MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Charcotfod og gangræn

To af de sjældnere følgesygdomme er gangræn og charcotfod.

Gangræn (koldbrand)

Gangræn er vævsdød i kroppen - hyppigst i tæer eller i fingre. Gangræn skyldes dårlig blodforsyning og/eller nervebeskadigelse. F.eks. kan de store blodkar i benene lukke til pga. åreforkalkning og udvikle sig til gangræn. Dette ses især hos ældre mennesker, som ryger meget.

Der kan også udvikles gangræn hos mennesker med diabetes med inficerede fodsår. Ethvert tilfælde af fodsår med infektion skal derfor behandles øjeblikkeligt. Gangræn kan forekomme hos personer, der ikke har diabetes, men er hyppigere hos personer med diabetes.

Charcotfod

Charcotfod (udtales sjarkó – med tryk på sidste stavelse) er en sjælden, men meget alvorlig følgesygdom til diabetes. Ændringer i kredsløbet i foden gør, at der udvaskes kalk fra knoglerne, samtidig med at der sker en betændelsesreaktion i foden.

Ved Charcotfod begynder knoglerne i foden således at smuldre, og foden kan ende med at blive deform. Følgesygdommen ses ofte i sammenhæng med neuropati og for højt langtidsblodsukker.

Symptomerne er hævelse, varme og evt. rødme. Patienterne beskriver ofte, at de føler en ubehagelig mudren, men som regel ingen eller få smerter. På grund af fodens tendens til at blive deform, er risikoen for fodsår stor i forbindelse med Charcotfod.

Charcotfod kan konstateres ved måling af hudens temperatur eller ved at foretage en speciel undersøgelse af knoglen. Charcotfod kræver øjeblikkelig behandling. Behandling sker ved at aflaste foden og enten lægge gips på foden eller anvende en speciel behandlingsstøvle. Operation kan blive nødvendig.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes