Influenzasæsonen begynder: I år er vaccinen ekstra vigtig

På grund af coronavirus opfordrer Sundhedsstyrelsen til, at endnu flere takker ja til influenzavaccinationen. Uanset type og alder kan alle med diabetes få den gratis.

Influenzavaccine
29. september 2020 | Af Simon Festersen sfe@diabetes.dk

Snart er det sæson for influenza - og dermed også for vaccinationen mod den.

Igen i år kan alle personer med diabetes gratis blive vaccineret. Tilbuddet gælder fra 1. oktober 2020 til 15. januar 2021. For gravide kan vaccinationen fås frem til udgangen af februar 2021. 

Vaccinationen finder sted hos egen læge, på en række apoteker landet over eller der, hvor du plejer at blive vaccineret. 

Både Sundhedsstyrelsen og Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo anbefaler, at alle tager imod influenzavaccinationen. Særligt i en tid, hvor coronavirus spøger.  

Det skyldes, at flere af de personer, der er i særlig risiko for svær sygdom ved influenza, også er i risiko for et alvorligt sygdomsforløb, hvis de samtidig bliver syge med coronavirus.

- Fra et samfundsmæssigt synspunkt handler det om at frigøre kapacitet på hospitalerne til ikke både at skulle behandle personer med influenza og personer med covid-19. Desuden ligner influenza- og covid-19-symptomerne hinanden, og det kan belaste testkapaciteten og skabe unødig covid-19-bekymring hos den enkelte med influenza, siger Tanja Thybo. 

Børn har almindeligt immunforsvar

Hos nogle børn og unge med diabetes kan en vaccination virke skræmmende. Den følelse kan blive forstærket under en pandemi. Men ledende overlæge på børneafdelingen på Herlev Hospital Jannet Svensson maner til besindighed.

- Fordi børn har diabetes, er deres immunforsvar imod almindelige infektioner ikke ringere end deres kammerater.

- Hvis man som forældre generelt er bekymrede for, at barnet har infektioner, er det en god idé at lade barnet vaccinere. Men diabetes er ikke en særlig grund til det. Så er der kun lige det tricky, at symptomerne på influenza og covid-19 kan være de samme. Derfor kan man med fordel blive vaccineret mod influenza, fordi man så slipper for at være i den proces, om det nu er covid-19 eller ej. Det er ikke anderledes for børn uden diabetes, siger hun.

Desuden fortæller Jannet Svensson, at hverken hun og kollegerne på Herlev Hospital endnu har set børn med diabetes blive alvorligt syge af corona.

Hvis du ønsker vaccinationen, kan du bestille tid hos din praktiserende læge, se efter apoteker i dit nærområde, der tilbyder vaccinationen, eller undersøge, om din kommune afholder særlige arrangementer, hvor der er mulighed for at blive vaccineret.