BLIV MEDLEM

"Her er det trygt at gå i skole med diabetes"

På Skødstrup skole er man ikke alene, når man har type 1-diabetes. Der er nemlig i alt otte elever fordelt fra 0.-9. klasse. Foto: Martin Dam Kristensen

Artiklen er fra medlemsbladet Diabetes maj 2014. Artiklen er skrevet af Henrik Stanek.

Det er lidt nemmere end ellers at være barn med type 1-diabetes, når man er elev på Skødstrup Skole ved Aarhus. I alt har otte af skolens elever diabetes – og så har de Doris Kroer. Hun hjælper de yngste elever med at måle blodsukker og tage insulin og i det hele taget sørge for, at både børnene, deres forældre og lærerne er trygge.

En særlig pulje

Ordningen på Skødstrup Skole har kørt i tre år og udsprang af, at skolen begyndte at få børn med type 1-diabetes i 0. klasse. Doris Kroer er ansat på fuld tid. De 25 timer finansieres af en særlig pulje, som Aarhus Kommune har til praktisk medhjælp.

Christina trækker rutinemæssigt op i blusen, så Doris Kroer kan give hende insulin i insuflonen – et lille plastikkateter – på maven. Det gør hun godt – dog ikke helt så perfekt som mor.

- Min mor er bedst til det, for hun har lært det allerførst. Nogle gange gør jeg selv insulinen klar. Så tager jeg en nål og skruer den på, indtil den ikke kan dreje længere, fortæller Christina fra 0. b på Skødstrup Skole ved Aarhus.

Hun er en af skolens otte elever med type 1-diabetes. Skolen har ansat Doris Kroer til at hjælpe de fem yngste med at måle blodsukker og tage insulin. Hun sørger også for, at de får tilpas at spise. På den måde løser skolen et problem, som volder mange forældre bekymringer, når deres børn skal i skole.

Foto: Martin Dam Kristensen

Indblik og forståelse

Lærere kan ikke pålægges at hjælpe

Den enkelte skole har pligt til at sikre, at elever med type 1-diabetes trygt kan være på skolen og deltage i undervisningen. Ifølge Danmarks Lærerforening kan en lærer dog ikke pålægges at hjælpe med blodsukkermålinger og give insulin, da det ikke fremgår af overenskomsten.

 

- Opgaven kræver indblik og forståelse for det enkelte barn, men også kontinuitet, og den ville vi mangle, fordi klasserne skifter lærere i løbet af dagen. Med Doris skaber vi tryghed for både børn, forældre og personale.

Fem af børnene bruger pen og tre har insulinpumpe, men uanset behandling handler det for Doris om at hjælpe børnene til at have et stabilt blodsukker hele dagen.

- Det er nemmere at opnå, når det er én person, som tager sig af børnene. Når der er store udsving i blodsukkeret, kan det påvirke børnenes humør. Så har de brug for en arm om skulderen, og det kan være svært for læreren at få tid til, siger hun.

Foto: Martin Dam Kristensen

Målet er, at børnene skal kunne selv

Emilie fra 3. b kan godt blive ked af, at hun har diabetes.

- Nogle gange leger jeg rigtig godt, men så skal jeg ind at måles. Så er det ikke sjovt, fortæller hun.

Emilie har selv målt sit blodsukker og er i gang med at spise, da Doris ankommer i spisefrikvarteret.

- Vi lægger en plan for, hvordan det enkelte barn kan blive selvkørende. Det afhænger blandt andet af, hvad de har lært hjemmefra, om de bruger pumpe eller pen, og hvor stabilt blodsukkeret er, siger Doris, som har et tæt samarbejde med forældrene.

Kontaktperson giver tryghed

Især små børn har brug for, at der er en person på skolen, der kan hjælpe dem med deres diabetes, understreger Diabetesforeningens rådgivningschef, Signe Hasseriis:

-Skødstrup Skole har fundet en rigtig god model for at skabe tryghed hos de her børn. Det bør dog ikke være et særtilfælde, men helt naturligt når der er børn med diabetes på en skole. Der bør altid være mindst én person til stede, der kan hjælpe barnet og fungere som kontaktperson.

Pædagoger kan hjælpe

Ifølge Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL) kan pædagoger godt få besked om, at de skal hjælpe et barn med at måle blodsukker og tage insulin - under vejledning fra skoleledelsen, læge og forældre.

Pludselig dukker Stine fra 6. a op. Hun har lavt blodsukker, men har ikke mere at spise eller drikke, så Doris tager hende med ud i køkkenet, hvor hun har et lille lager af juice.

- Det var nemmere for mig at være barn med diabetes i de små klasser, fordi Doris var her, og det er det stadig, konstaterer Stine.

Med ordningen lever skolen op til sit ansvar, mener Ditte Lyngby.

Foto: Martin Dam Kristensen

- Lærerne har 28 elever i klassen og skal både undervise og drive klasserumsledelse, så jeg kan godt forstå, at de synes, det er et stort ansvar, hvis de også skal huske at hjælpe en elev med diabetes.

Det er rygtedes, at Skødstrup Skole har en medarbejder til fast at hjælpe elever med diabetes.

- Vi er blevet kontaktet af to familier, men vi har så mange børn i vores skoledistrikt, at vi desværre ikke kan tage andre elever ind, siger Ditte Lyngby.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes