Ny aftale gør op med urimeligt valg mellem helbred og job

Bred politisk aftale sikrer, at personer i øget risiko for at blive alvorligt syge af covid-19, kan blive hjemme fra arbejde, hvis deres læge vurderer, det er nødvendigt. Tiltrængt handling for de mange i øget risiko, der er utrygge, og deres pårørende, mener Diabetesforeningen.

Folketingssalen. Foto: Christoffer Regild
15. maj 2020 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

En tryg genåbning af samfundet indebærer også, at ingen i øget risiko ved covid-19 bliver tvunget til at gå på arbejde med ondt i maven. Det har Diabetesforeningen kæmpet for, siden flere samfundsfunktioner gradvist begyndte at åbne igen. Nu har en bred politisk aftale gjort det muligt for personer i øget risiko at blive hjemme fra arbejde, hvis deres læge anbefaler det.

Ane Eggert Portræt
Det er godt, der er kommet en aftale, som kan øge trygheden for de mange med diabetes, der har stået i et urimeligt valg mellem helbred og job, siger Ane Eggert Jackson.

Et godt og nødvendigt skridt, mener Diabetesforeningen, som beskæftigelsesministeren og de politiske partier fortjener ros for.

- Utrygheden har været enorm hos mange, der er i øget risiko for at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet med coronavirus. Aftalen tager deres bekymring alvorligt og omfatter også deres pårørende. Det vil være en hjælp til dem, der hidtil har stået i et urimeligt valg mellem hensynet til deres helbred og deres job, siger politisk chef i Diabetesforeningen Ane Eggert Jackson.

Hun roser Danske Handicaporganisationer for deres konkrete forslag til politikerne, som der nu er indgået en aftale om. Aftalen, der har tilslutning af alle Folketingets partier, udmønter dermed den hensigtserklæring, partierne blev enige om for knap fire uger siden og afsatte i alt 200 millioner kroner til.

Konkret lægelig vurdering

Aftalen betyder i korte træk, at en person i øget risiko for at blive alvorligt syg af covid-19, som ikke kan arbejde hjemmefra eller på anden måde omplaceres, kan sendes hjem af forsigtighedshensyn efter en konkret vurdering fra lægen.

I stedet for lønkompensation vil personen blive omfattet af sygedagpengesystemets regler, og det lægger umiddelbart et stort ansvar på arbejdsgiverne.

- At bruge sygedagpengesystemet har den fordel, at lægerne dermed får et allerede kendt redskab til den konkrete vurdering, som den enkelte skal have. Men det giver også arbejdsgiverne et stort ansvar, siger Ane Eggert Jackson med henvisning til, at der er tale om en ny og særlig anvendelse af sygedagpengesystemet.

Der er fortsat en række ubesvarede spørgsmål i aftalen, som Diabetesforeningen nu vil studere i detaljer. Men aftalen er et positivt udgangspunkt for at øge trygheden for personer i øget risiko og deres pårørende, mens samfundet genåbnes.

Den enkelte skal inddrages

Ny dansk forskning, som Diabetesforeningen deltager i, viser, at bekymringen for at blive alvorligt syg af coronavirus er stor blandt personer med diabetes. Derfor er Diabetesforeningen tilfreds med, at den lægelige vurdering skal inddrage den enkeltes egen trygheds- og risikovurdering.

- Det er helt afgørende, at personer i øget risiko bliver mødt i den bekymring, de kan have efter måneders coronakrise. Alt for mange har stået i et urimeligt valg mellem helbred og arbejde. Det er godt, at de nu kan få en lægelig vurdering, der giver dem mulighed for at passe på sig selv og deres familie, mener Ane Eggert Jackson.

Aftalen skal nu hastebehandles i Folketinget og forventes at træde i kraft den 20. maj. Diabetesforeningen vil fortsat følge området tæt.