57 organisationer i fælles opråb: Vi har brug for en folkesundhedslov

Diabetesforeningen og 56 andre organisationer opfordrer politikerne til at vedtage en folkesundhedslov, der skal skabe gode rammer for sundhed, trivsel og fællesskaber i hele befolkningen. Det sker på baggrund af en stigende social ulighed i sundhed.

Folkesundhedslov Logo
05. november 2020 | Af Simon Festersen sfe@diabetes.dk

57 organisationer, inklusiv Diabetesforeningen, er gået sammen om en fælles appel til regeringen og folketinget. Her bliver politikerne opfordret til at vedtage en folkesundhedslov.

Den fælles appel kommer med et hovedbudskab om, at folkesundheden skal prioriteres, hvis vi vil gøre op med den stigende sociale ulighed i sundhed, som ny rapport fra Sundhedsstyrelsen har fremhævet.

Diabetesforeningens politiske chef Ane Eggert Jackson mener, at kampen mod ulighed i sundhed kræver en fælles indsats. Derfor håber hun også, at politikerne tager opfordringen om en folkesundhedslov alvorligt.

- En folkesundhedslov vil forpligte alle på at bekæmpe ulighed i sundhed. Sådan bør det også være, for uligheden koster både samfundet mange penge og rammer den enkelte dansker på sundheden. Heldigvis kan der gøres meget for at forbedre folkesundheden og forebygge kroniske sygdomme som type 2-diabetes. Men det er i høj grad et spørgsmål om politisk vilje, siger hun og påpeger, at behandlingen af de mange kroniske lidelser formodes at sluge op til 80 procent af sundhedssystemets ressourcer. 

Grund til panderynker

Anledningen til at presse på for en folkesundhedslov er en række bekymrende tal.

Cirka 40 procent af alle danskere lider af flere sygdomme på samme tid, såkaldt multisygdom. Den største risiko for at udvikle multisygdom er overvægt, og over halvdelen af danskerne kan betegnes som moderat eller svært overvægtige.

40 Pct Er Multisyge

Et kig i krystalkuglen kan give grund til yderligere panderynker.

Fremskrivninger viser, at den stigende forekomst af kroniske sygdomme vil fortsætte. I 2030 vil 430.000 danskere være diagnosticeret med type 2-diabetes. Det er mere end en fordobling af det nuværende antal. Samtidig ser vi en negativ udvikling i danskernes mentale helbred.

Skal gælde i alle politikområder

Det og meget mere skal en ny folkesundhedslov gøre op med, ifølge underskriverne af den fælles appel.

Kort sagt skal folkesundhedsloven fungere som politisk ramme og løftestang til at sikre den nødvendige prioritering af danskernes sundhed, både hvad angår forebyggelse og sundhedsfremme. Folkesundhedsloven skal gælde bredt og på tværs af alle politikområder.

- Med en folkesundhedslov ønsker vi en aktiv og forpligtende stillingtagen til, hvordan vi gør sunde valg til nemme valg og skaber gode rammer for sundhed, trivsel og fællesskaber i hele befolkningen, står der blandt andet i den fælles appel.

Blandt underskriverne er også Danske Regioner, Psykiatrifonden, Hjerteforeningen og Dansk Idrætsforbund.

Den fælles appel blev torsdag overrakt sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Han har tidligere gjort det klart, at ulighed i sundhed slår revner i vores samfundsmodel, og at han vil have stort fokus på netop det.   

Diabetesforeningen ser frem til, at regeringen bliver konkret med sine initiativer imod den store ulighed i sundhed allerede i den finanslov, der skal forhandles på plads inden det nye år.