MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Diabetesforeningen får millionpulje til familiestøtte

28. juni 2018 Tilbage

Støtte og rådgivning til familier med et barn med diabetes er et kerneområde for Diabetesforeningen. Med støtte fra en pulje i diabeteshandlingsplanen får Diabetesforeningen nu mulighed for at hjælpe endnu flere.

Flere mentorer, mere information og flere tætte netværk. Det er nogle af de initiativer, som nu er på vej fra Diabetesforeningen til gavn for familier med et barn med diabetes. Den forstærkede indsats er et resultat af, at Diabetesforeningen netop har fået bevilget 1,5 million kroner i en pulje fra den nationale handlingsplan for diabetes.

Diabetesforeningen har kontakt til næsten alle familier med et barn med type 1-diabetes i Danmark, og derfor er det godt, at foreningen nu får mulighed for en ekstra indsats, siger Kristian Johnsen.

- Familier med et barn med diabetes er pressede på mange områder, fordi sygdommen kræver opmærksomhed 24 timer i døgnet, og derfor er der behov for en særlig og målrettet indsats for de op imod 3.500 danske familier, der har et barn ramt af type 1-diabetes. Det får Diabetesforeningen nu endnu bedre mulighed for at give, siger faglig direktør i Diabetesforeningen Kristian Johnsen, der glæder sig over, at Sundhedsstyrelsen har udvalgt Diabetesforeningen til at stå for den forstærkede indsats:

- Vi kender familierne og deres behov. Derfor er det naturligt, at det er os, Sundhedsstyrelsen beder om at gøre en ekstra indsats for familier ramt af type 1-diabetes, siger Kristian Johnsen.

Mange indsatser

Omkring 3.500 danske børn har type 1-diabetes, og den kroniske sygdom forandrer hverdagen grundlæggende for ikke blot barnet selv, men for hele familien og omgivelserne som skole, institution og kammerater. Derfor har Diabetesforeningen lige siden stiftelsen for over 75 år siden haft særlig fokus på at hjælpe og støtte familier med et barn med type 1-diabetes. Indsatsen omfatter blandt andet rådgivning, en bred portefølje af kurser og netværk i alle fem danske regioner.

De seneste år har Diabetesforeningen udvidet tilbuddene til også at omfatte for eksempel mentorer for børn med diabetes og flere indsatser for unge med diabetes blandt andet en særlig oplysningsindsats kaldet ”Ung med diabetes”, hvor unge med type 1-diabetes har skabt opmærksomhed om livet med en kronisk sygdom på folkeskoler og på ungdomsuddannelser.

Initiativet "Ung med diabetes", som vandt en pris på Folkemødet sidste år, er model for en af de indsatser, Diabetesforeningen nu får mulighed for at sætte i gang.

Forståelse og støtte

Det er blandt andet disse initiativer, som støtten fra puljen nu skal videreudvikle og udvide ligesom et særligt familieunivers på diabetes.dk skal være med til at binde den forstærkede indsats sammen.

- Denne pulje er et udtryk for, at den nationale diabeteshandlingsplan ikke kun prioriterer at løfte indsatsen for de langt flere danskere med type 2-diabetes, men også har tænkt på den vigtige gruppe af familier med et barn med type 1-diabetes. De har nogle helt særlige udfordringer, som skal mødes med forståelse og den fornødne støtte, siger Kristian Johnsen.

Diabetesforeningen står i spidsen for projekterne, som har til formål at finde løsninger på de komplekse problemstillinger, som familier med et barn med diabetes kan have. Det kommer til at ske i samarbejde med familierne selv, skoler, kommuner og ikke mindst sundhedsvæsenet, hvor en række initiativer skal ske i partnerskab med fem sygehusafdelinger, der behandler børn med diabetes.

Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes