Spiseforstyrrelser og diabetes
Det øgede fokus på, hvad du spiser og drikker, når du har diabetes, kan øge din risiko for at få spiseforstyrrelser. Kend tegnene og søg hjælp, hvis du ser dem hos dig selv eller dine nærmeste.
Det øgede fokus på, hvad du spiser og drikker, når du har diabetes, kan øge din risiko for at få spiseforstyrrelser. Kend tegnene og søg hjælp, hvis du ser dem hos dig selv eller dine nærmeste.
Ved en spiseforstyrrelse handler det for de fleste om angst for at tage på i vægt og et behov for at være i kontrol. Det intense fokus på vægt, mad og krop kommer til at fylde så meget, at alt andet i ens hverdag bliver mindre vigtigt. Du har ikke en spiseforstyrrelse, hvis du ”blot” spiser mere, end du har brug for
Selv lette til moderate spiseforstyrrelse hos personer med diabetes kan forstyrre blodsukkeret, hvilket øger risikoen for følgesygdomme. Derfor skal du være opmærksom på, om du begynder at tænke meget på krop, vægt og udseende.
Årsagen til, at din diabetes øger risikoen for en spiseforstyrrelse er, at du i alle henseender skal være meget kontrolleret med, hvad du spiser og drikker, hvor meget du vejer, og hvor meget du motionerer.
Den konstante kontrol og overvågning kan blive et pres, som kan udløse en eller anden form for spiseforstyrrelse. Undersøgelser viser, at spiseforstyrrelser desværre ses oftere hos personer med diabetes.
Følger du særlige spiseritualer, eller overholder meget stramme mad- og motionsplaner?
Kan du nikke genkende til nogle af symptomerne, er det vigtigt, at du taler med din læge eller diabetesbehandler. Jo før du erkender, at du måske er ved at udvikle spiseforstyrrelse, jo hurtigere og nemmere kan du justere og få gode vaner igen.
Når du overspiser for at dulme negative tanker. Overspisning er karakteriseret ved, at du mister kontrollen over dit madindtag. Du spiser regelmæssigt store mængder mad, uden nødvendigvis at være sulten, for kortvarigt at dulme negative tanker, følelser og uro.
Mange, der lider af tvangsoverspisning, veksler mellem overspisningsperioder og perioder med slankekure, og det får vægt og blodsukker til at svinge.
Unge med diabetes har ikke en højere risiko for at udvikle anoreksi, hvor man sulter sig selv, men har en ung med diabetes også anoreksi, er det mere livstruende end ellers.
I et dansk studie fra 2002 fulgte man 13 piger med type 1-diabetes og anoreksi. Efter 10 år var 30% døde, og efter 20 år var de alle døde. Til sammenligning er dødeligheden ca. 5 % for piger, der har anoreksi men ikke diabetes.
En del af dødsfaldene ved anoreksi og diabetes skyldtes hjerterytmeforstyrrelser på grund af forstyrrelser i væske- og saltbalancen.
Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) er et godt sted at få mere generel viden om spiseforstyrrelser. Her kan du også læse om mulighederne for at få rådgivning og støtte.
På Steno Diabetes Center Aarhus går behandling og forskning hånd i hånd for at hjælpe unge med type 1-diabetes og symptomer på spiseforstyrret adfærd, fordi denne gruppe har en øget risiko for at få et forstyrret forhold til mad, krop og vægt.
Læs artiklen 'Tidlig opsporing kan fange spiseforstyrret adfærd'
Livet med med diabetes kan også påvirke den mentale sundhed. For mange kræver sygdommen opmærksomhed døgnet rundt. Her får du viden om og tips til at håndtere nogle af de udfordringer, der påvirker den mentale sundhed hos mennesker med diabetes.
Diabetes kan også påvirke psyken
Oplever du, at diabetes kan være hårdt at leve med? Vi er her for at hjælpe.
Ring 63 12 14 16
Ring 63 12 14 16