MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Graviditetsdiabetes

Har du fået at vide, at du har graviditetsdiabetes eller graviditetssukkersyge? Og undrer du dig nu over, hvad det egentlig er, og hvad det kan betyde for dig og for dit ufødte barn? Eller måske er du blevet indkaldt til en glukosebelastningstest og undrer dig over hvorfor, og hvad der nu skal ske?

Er du gravid, kan du muligvis blive ramt af graviditetsdiabetes.

Hvad er graviditetsdiabetes? 

Graviditetsdiabetes er den midlertidige diabetes, der kan ramme gravide. Graviditetsdiabetes kaldes også graviditetssukkersyge, svangerskabsdiabetes og gestationel diabetes, og er en af de hyppigste komplikationer til graviditet i Europa.

Urinprøver og glukosebelastningstest

Hver gang du er ved jordemoder eller læge, laver du en urinprøve. Urinprøven afslører blandt andet, om du har sukker i urinen - altså om der er mistanke om diabetes.

Er der mistanke om diabetes, skal du til yderligere undersøgelse i form af en glukosebelastningstest (også kaldet sukkerbelastningstest). De fleste gravide med sukker i urinen har dog ikke graviditetsdiabetes. 

Læs mere om glukosebelastningstest eller sukkerbelastningstest

Hvorfor får nogle kvinder graviditetsdiabetes?

Graviditetsdiabetes skyldes primært overvægt, men også andre faktorer spiller ind. Du kan sagtens få graviditetsdiabetes, selvom du er slank og lever sundt. Vidste du for eksempel, at du har en øget risiko, hvis en af dine forældre har diabetes?

Læs mere om symptomer og risikofaktorer

Hvad sker der i min gravide krop, når jeg har graviditetsdiabetes?

Normalt har man ikke sukker i urinen, fordi insulin sørger for, at transportere sukkeret ind i kroppens celler, hvor det bruges som energi. Hvis der ikke er nok insulin, eller hvis insulinet ikke fungerer optimalt, bliver sukkeret i blodbanen og udskilles i urinen. 

Under en graviditet danner moderkagen hormoner, som bevirker, at insulinbehovet bliver højere. Normalt vil kroppen producere mere insulin, men ikke alle kvinder vil være i stand til at producere tilstrækkeligt insulin - og de får derfor graviditetsdiabetes. 

Ligesom ved type 2-diabetes er graviditetsdiabetes karakteriseret ved insulinresistens - dvs. at kroppens insulin ikke virker optimalt. Når der samtidig er et større insulinbehov, giver det problemer med for høje blodsukre. 

Hvor mange får graviditetsdiabetes?

Ca. 1.800 gravide rammes årligt af graviditetsdiabetes i Danmark. Det er ca. 2-3 % af alle graviditeter.

Læs mere om:

Her kan du finde mange flere informationer: 

Symptomer på graviditetsdiabetes

Urinprøver og glukosebelastningstest

Behandling af graviditetesdiabetes

Hvad graviditetsdiabetes betyder for dig

Hvad graviditetsdiabetes betyder for dit barn

App om graviditet og diabetes

Læs om andre kvinders erfaringer

Kilde - hvad ved man om graviditetsdiabetes hos danske kvinder

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes