BLIV MEDLEM

Diabetisk nervesygdom (neuropati)

Ved diabetisk neuropati sker der en varig beskadigelse af nerverne til hud, muskler og/eller indre organer. I værste fald kan nerverne gå til grunde.

Hvad sker der i kroppen ved neuropati?

Blodet transporterer ilt rundt til kroppens celler. En hyppig følgesygdom til diabetes er en ødelæggelse af kroppens små blodkar. Beskadiges de blodkar, der forsyner nervecellerne med blod, kan det føre til, at nervecellerne kommer til at lide af iltmangel, hvorved de går til grunde.

Nervesystemet inddeles i det sensoriske, motoriske og autonome nervesystem, og nerveskaderne inddeles efter, hvor i nervesystemet de rammer:

  • Det sensoriske nervesystem består af nerver relateret til følesansen (f.eks. kulde/varme og smerte)
  • Det motoriske nervesystem består af nerver til de muskler, som styres af vores vilje (f.eks. arme og ben)
  • Det autonome nervesystem består af nerver til de indre organer og blodkar (f.eks. hjerte, blodtryk, vejrtrækning, mave-tarmfunktion)

Der er to former for neuropati: Perifer neuropati og autonom neuropati.

Perifer neuropati er, når der sker en beskadigelse af det sensoriske og det motoriske nervesystem. Perifer neuropati rammer typisk tæer, fødder, ben og hænder.

Autonom neuropati er, når der sker en beskadigelse af det autonome nervesystem. Autonom neuropati rammer typisk urinblæren, hjertet, mave-tarmsystemet samt seksuelle funktioner.

Hvad er årsagerne til neuropati?

Man kender ikke den egentlige årsag til diabetisk neuropati, men man ved, at der er en klar sammenhæng mellem blodsukkerregulationen og risikoen for udvikling af sygdommen.

Et dårligt reguleret blodsukker øger risikoen for neuropati, mens et velreguleret blodsukker og en sund livsstil kan hæmme udviklingen. Rygning og overvægt kan også øge risikoen for at udvikle følgesygdommen. Desuden kan arvelighed spille en rolle.

Hvad er symptomerne på neuropati?

Symptomerne ved neuropati kan være svage i årevis og bliver derfor let overset. Det betyder, at neuropati desværre ofte opdages sent. Det er derfor en god idé at være opmærksom på symptomerne på neuropati.

Alle former for neuropati kan give smerter. Smerterne beskrives både som murrende og knugende, der breder sig ud fra musklerne eller som brændende og sviende smerter. Smerterne varierer også i styrke. 

Smerter kan også udløses af både høje og lave blodsukre. Derfor menes en stram blodsukkeregulation at kunne forebygge smerter. 

Smerter kan også forværres af fysisk aktivitet. Det bør dog ikke forhindre fysisk aktivitet, da dette samtidig har en positiv indflydelse på blodsukkerregulationen.

Symptomer ved perifer neuropati

Den hyppigste form for perifer neuropati er polyneuropati, hvor mange nerver er beskadiget. Ved perifer neuropati er det oftest fødder og ben, der er angrebet.

Symptomerne er smerter og/eller føleforstyrrelser, men kan variere meget fra person til person. Mange får en fornemmelse af, at de går på vat, og nogle oplever en ubehagelig overfølsomhed, når huden berøres. Smerterne bliver ofte forværret om natten.

Tabet af følesansen kan medvirke til, at man får fodsår, fordi man ikke mærker, hvis man får et sår f.eks.af en sten i skoen. Sammen med en nedsat blodtilførsel kan såret have svært ved at hele, hvilket øger risikoen for amputation. Fodsår hos diabetikere skal altid tages meget alvorligt.

Hvis nerverne til musklerne rammes, bliver muskelkraften nedsat. Derfor kan man få problemer med fejlstilling af fødder og tæer, hvilket også kan føre til fodsår.

På grund af svækkelse af de nerver, der korrigerer, hvor fødderne placeres i forhold til krop og underlag, oplever nogle problemer med at holde balancen og udvikler en usikker gang og risiko for at falde.

Læs mere om fødder og diabetes 1

Symptomer ved autonom neuropati

Ved autonom neuropati kan det være mange forskellige funktioner, der er angrebet. Ved autonom neuropati er det oftest urinblæren, hjerte, mave-tarmsystemet og seksuelle funktioner, der er angrebet.

Puls: Den finjustering, der normalt sker af pulsen alt efter, om man bevæger sig eller er i ro, nedsættes, når der er skader på de nerver, der regulerer pulsen. Derfor bliver pulsen højere, når man sover, og omvendt stiger pulsen ikke nok ved fysisk anstrengelse, så man taber pusten.

Normalt vil pulsen stige, når blodsukkeret er lavt, så hvis denne mekanisme ikke længere virker, kan det være svært at fornemme et begyndende lavt blodsukker. 

Blodtryk: Et højt blodtryk om natten og et lavt blodtryk med svimmelhed, når man rejser sig, kan være symptomer på skader på de nerver, der er med til at regulere blodtrykket.

Mave-tarmfunktion: Mavesmerter, diarré og forstoppelse kan være tegn på skader på nerverne til mave og tarme. Ukontrollabel og pludselig diarré er en invaliderende tilstand, der heldigvis forekommer sjældent. Dette kaldes også gastroparese.

Læs mere om gastroparese og diabetes 1

Blærefunktion: Blærebetændelse kan være tegn på, at nerverne til blæren er beskadiget. På sigt kan nervebeskadigelsen føre til, at det kan være svært at tømme blæren.

Svedproduktion: Kraftige svedudbrud i især ansigtet i forbindelse med indtagelse af mad og drikke kan være tegn på, at nerverne til svedkirtlerne er beskadiget. Dette kaldes også gustatorisk sved.

Beskadigelse af svedkirtlerne kan også bevirke en nedsat svedproduktion, som giver tør og sart hud.

Seksuel funktion: Seksuelle problemer som rejsningsbesvær hos mænd og tørhed i skeden hos kvinder kan være tegn på, at nerverne til kønsorganerne er beskadiget.

Læs mere om seksuelle komplikationer

Bliv undersøgt

Hvis du oplever nogle af de beskrevne symptomer, er det en god ide at blive undersøgt hos din læge.

Nerveskader kan være svære at diagnosticere, fordi smerterne er meget diffuse. Der er dog gode undersøgelsesmetoder specielt til fødder og hjerte.

Hvordan behandles neuropati?

Der er forskellige måder at behandle neuropati på. Den vigtigste er en god diabetesbehandling, da den kan bremse en forværring af sygdommen.

  • Nedsat følesans på grund af neuropati kan ikke behandles med medicin. Smerter og snurrende fornemmelser i fødder og ben kan behandles med et mildt smertestillende middel sammen med et mildt sovemiddel. Man kan også behandle med andre former for medicin, f.eks. tabletter, der bruges mod epilepsi og depression.
  • Problemer med mave og tarme kan til tider behandles med medicin, der øger bevægelsen i mave og tarm. Man kan også hjælpe maven med det arbejde, den normalt skal udføre, ved at tygge maden grundigt, mose eller blende den. En hjælp kan også være at spise færre måltider og nedsætte mængden af fed mad.
  • Problemer med at tømme blæren kan afhjælpes medicinsk.
  • En særlig creme kan anvendes til at reducere svedproduktion.
  • Man kan behandle impotens på forskellig vis. F.eks. med en lokal behandling med medicin, som påvirker svulmelegemet i penis, eller tabletter. Tabletter må dog ikke anvendes, hvis du får nitroglycerin for hjerteproblemer.
  • Hvis du lider af svimmelhed som følge af for lavt blodtryk, kan det gavne at bruge støttestrømper. Det er også muligt at øge blodtrykket med mere salt gennem kosten. Der er også mulighed for medicinsk behandling. Du bør desuden vænne dig til at rejse dig langsomt, når du har siddet eller ligget ned.

Hvordan forebygges neuropati?

For at undgå eller udskyde diabetisk neuropati er det afgørende med en god blodsukkerregulering. En god blodsukkerregulering forebygger også en forværring af sygdommen, når den først er konstateret.

Det har været kendt i mange år, at diabetisk nervesygdom især udvikler sig, når man har haft diabetes i lang tid. Forskning viser også at mennesker med diabetes, der har sværest ved at opnå en god blodsukkerkontrol, har størst risiko for at udvikle neuropati.

Et andet vigtigt forebyggelsestiltag er rygestop, hvis du ryger. Derudover er det en god ide at holde nøje øje med dine fødder og forebygge fodsår.

Læs mere om rygestop

Gode råd til at passe godt på dine fødder

Få vores bedste råd til, hvordan du passer godt på dine fødder - hver dag.
Få gode råd om fodpleje

Ny operation kan måske fjerne smerter

De første danskere er blevet opereret herhjemme for neuropati med en helt ny type indgreb – med godt resultat. Det er dog ikke alle diabetikere, der kan få glæde af operationen.
Læs mere om operationen

Har du gode nerver?

Op mod halvdelen af alle med diabetes rammes i varierende grad af følgesygdommen neuropati, der ødelægger nerverne, så man får nedsat følesans, eller man kan risikere at få smerter.
Læs mere om forskningen

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes