Blodsukkermåler

Fakta om type 1-diabetes

Hvad sker der i kroppen, når du har type 1-diabetes? Bliv klogere på blodsukker og behandling med insulin.

Type 1-diabetes er en autoimmun sygdom. Det vil sige, at immunforsvaret går til angreb på kroppens egne celler.

Har man type 1-diabetes, er det cellerne, der producerer insulin, immunforsvaret dræber, så man til sidst ikke selv kan producere insulin. 

Cellerne hedder betaceller og ligger i bugspytkirtlen, der sidder lige under mavesækken.

Hvorfor får man type 1-diabetes?

Forskerne har endnu ikke fundet ud af, hvad den præcise årsag er til, at nogle mennesker udvikler type 1-diabetes. Det, man ved er, at sygdommen er kronisk – det vil sige, at du har den resten af dit liv – og at man hverken kan forebygge eller helbrede type 1-diabetes.

Rammer ofte børn og unge

Det er oftest børn og unge, der pludselig får type 1-diabetes. Aldersgruppen med flest nydiagnosticerede er blandt de 5-14-årige, men voksne og ældre får det også i stigende grad. 

Hvad er insulin?

Insulin er helt vital for, at din krop kan udnytte energien fra den mad, du spiser. Hos en person uden type 1-diabetes producerer bugspytkirtlen automatisk den insulin, kroppen har brug for. Når du har type 1-diabetes, kan din bugspytkirtel ikke producere insulin. 

Insulinen hjælper sukkerstofferne fra din mad over i cellerne, hvor de bliver omdannet til energi. Når du ikke producerer insulin, bliver sukkeret i blodet, og dit blodsukker bliver for højt, så du får det dårligt. Derfor har du brug for at få tilført insulin, som kan efterligne den funktion, som naturligt insulin har.  
 
Dit behov for insulin afhænger af, hvad du spiser og drikker, og hvor fysisk aktiv du er. Når du kender dit blodsukkerniveau, kan du bedre tilpasse mængden af den insulin, du har brug for ud fra, hvad du spiser, drikker og hvor meget du bevæger dig.

Læs mere om insulin

Grafik: Sådan fungerer din krop med diabetes

Sådan fungerer din krop med diabetes

Hvad er blodsukker?

Insulinen hjælper med at omdanne kulhydrater fra maden til sukker, som er brændstof til cellerne. Det kalder man blodsukker (eller blodglukose).

Blodsukkeret stiger hos alle mennesker, når de lige har spist. Hvor meget det stiger, afhænger blandt andet af mængden af kulhydrater i maden. Når man har type 1-diabetes, falder blodsukkeret ikke igen som hos personer, der ikke har diabetes. 

Den rette mængde af sukker i dit blod er afgørende for dit velvære nu og her, men i høj grad også på længere sigt. Derfor er det en god vane at måle dit blodsukker flere gange om dagen, når du har type 1-diabetes. 

Læs mere om blodsukker

Hjerte

Højt og lavt blodsukker

Lavt blodsukker < 4 mmol/l

Højt blodsukker > 10 mmol/l

Alt for højt blodsukker > 15 mmol/l

Et normalt blodsukker
ligger typisk på mellem 5 og 10 mmol/l.

Læs mere om blodsukker her
Grafer

Vil du vide mere om diabetes i tal?

I Diabetesforeningen følger vi nøje udviklingen af type 1-diabetes i Danmark og på verdensplan. 

Se de nyeste tal for diabetes

Vi er her for at hjælpe

Få svar på dine spørgsmål

Vi er her for at hjælpe

Hver dag rådgiver vi personer med diabetes - vi kan også hjælpe dig.

Tjek

Kilde:

"Fakta om type 1" er udarbejdet i samarbejde med klinisk sygeplejespecialist Mette Glindorf.