MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Dansk studie: For meget sukker kan bane vej for hjerteproblemer

24. januar 2018 Tilbage

Et højt sukkerindtag i blot 14 dage er første skridt på vejen til udviklingen af hjerte-kar-sygdom for raske, unge mænd, viser et nyt studie fra Københavns Universitet. Mennesker med diabetes bør derfor have fokus på sukker, da hjertesygdom er den hyppigste følgesygdom til diabetes.

Et for højt sukkerindtag "karamelliserer" de vigtige fimrehår i blodkarrene, så de bliver stive og ikke udvider sig tilstrækkeligt. Det viser et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet ifølge universitets hjemmeside.


I studiet gav man deltagerne – 12 raske, unge mænd i begyndelsen af 20'erne – sukkervand med i alt 225 gram sukker hver dag i 14 dage. På de 14 dage blev deres blodgennemstrømning til benet forringet med 17 %. I sidste ende belaster og stresser det hjertet, hvilket kan være første skridt på vejen til en hjerte-kar-sygdom.

Diabetes er farligt for hjertet

Diabetes (uanset type, red.) øger i sig selv risikoen for åreforkalkning og dermed risikoen for blodpropper i hjerte og hjerne, og hjerte-kar-sygdom den hyppigste følgesygdom til diabetes. Derfor er studiet en rigtig god påmindelse til alle med diabetes uanset type, om at have ekstra fokus på sukker samt skrue ned for det i det daglige, mener klinisk diætist i Diabetesforeningen Lisa Heidi Witt.

Lisa Heidi Witt er klinisk diætist i Diabetesforeningen.


- Sukker i sig selv er jo ikke giftigt, men for meget sukker kan dog ifølge studiet fra Københavns Universitet vise sig at have nogle alvorlige konsekvenser for ens hjerte og blodkar. Det er meget tankevækkende og understreger vigtigheden af, hvorfor de officielle kostråd anbefaler, at højst 10 % af det samlede energiindtag bør komme fra sukker, siger Lisa Heidi Witt.

For nylig viste et andet dansk studie, at op mod hver femte med type 2-diabetes er i risiko for at udvikle problemer med hjerte og kredsløb. Samtidig viste et helt tredje dansk studie, at unge og yngre voksne, der har type 1- eller type 2-diabetes, har op til syv gange så høj risiko for at dø af pludselig opstået sygdom i hjertet end personer på samme alder, der ikke har diabetes.

Sidste år viste et internationalt studie, som bygger på besvarelser fra primært danske patienter, ligeledes, at de færreste personer med type 2-diabetes kender deres øgede risiko for at udvikle hjertesygdom som følge af deres diabetes.

Unge mænd blev som 65-årige

På Københavns Universitet valgte forskerne bevidst at give de raske forsøgspersoner en ganske stor portion sukker, fordi hovedformålet med forskningsprojektet var at undersøge hvilke molekylære mekanismer i blodkarret, der bliver påvirket, når blodsukkeret er kronisk forhøjet. Men 225 g sukker er tæt på, hvad nogle indtager i løbet af en enkelt dag, hvis man f.eks. får sodavand flere gange om dagen. Studiet understreger derfor ifølge forskerne selv, hvor vigtigt det er, at vi har fokus på, hvad vi indtager.

- At drikke en halv liter cola (en halv liter sodavand indeholder typisk 50 g sukker, red.) en sjælden gang i mellem gør intet skadeligt, så længe man ellers spiser sundt og varieret. Men hvis man udsætter sin krop for et så vedvarende og massivt sukkerindtag, som vi udsatte vores forsøgspersoner for, så er resultatet - på kun 14 dage - at blodgennemstrømningen kommer til at svare til den, som vi ser hos nogle mænd, der er over 65 år, siger medforfatter og professor Ylva Hellsten fra Institut for Idræt og Ernæring, der dog også understreger, at da de 12 unge mænd i forsøget stoppede med at drikke sukkervand efter to uger, blev deres blodgennemstrømning derefter hurtigt normaliseret.

Forskerne oplyser til Diabetesforeningen, at de på sigt planlægger at undersøge, hvordan et forhøjet sukkerindtag påvirker blodkarrenes funktion og blodgennemstrømningen hos mennesker med type 2-diabetes.

Studiet med de raske unge mænd er netop blevet publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift 'The Journal of Physiology'.

Af Jacob Gyldenløve Aaen, jga@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes