BLIV MEDLEM

Gastroparese

Gastroparese er delvis lammelse (parese) af maven. Gastroparese kan opstå, hvis nervesystemet til de indre organer er ramt af nervesygdom (neuropati), som er en følgesygdom til diabetes.

Under normale forhold trækker mavesækken sig sammen cirka tre gange i minuttet for at blande maveindholdet og tømme det ned i tyndtarmen. Dette arbejde styres af nerven kaldet ”nervus vagus”. Ved gastroparese bliver arbejdet og rytmen imidlertid forstyrret, fordi nervus vagus og musklerne omkring maven og tarmene er beskadiget. Forstyrrelsen gør, at maden bliver i mavesækken længere end normalt.

Det er almindeligt, at tilstanden kan gå i ro i kortere perioder for så at vende tilbage - og sådan kan det fortsætte.

Hvad er symptomerne på gastroparese?

Langt de fleste mærker kun få eller ingen symptomer. Kun 2-5 % af alle personer med gastroparese oplever svære symptomer. Alvorlige symptomer som opkast kan oftest behandles, men har stor indflydelse på livskvaliteten. Symptomer på gastroparese kan være:

  • Uforklarligt svingende blodsukre
  • Halsbrand
  • Sure opstød
  • Kvalme
  • Opkast
  • Tidlig mæthedsfornemmelse
  • Diarré
  • Forstoppelse
  • Følelse af at være oppustet
  • Appetitløshed

Vær opmærksom på, at højt blodsukker også kan forsinke tømningen af mavesækken. Det kan give samme symptomer, uden at der er tale om gastroparese.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Da symptomerne på gastroparese også ligner symptomer på andre lidelser, kan det være meget svært at stille den rette diagnose. Diagnosen stilles ofte ved at udelukke andre diagnoser. Det betyder, at mange undersøges med kikkertundersøgelser af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm. Dog finder man ofte ingen tegn på sygdommen.

Hvordan behandler lægen gastroparese?

I langt de fleste tilfælde behandles gastroparese gennem diæt og blodsukkerkontrol. Der er få medicinske behandlinger, som er effektive, og de kan ikke hjælpe alle. Mange må derfor leve med tilstanden. For mennesker med diabetes og gastroparese kan det være en god ide ofte at måle blodsukker. Især blodsukkerniveauet efter måltiderne er vigtigt, fordi det er på dette tidspunkt, gastroparese forstyrrer fordøjelsen.

Hvordan kan gastroparese påvirke hverdagen?

Gastroparese kan gøre diabeteskontrollen meget vanskelig. Insulin virker på et bestemt tidspunkt og over et stykke tid – men når mavesækkens arbejde forstyrres, så maden ikke kommer ud i tarmene, kommer virkningstiden ikke til at passe. Det bliver derfor meget vanskeligt at styre blodsukkerbalancen.

Kirsten: "Det er nemmere at blive hjemme"

Kirsten Nielsen er en af de mange med diabetes, som føler sig ensomme. Kirsten har et godt netværk, men gastroparese, som bl.a. giver diarré, har isoleret hende.
Læs Kirstens historie

Hvad kan du selv gøre?

Du kan helt eller delvist afhjælpe symptomerne ved at tilpasse din mad. Kostomlægning helbreder ikke tilstanden, og det er individuelt, hvad der fungerer. Det er en god idé at tage fat i en klinisk diætist for at få gode råd og vejledning, der passer specielt til dig.

Besøg Diabetesforeningens rådgivning

Læs mere om mad og gastroparese

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes