er vigtigt at få afklaret, hvad du helt præcist er frustreret over, for så det er nemmere at handle på.

     

  • Afledningsmanøvre

    + -

    Det er individuelt, hvor meget uro og bekymring må fylde. Nogle er mere bekymret anlagt end andre, og det gælder også i relation til diabetes.

    Hav fokus på nuet

    Det kan være en god ide at lave en afledningsmanøvre, når bekymringerne melder sig. F.eks. at ringe til en god ven, gå en tur, gå i haven eller noget andet, du slapper af ved. Afledningsmanøvrer er gode, fordi de tvinger dig til at fokusere på nuet.

    Øvelse

    Skriv en liste over, hvilke aktiviteter, der virker som en god afledning for dig, når uro og bekymring bliver for meget. Pluk en aktivitet fra listen, når dine bekymringer tager for meget fokus.

  • Find balancen

    + -

    Har du tendens til bekymringer, så kan det være svært at håndtere risikoen for følgesygdomme, plus mediernes fremstilling af diabetes og andres erfaringer, uden at du bliver berørt og bekymret.

    Er dine bekymringer reelle?

    Når uroen og bekymringerne vokser, og du har svært ved at finde ro og balance igen, kan det være en god idé at tage et realitetstjek af din egenomsorg. Kontakt din diabetesbehandler, for det er altid en hjælp at tale med en fagperson, der har direkte kendskab til diabetes og dine sundhedsdata.

    Ved at tjekke din behandling og egenomsorg igennem kan du få et realistisk billede – f.eks. af din risiko for at få følgesygdomme, når du passer din diabetes, som du gør.

  • Drop den dårlige samvittighed

    + -

    Stort set alle mennesker får dårlig samvittighed i et eller andet omfang – diabetes eller ej. Men har du diabetes, står de mange gode og velmenende råd i kø for at hjælpe dig med at leve så sundt, godt og længe som muligt. Råd, der potentielt kan være kilde til dårlig samvittighed.

    Diabetes er en stor mundfuld

    Diabetes kræver omhu, forståelse, planlægning, og opmærksomhed hver dag. Måske bruger du meget energi på uro og bekymring? Al den energi du bruger på planlægning, omhu og bekymring kan være en stor psykologisk belastning, som helt naturligt kan fremkalde træthed.

    Nyd det usunde – i små portioner

    Føler du dig træt og udmattet, er det en god ide at overveje, om du kan ændre på noget i hverdagen og dermed få mere energi. Det kan være en god ide at vælge aktiviteter fra, som trætter for meget, og opprioritere aktiviteter, der giver dig energi og glæde.

    Hvis det er usunde ting, der giver dig et kick af glæde, så tillad dig selv at nyde det usunde – bare en gang imellem. Det er de færreste, der altid tager det sundeste valg.

    Kilde: 1. Haug J. "Diabetes i kropp og sinn" 2010.

Søg hjælp hos din diabetesbehandler

Det er vigtigt at tage diabetestræthed alvorligt. Det belaster dig unødigt i hverdagen, det kan gå ud over din egenomsorg, og det kan udvikle sig til stress og depression.

Oplever du en overvældende træthed, som ikke kan forklares med for lidt søvn, for meget arbejde eller pres på andre fronter, så er det en god idé, at du søger hjælp hos din diabetesbehandler.

Det er trygt at have en at tale med

I første omgang er det vigtigt, at du får sat ord på, hvad der forstyrrer, bekymrer, trætter og udmatter dig. Dernæst kan det være rart og godt at tale med nogen, du føler dig fortrolig og tryg ved.

Behandling med samtaleterapi og/eller medicin

Diabetestræthed kan forekomme i forskellige grader. Nogle har brug for samtaler hos en psykolog eller deres behandler. Andre kan bruge deres netværk til at sparre og erfaringsudveksle med. Måske er løsningen ”helt lavpraktisk” at justere behandlingen af din diabetes.

 

Hjerte

Viden om mental sundhed

Livet med med diabetes kan også påvirke den mentale sundhed. For mange kræver sygdommen opmærksomhed døgnet rundt. Her får du viden om og tips til at håndtere nogle af de udfordringer, der påvirker den mentale sundhed hos mennesker med diabetes. 

Oversigt for mental sundhed
600Px

Diabetes kan også påvirke psyken

Oplever du, at du har det svært? Vi er her for at hjælpe.