BLIV MEDLEM

Risikofaktorer for diabetes 2

Vidste du, at der er en række faktorer, der øger din risiko for at udvikle type 2-diabetes? Prøv vores risikotest og se, hvad din risiko er, eller læs mere her på siden om de faktorer, der øger risikoen. Vi anbefaler dig at læse videre og tage vores test, hvis du kan svare ja til et eller flere af disse punkter:

  • Er du overvægtig?
  • Har du et taljemål over 90 cm?
  • Har du en forælder eller søskende med diabetes 2?
  • Har du haft graviditetsdiabetes?
  • Får du medicin mod hjertesygdom, højt blodtryk eller forhøjet kolesterol?
Risikotest article tout

Hvad er din risiko for at få diabetes 2?

Svar på 7 spørgsmål i vores risikotest og se, hvilken risikogruppe, du ligger i. Testen gælder kun for voksne over 18 år.
Test din risiko

Er du overvægtig?

Ca. 80 % af type 2-diabetikere er overvægtige. Overvægt er en risikofaktor for at udvikle type 2-diabetes, fordi det forringer insulinfølsomheden. Forringet insulinfølsomhed betyder, at kroppens celler ikke kan optage sukkeret fra den mad, vi spiser og give os energi, men i stedet ophobes i blodet og giver forhøjet blodsukker. En tilstand, der på sigt kan føre til type 2-diabetes.

Når cellerne ikke optager sukkeret fra maden, slår bugspytkirtlen alarm og arbejder hårdere og hårdere for at producere mere insulin. Insulin er nemlig det stof, der hjælper sukkeret med at trænge ind i cellerne. Når bugspytkirtlen gennem længere tid har været på overarbejde bliver den træt, og produktionen af insulin falder markant. Sukkeret kan fortsat ikke trænge ind i cellerne og flyder rundt i blodet, hvor det giver forhøjet blodsukker - og det kommer ud med urinen og kan på sigt give ubehagelige følgesygdomme.

Har du et talje mål over 88 cm (kvinder)/102 cm (mænd)?

En god indikator for, om din overvægt placerer dig i risikozonen for at udvikle type 2-diabetes, er dit taljemål. Taljemålet er vigtigt at kende, da det farlige fedt sidder på maven og øger din risiko for diabetes. Du har øget risiko for at udvikle type 2-diabetes hvis du:

  • Er kvinde med et taljemål på over 88 cm
  • Er mand med et taljemål på over 102 cm

For at måle dit taljemål korrekt skal du lægge et målebånd om livet midt mellem nederste ribben og toppen af dit hofteben.

Har en forælder eller søskende med diabetes 2?

Der er flere årsager til, at nogle mennesker udvikler type 2-diabetes, men både arvelighed og miljø er involveret – ofte i kombination.

Læs mere om arvelighed

Har haft diabetes under din graviditet?

Ca. 1.800 gravide rammes årligt af graviditetsdiabetes i Danmark. Når kvinderne har født, forsvinder deres graviditetsdiabetes, men de har øget risiko for senere i livet at udvikle diabetes 2:

  • Har din graviditetsdiabetes krævet diætbehandling, er der 50 % sandsynlighed for, at du 10 år senere udvikler diabetes 2.
  • Har din graviditetsdiabetes krævet insulinbehandling, er der 75 % sandsynlighed for, at du udvikler diabetes 10 år senere.

Læs mere om graviditetsdiabetes

Får du medicin mod hjertesygdom, højt blodtryk eller forhøjet kolesterol?

Diabetikere rammes to til fem gange oftere end raske af blodpropper i hjerte og hjerne. Halvdelen af alle hjertepatienter, har da også type 2-diabetes eller forstadier til sygdommen (prædiabetes).

Regulering af kolesterol og blodtryk er afgørende for, om du nedsætter risikoen for at få hjerteproblemer og blodpropper i hjerte og hjerne.

Diabetes giver i sig selv øget risiko for åreforkalkning. Det skyldes bl.a. det forhøjede blodsukker. Samtidig virker andre risikofaktorer som forhøjet blodtryk ofte mere aggressive hos diabetikere.

Også rygning påvirker udviklingen af hjerte-/karsygdomme. Rygning mangedobler risikoen for åreforkalkning.

Gå til lægen, hvis du er i risikozonen

Hvis du er i risikozonen for at udvikle type 2-diabetes er det vigtigt, at du får målt dit blodsukker hos din læge. Symptomerne på diabetes 2 er nemlig svage og udvikler sig langsomt over måneder og år. Med en tidlig diagnose har du chancen for at passe godt på dit liv. Du kan komme i relevant behandling og selv gøre en aktiv indsats for en bedre livskvalitet, et bedre helbred og undgå følgesygdomme.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes