Unge På Kursus

Fakta om type 1-diabetes

Hvad sker der i kroppen, når du har type 1-diabetes? Bliv klogere på blodsukker og behandling med insulin.

Råd og vejledning
Lukket

63 12 14 16

63 12 14 16

Type 1-diabetes er en såkaldt autoimmun sygdom. Har man en autoimmun sygdom, betyder det, at kroppens immunforsvar angriber kroppens egne celler.

Ved type 1-diabetes har dit eget immunforsvar ødelagt betacellerne i bugspytkirtlen, så din krop ikke længere kan producere det livsnødvendige hormon insulin.

Hvorfor får man type 1-diabetes?

Forskerne har endnu ikke fundet ud af, hvad den præcise årsag er til, at nogle mennesker udvikler type 1-diabetes. Det, man ved er, at sygdommen er kronisk – det vil sige, at du har den resten af dit liv – og at man hverken kan forebygge eller helbrede type 1-diabetes.

Rammer ofte børn og unge

Det er oftest børn og yngre voksne, der pludselig får type 1-diabetes, men voksne og ældre kan også få type 1-diabetes. 

Hvad er insulin – og hvorfor er det så vigtigt?

Insulin er et livsnødvendigt hormon, som hjælper med at omsætte det, du spiser og drikker, til energi. Hos en rask person uden type 1-diabetes producerer bugspytkirtlen automatisk den insulin, kroppen har brug for. Når du har type 1-diabetes, kan din bugspytkirtel ikke producere insulin. Derfor er du nødt til at have tilført insulin, som kan efterligne den funktion, naturligt insulin har.  
 
Dit behov for insulin afhænger af, hvad du spiser og drikker, og hvor fysisk aktiv du er. Når du kender dit blodsukkerniveau, kan du bedre tilpasse mængden af den insulin, du har brug for ud fra, hvad du spiser, drikker og hvor meget du bevæger dig.

Hvad er blodsukker?

Bugspytkirtlen producerer hormonet insulin, som hjælper med at omdanne kulhydrater fra din mad til sukker, som er brændstof til cellerne. Man kalder det blodsukker eller blodglukose, og det er herfra, du får din energi.

Uden insulin forbliver sukkerstofferne i blodet, så du får højt blodsukker. Det gør dig skidt tilpas i stedet for at give dig energi.  

 

Kilde: "Fakta om type 1" er udarbejdet i samarbejde med klinisk sygeplejespecialist Mette Glindorf.

Grafer

Vil du vide mere om diabetes i tal?

I Diabetesforeningen følger vi nøje udviklingen af type 1-diabetes i Danmark og på verdensplan. 

Se de nyeste tal for diabetes

Vi er her for at hjælpe

Få svar på dine spørgsmål

Vi er her for at hjælpe

Hver dag rådgiver vi personer med diabetes - vi kan også hjælpe dig.