Fødder
Fodsår er en udbredt følgesygdom til diabetes, og det kan være alvorligt, fordi du har sværere ved at hele.
Fodsår er en udbredt følgesygdom til diabetes, og det kan være alvorligt, fordi du har sværere ved at hele.
Diabetes kan give nedsat følesans i fødderne, og derfor opdager du måske ikke, at en lille sten, eller et par nye sko, begynder at gnave. Derfor har du øget risiko for at få sår på fødderne, når du har diabetes.
For højt blodsukker og dårligt kredsløb, der ofte følger med en diabetes, hæmmer helingen af sår, og følgesygdomme som åreforkalkning og diabetisk nervesygdom (neuropati) kan også spille ind.
Det kan betyde, at sår på tæer, fødder og underben vokser. Normalt kan fodsår være meget smertefulde, men hvis du har neuropati, er følesansen nedsat. Så mærker du ikke nødvendigvis, at du har fået et sår, og at det er begyndt at udvikle sig. Det kan give infektioner, som kan brede sig, så det bliver nødvendigt at operere og ultimativt amputere, fordi der opstår koldbrand i vævet.
For højt blodsukker kan med tiden medvirke til, at nervesystemet og blodomløbet tager skade. Det viser sig først i de små forgreninger, der ligger længst væk fra rygmarv og hjerte. Derfor bliver fødderne ofte ramt først og hårdest.
Diabetes kan give åreforkalkning. Når det sker i benenes blodkar, så bliver blodforsyningen til tæer og fødder nedsat. Det kan betyde, at hud og væv i fødderne ikke er lige så levedygtigt. Derfor giver diabetes både øget risiko for at få sår på fødderne, og langsommere heling.
Diabetisk nervesygdom (neuropati) er en beskadigelse af nerverne. Sygdommen betyder helt eller delvist tab af følesansen. Når du har nedsat følesans, har du øget risiko for skader på huden, fordi du ikke så nemt lægger mærke til om en sten, eller et par nye sko, er ved at gnave hul på fødderne. Derfor kan fodsår komme uden, at du opdager det.
Få gerne lægen, eller en autoriseret fodterapeut, til at undersøge dine fødder mindst én gang årligt – og oftere, hvis du allerede har diabetesrelaterede udfordringer med dine fødder. Så får du en fagpersons vurdering af:
Lægen kan behandle infektioner med antibiotika og eventuel væskeophobning med vanddrivende midler. Hvis du har fodsår med infektion, kan lægen henvise til operation.
Forebyggelse er som bekendt den bedste behandling. Så gå jævnligt til en statsautoriseret fodterapeut, der kan aflaste din fod med trykabsorberende skoindlæg, behandle nedgroede negle, hård hud og ligtorne – og rådgive dig om, hvordan du passer bedst muligt på dine fødder.
Et liv med diabetes kan påvirke kroppen på mange måder. Heldigvis oplever færre og færre alvorlige følgevirkninger af diabetes. Her får du en oversigt over de steder i kroppen, diabetes oftest påvirker, samt hvad du kan gøre for at forebygge følgesygdomme.
Er du bekymret?
Vi er her for at hjælpe
Tal med Diabetesrådgiverne om, hvordan du passer godt på din krop.