BLIV MEDLEM

Samarbejd med dit barn

Alt efter hvor gammelt dit barn er, der forskellige grader af samarbejde der er muligt. Foto: Martin Dam Kristensen.

Det stiller store krav til dig at være forælder til et barn med diabetes. Jo mindre dit barn er, jo sværere er det at regulere dit barns blodsukker, da dit barn ikke kan fortælle dig, hvordan han eller hun har det.

Udover at observere dit barn og aflæse kroppens signaler, kan du hjælpe dit barn ved at:

  • give dit barn valgmuligheder, så han eller hun oplever medbestemmelse. Det kan for eksempel være valget mellem to injektionssteder eller hvilken finger, du skal bruge til at måle blodsukkeret.
  • prøve at slappe af omkring måltiderne og lade være med at fokusere mere end højst nødvendigt på, hvad dit barn spiser eller ikke spiser.
  • prøve at afdramatisere stikkeriet ved at betragte det på samme måde, som når dit barn skal have børstet tænder.

Selvstændighed

I 3-6-års-alderen er det vigtigt, at dit barn udvikler en følelse af selvbestemmelse og at være et selvstændigt individ. Dit barn udvikler selvstændighed i forhold til at kunne handle og skabe resultater. Dit barn får en meget klar fornemmelse af, hvad han/hun vil, og hvad han/hun bestemt ikke vil. Derfor kaldes perioden ofte "trodsalderen".

Trodsalderen kan give anledning til konflikter i forbindelse med, at dit barn skal have insulin, målt blodsukker eller bare omkring måltider. Det er vigtigt at huske på, at dit barns selvstændighed ikke er et udtryk for trods mod dig, men en del af dets naturlige udvikling.

Samarbejdet mellem dig og dit barn i forbindelse med diabetesbehandlingen er vigtigt. Det kan derfor være en god ide at lade dit barn være selvbestemmende i det omfang det er fornuftigt, så I sikrer et godt samarbejde omkring dit barns diabetes.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes