Graviditetsdiabetes - gestationel diabetes
30-40 pct. af alle gravide i Danmark bliver screenet for graviditetsdiabetes. Er du en af dem, kan du blive klogere på graviditetsdiabetes her.
30-40 pct. af alle gravide i Danmark bliver screenet for graviditetsdiabetes. Er du en af dem, kan du blive klogere på graviditetsdiabetes her.
Graviditetsdiabetes er en type diabetes, der opstår hos gravide, som ikke i forvejen har diabetes.
Under graviditeten øges behovet for insulin, og normalt vil kroppen automatisk begynde at producere mere insulin, men nogle gravide er ikke i stand til at producere nok. Derfor udvikler de graviditetsdiabetes. Tilstanden forsvinder som regel igen efter fødslen.
Graviditetsdiabetes er en af de hyppigste komplikationer ifm. graviditet i Europa.
Risikoen for at udvikle graviditetsdiabetes er større, hvis den gravide:
Når man er gravid, vil kroppen normalt begynde at producere mere insulin. Får man graviditetsdiabetes, skyldes det derfor, at man enten har nedsat produktion af insulin eller nedsat følsomhed overfor insulin.
Ofte er der ikke symptomer forbundet med graviditetsdiabetes, men hvis den gravide gennem længere tid har forhøjet blodsukker uden at være klar over det, vil symptomerne typisk være:
Fordi der sjældent er symptomer, bliver der taget en urinprøve ved hvert besøg hos jordemoder og læge. Er der høj risiko for graviditetsdiabetes, vil den gravide tilbudt ekstra undersøgelser. Blandt andet screening i 24.-28. graviditetsuge med en såkaldt glukosebelastningstest eller oral glukose tolerance test (OGTT).
Den gravide har en øget risiko for en række komplikationer både under graviditeten, i forbindelse med fødslen og senere i livet:
Ved graviditetsdiabetes er der en øget risiko for, at barnet både under fødslen og senere i livet kan få komplikationer:
Gravide får taget en urinprøve ved hver besøg hos jordemoder og læge.
Urinprøven viser blandt andet, om der er sukker (glukose) i urinen. Hvis der er sukker i urinprøven, vil man følge op med en ”glukosebelastningstest”. Langt de fleste gravide har ikke graviditetsdiabetes, selvom der kan måles sukker i urinprøven.
Alle, der er i risiko for at udvikle graviditetsdiabetes, bliver tilbudt en glukosebelastningstest, også selvom der ikke er målt sukker i urinprøven.
Ved en glukosebelastningstest undersøger man kroppens evne til at optage og omsætte sukker.
Hvornår skal man tage en glukosebelastningstest?
Gravide, der kun har én risikofaktor, får tilbudt testen i uge 27-30
Gravide, som tidligere har haft graviditetsdiabetes og gravide med to eller flere risikofaktorer, får tilbudt testen i både uge 14-20 og i uge 27-30.
Har du fået konstateret graviditetsdiabetes, kan du selv gøre en del ved at skrue på kosten. Her er nogle gode råd:
Efter at have haft graviditetsdiabetes er der øget risiko for at udvikle type 2-diabetes, og derfor lyder anbefalingen, at gravide screenes 2-3 måneder efter fødslen med en glukosebelastningstest.
Det er den praktiserende læge, der ved undersøgelsen otte uger efter fødslen arrangerer testen.
Har man haft graviditetsdiabetes, er anbefalingen desuden, at man med 1-3 års mellemrum bliver undersøgt for type 2-diabetes hos egen læge.
Har du spørgsmål om diabetes?
Vi sidder klar til at besvare dine spørgsmål.
Ring 63 12 14 16
Ring 63 12 14 16