BLIV MEDLEM

Gratis pneumokok-vaccination til ældre med diabetes

23. april 2020 Tilbage

Frem til slutningen af 2020 vil udvalgte grupper have mulighed for at blive gratis vaccineret mod pneumokokker. Mennesker med type 1-diabetes eller type 2-diabetes, der er over 65 år, er blandt dem, der kan gøre brug af tilbuddet som de første.

Opdatering den 5. juni: Fra den 15. juni tilbydes alle over 65 år pneumokokvaccination.

Som led i håndteringen af covid-19-udbruddet har regeringen besluttet af tilbyde gratis vaccination mod pneumokokker til mennesker, der er fyldt 65 år og har kronisk sygdom samt beboere på plejehjem. 

Formålet med den gratis vaccination er at forebygge antallet af lungebetændelser og invasiv pneumokoksygdom. Både for at beskytte borgere i risikogruppen mod at blive syg af både pneumokokker og covid-19, men også for at nedbringe unødig belastning af sundhedsvæsenet.

Hvad er pneumokokker?

Pneumokokker er en type af bakterier, der kan give lungebetændelse og i alvorlige tilfælde kan give hjernehindebetændelse og blodforgiftning. Tilfælde med hjernehindebetændelse og blodforgiftning kaldes invasiv pneumokoksygdom.

Hvordan smitter pneumokokker?

Pneumokokker kan spredes fra person til person ved dråbespredning efter nys og hoste eller ved direkte fysisk kontakt. Ofte fører smitte ikke til udvikling af symptomer, men for mennesker i risikogruppen kan smitte med pneumokokker fører til alvorlig sygdom.

Hvem kan få tilbuddet om gratis vaccine mod pneumokokker?

Den gratis vaccine gives i to faser. I første fase er det følgende grupper, som kan få den gratis efter lægelig vurdering.

  • Mennesker som er fyldt 65 år og lider af en eller flere af følgende kroniske sygdomme: Type 1-diabetes eller type 2-diabetes, kronisk lungesygdom, hjertekarsygdom, kronisk leversygdom eller kronisk nyresygdom.
  • Beboere på plejehjem
  • Mennesker, som lider af andre alvorlige sygdomme, hvor ens læge vurderer, at det er hensigtsmæssigt, at man bliver vaccineret.

Er du i tvivl, om du er omfattet af tilbuddet, anbefaler vi, at du kontakter din læge.

I anden fase af vaccinationspakken, som forventes at begynde til efteråret, vil vaccinen blive tilbudt til alle, der er fyldt 65 år, og til flere persongrupper under 65 år i særlig risiko for alvorlig pneumokoksygdom.

Virker vaccinen mod coronavirus?

Nej, vaccinen virker ikke mod coronavirus. Men vaccinen kan være en hjælp til, at du undgår infektioner forårsaget af pneumokokker. På den måde kan vaccinen hjælpe til, at du ikke risikerer at skulle kæmpe mod disse infektioner samtidig med, at du skal kæmpe mod coronavirus.

Virker vaccinen mod alle former for pneumokokker?

Nej. Den vaccine, man bliver vaccineret med, beskytter mod 23 typer af pneumokokbakterier. Disse 23 typer er skyld i 74 procent af tilfældene af invasiv pneumokoksygdom blandt ældre.
Der findes også en anden vaccine, der beskytter mod 13 typer af pneumokokker, men som virker på en anden måde end den vaccine, der tilbydes gratis.
Visse grupper, der er i særligt høj risiko for at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet, kan have gavn af at få begge typer vacciner. Det kan man tale mere med sin læge om. Den anden vaccine er ikke gratis, men visse risikogrupper kan få et tilskud til betalingen.

Hvis jeg får vaccinen, er jeg så beskyttet mod hjernehindebetændelse, blodforgiftning og lungebetændelse?

Nej. Andre bakterier end pneumokokker kan også forårsage hjernehindebetændelse, blodforgiftning og lungebetændelse. Dem er du ikke beskyttet imod, når du har fået denne vaccine.

Er der bivirkninger ved vaccinen?

De mest hyppige bivirkninger er hævelse, ømhed og rødmen omkring indstiksstedet, hovedpine, træthed muskelsmerter og feber.

Hvor længe virker vaccinen?

Når man er blevet vaccineret, forventer Sundhedsstyrelsen, at man er beskyttet mod de pågældende pneumokoktyper i op til fem år, men det kan variere meget fra person til person.

Hvordan får jeg vaccinen?

Alle, der er interesseret i at benytte tilbuddet, skal kontakte egen læge for at få vaccination mod pneumokokker. Er du forhindret i at møde op hos lægen, kan du spørge din læge, om der er mulighed for hjemmebesøg.

Hvor længe vil tilbuddet om gratis vaccination mod pneumokker varer?

Tilbuddet trådte i kraft den 22. april og gælder indtil 31. december 2020.

 

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes