På spyd

Grill

Sommer – årstiden hvor vi gerne sidder længe på terrassen, nyder vejret og den gode grillmad med familie og venner. Vi guider dig til de mange muligheder for at lave spændende mad med både grøntsager, kød, fisk eller fjerkræ på grillen.

Nederst på siden får du opskrifter på lækre retter og en enkelt dessert, du kan tilberede på grillen i sommervarmen.

Læs mere herunder om grøntsager, fisk og kød på grillen samt salat, brød, hygiejne og grill.

Grønt på grillen

De fleste grøntsager egner sig fint til, at du griller dem. Sæt grøntsagerne på et spyd, eller bland dem sammen i en grillbakke, hvor du tilsætter lidt marinade, pensler med olie, balsamicoeddike, sojasauce eller lignende. Drys evt. friske krydderurter, salt og peber henover.

Du kan også sagtens kombinere frugt og grønt. Dette giver et godt spil i smagen og kan give retten flotte, indbydende farver.

Tips

  • Bruger du træspyd, så læg dem i vand ½-1 time, før du skal bruge dem. På den måde undgår du, at spyddene brænder.
  • Det er en god idé at koge majskolber, kartofler og rodfrugter, ca. 10 min. inden du griller dem, så du reducerer stegetiden på grillen.
  • OBS! Majs har et højt indhold af kulhydrat og kan derfor ikke spises ubegrænset. Du kan dog fint bruge majs i din salat sammen med andre grøntsager. Ca. 50 g majskerner (1 dl) svarer til 10 g kulhydrat.

Fisk på grillen

Også fisk bliver utroligt lækkert på grillen. Fisk som laks, mørksej og helleflynder, der er faste i kødet, er gode til grillen, fordi de ikke skiller i lamellerne. Griller du fisk, som er mere løse i kødet, kan du bruge en sammenklappelig grillrist.

Tips

  • Vend kun fisken én gang, og vær sikker på, at den har fået en stege-/grillskorpe (ikke branket), inden du vender den.
  • Du kan lægge fisken på grillen direkte fra fryseren – du kan krydre den med salt og peber og pensle den med lidt olie, inden du lægger den på grillen. Er fisken hel, kan du fylde krydderurter og skiver af usprøjtet citron i bugen.

Kød på grillen

Vælg gerne kødprodukter med højst 10 % fedt som fjerkræ og magert svine- eller oksekød. Hold øje med, at du ikke griller det for længe, for så bliver det tørt. Det er en god idé at marinere kødet og dermed gøre det mere saftigt og smagfuldt.

image-text
Spot på sundhed – Sommer, samvær og salater

Tilbehør til grillen

I kogebogen 'Spot på sundhed' får du 12 lækre opskrifter på tilbehør til grillmad og Idèer til aktiviteter i sommerhalvåret.

Medlemspris: 59 kr.
Ikke-medlemspris: 109 kr.

Salater

Om sommeren er det de meget vandholdige salattyper (Lollo Bionda/Rosa, rucola, iceberg, hovedsalat og friséesalat), som er på markedet. Disse salattyper indeholder få kostfibre. Derfor er det en god idé at tilsætte grove grøntsager – f.eks. blomkål, broccoli, spidskål, ærter, bønner eller sommerhvidkål. Du kan også tilsætte frisk frugt som vandmelon, hindbær eller jordbær til din salat.

Du kan også give din salat mere fylde og mæthed ved at tilsætte f.eks. fuldkornspasta, -bulgur eller -couscous.

Tips

  • Grill grøntsager som grønne asparges, gulerødder og løg, og kom dem i salaten.
  • Den sure/søde smag fra ribs eller hindbær er et godt miks med en masse forskellige sommersalater.

Brød

Fuldkornslogo

Vælg fuldkornsbrød, hvis du vil have brød som tilbehør til grillmaden. Det mætter godt. Køb brød, flutes, pitabrød m.m. mærket med Fuldkornslogoet og/eller Nøglehulsmærket.

Du kan også finde opskrifter på lækkert fuldkornsbrød blandt vores brødopskrifter. Prøv f.eks. bradepandebrød med fuldkorn eller hvidløgsbrød.

Hygiejne og grill

Når du griller, er det vigtigt, at du holder det rå og det færdigstegte kød adskilt. Undgå derfor at lægge det stegte kød tilbage på den samme tallerken, som det rå kød lå på, før det kom på grillen. Det rå kød kan indeholde bakterier, der hurtigt kan spredes til det færdigstegte kød. Det er også bedst med 2 grill tænger: 1 til det rå kød og 1 til det færdigstegte kød.

  • Opbevar dit kød på køl, indtil du skal bruge det for at undgå formering af bakterier.
  • Bruger du marinade med olie, så sørg for at grille i en foliebakke eller på stanniol. Du bør nemlig undgå, at der drypper fedtstof ned i kullene, da den tjæreholdige røg, som udvikles, menes at øge risikoen for kræft.
  • Husk, at kun hele kødstykker (f.eks. mørbrad, skinkemignon) må være rosa. Gennemsteg altid fyldte kødstykker, hakket kød, og kød, der er marineret med indsprøjtet saltlage.
  • Undgå at stikke i kødet under stegningen, da kødsaft løber ud, og kødet bliver mere tørt. Dit kødstykke er medium stegt, når kødsaften, der trænger op gennem kødet er lyserødt. Er kødsaften derimod klar, så er kødet gennemstegt.
  • Kasser altid din marinade efter brug.
  • Læg eventuelt et fryseelement pakket i en plastikpose ved kødet for at holde det koldt.