Indsats mod følgesygdomme betaler sig

Det koster dyrt, når personer med type 2-diabetes får alvorlige følgesygdomme. Det viser ny dansk forskning. Derfor er en tidlig indsats afgørende, mener Diabetesforeningen.

Blåbærhjerteform
25. november 2020 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Uden behandling er type 2-diabetes livsfarlig, men også efter diagnosen er blevet stillet, er den rette indsats afgørende, fordi den forebygger alvorlige følgesygdomme.

Nyt studie viser, at sundhedsudgifterne til personer med type 2-diabetes og følgesygdomme er markant højere end hos personer med type 2-diabetes uden følgesygdomme. Alene det første år efter følgesygdommen diagnosticeres udgør merudgifterne til behandling over 800 millioner kroner. Men følgesygdomme er også forbundet med store tab af lønindkomst og øgede udgifter til overførselsindkomster.

- Studiet understreger, at der er grund til at investere i at personer med type 2-diabetes opdager sygdommen i tide, og derefter sikre dem den bedst mulige behandling, så de kan undgå følgesygdomme. Det giver mening både for den enkelte, som kan bevare sit helbred og livskvalitet og for samfundet, der kan spare meget betydelige ressourcer til behandling, siger Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo.

I dag har mindst 250.000 danskere type 2-diabetes, og omkring 15.000 får stillet diagnosen hvert år. Det gør type 2-diabetes til en af de hurtigst voksende, kroniske sygdomme i Danmark. Samtidigt rammes mere end 13.000 personer med type 2-diabetes hvert år af deres første følgesygdom ifølge studiet.

God investering

Studiet er baseret på en række forskellige sundhedsregistre og omfatter danskere med type 2-diabetes, der er fulgt over tre år i perioden 2007-2013. Undersøgelsen, der blandt andet er udført af professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter - VIVE, har afdækket udgifterne forbundet med i alt 14 følgesygdomme til type 2-diabetes de første tre år efter diagnosen for den første følgesygdom stilles.

Studiet underbygger, at følgesygdomme er årsag til meget store udgifter til behandling af danskere, der lever med type 2-diabetes.

- Det er i høj grad muligt at leve godt med type 2-diabetes, hvis man får den rette behandling og har mulighed for at passe på sig selv, så man undgår følgesygdomme. Det er en rigtig god investering for samfundet at sikre, at så mange personer med type 2-diabetes som muligt kan undgå følgesygdomme, siger forskningschef Tanja Thybo.

Blodpropper og nyresygdom

Blandt de 14 følgesygdomme, som studiet har undersøgt, er det især behandling af blødninger eller blodpropper i hjernen, der giver meget store udgifter hos personer med diabetes under 60 år, mens det især er sundhedsudgifter til behandling af nyresygdom, der tynger behandlingsomkostningerne hos de 60-80-årige med type 2-diabetes.

Undersøgelsen, der er den første af sin art i Danmark, er sponsoreret af medicinalvirksomheden Novo Nordisk og offentliggjort i tidsskriftet Expert Review of Pharmacoeconomics & Outcomes Research.