BLIV MEDLEM

Type 2-diabetes: Kan sund livsstil virke som medicin?

19. januar 2017 Tilbage

I TV-programmet U-Turn på DR1 lægger seks personer med type 2-diabetes deres livsstil fuldstændig om i håbet om at kunne undvære deres diabetesmedicin. Lykkes det? Projektet er interessant, mener Diabetesforeningens lægefaglige chefrådgiver, som dog understreger, at ingen skal have dårlig samvittighed over ikke at kunne gøre det samme.

Hvis kroppen får et ordentligt motionskick, vil symptomerne på type 2-diabetes måske forsvinde og medicinen kan undværes. Det er idéen bag TV-programmet U-Turn, der for tiden løber over skærmen på DR1 hver torsdag.

Uturn2017

'U-Turn - Et liv uden piller?', kører i øjeblikket hver torsdag på DR1. Her følger man Chris MacDonald og seks type 2-diabetespatienters forsøg på at sige farvel til medicinen gennem ændret livsførelse. Foto: Copyright, DR.

Coachen Chris MacDonald holder seks personer med type 2-diabetes i kort snor gennem et helt år. Han motiverer deltagerne til en livsstil med en sundere kost helt uden sukker, mere og bedre søvn og mere motion. Deltagerne skal gå minimim 10.000 skridt om dagen og træne fem-seks gange om ugen.

Realistiske mål og medicin

Diabetesforeningens lægefaglige chefrådgiver, professor Torsten Lauritzen, kalder TV-programmet og et stort forskningsprojekt, der kører sideløbende med U-Turn, for spændende, men understreger, at det for de fleste desværre er en uoverkommelig opgave at ændre så radikalt på livsstilen, som deltagerne i U-Turn gør.

Torsten _156 Px

Torsten Lauritzen er professor ved Aarhus Universitet og lægefaglig chefrådgiver i Diabetesforeningen.

- Og det skal man ikke have dårlig samvittighed over. Det vigtigste er, at den enkelte kan leve et så godt liv som muligt, og vi ved, at en kombination af realistiske, små livsstilsændringer og forebyggende medicin kan forlænge livet for mennesker med type 2-diabetes med otte år og nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdom med over 50 procent, siger han og fortsætter:

- Derfor kan det godt bekymre mig, hvis der i behandlingen af type 2-diabetes er en urealistisk fokusering alene på livsstil, for det kan give mennesker med type 2-diabetes dårlig samvittighed og dermed et dårligt liv, siger Torsten Lauritzen.

Torsten Lauritzen understreger, at folk, der opnår en sundere livsstil, har brug for tiltag som eksempelvis undervisning i diabetes og rådgivning, som støtter dem i at blive i de gode vaner.

 

Om U-Turn

  • I et år fra april 2015 til april 2016 blev seks personer med type 2-diabetes fulgt af et TV-hold  til programmet U-Turn, der netop nu sendes hver torsdag på DR1.
  • Coachen Chris MacDonald, cand.scient. i human fysiologi, holder deltagerne i kort snor gennem et helt år. Formålet er at se, om deltagerne kan undvære deres medicin for blodsukkeret, blodtrykket og kolesteroltallet, hvis de får en sundere livsstil.
  • U-Turn-udsendelserne slutter i uge 9.

Af Helen Heidemann hh@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes