Forebyg følgesygdomme
Et liv med diabetes kan påvirke kroppen på mange måder. Færre og færre oplever alvorlige følgevirkninger af diabetes. Jo bedre din diabetes er reguleret, jo lavere risiko har du.
Et liv med diabetes kan påvirke kroppen på mange måder. Færre og færre oplever alvorlige følgevirkninger af diabetes. Jo bedre din diabetes er reguleret, jo lavere risiko har du.
To ud af tre personer, der har diabetes, bekymrer sig om følgesygdomme – både fysiske og psykiske. Alvorlige følgevirkninger som blindhed, nyresvigt og amputationer er mere sjældne end for 20-30 år siden.
Så der er mindre grund til bekymring, men fordi diabetes er en kronisk sygdom, vil risikoen altid være der, og den stiger i takt med, at du har haft diabetes i mange år.
Heldigvis får færre og færre de alvorlige følgesygdomme. Mange oplever også at have et bedre liv – helt uden følgesygdomme, og statistikken taler sit klare sprog: Personer med diabetes kan forvente at leve længere i takt med, at forebyggelse og behandling bliver bedre og bedre. Får du ikke følgesygdomme, lever du næsten lige så længe som personer uden diabetes.
Hvis dit blodsukker er ofte ligger udenfor målområdet, kan det give komplikationer i blodkarrene. I de små kar kan det udløse diabetisk nyresygdom, nervesygdom og øjensygdom. Komplikationer i de store kar kan medføre hjerte-kar-sygdomme, som er den hyppigste dødsårsag blandt personer med diabetes.
Rygning øger din risiko yderligere, og det samme gør arvelig disponering – for eksempel hvis en eller begge dine forældre har oplevet følgesygdomme i forbindelse med diabetes.
Det kan nemt virke overvældende, når man læser om følgesygdomme til diabetes. Du har dog mange muligheder for at minimere dine risici og leve et godt og langt liv med diabetes.
Nogle overordnede råd til dig med diabetes er:
Vil du vide mere om, hvordan du undgår specifikke følgesygdomme, kan du læse mere på siderne herunder.
Færre og færre oplever alvorlige følgevirkninger af diabetes. Jo bedre din diabetes er reguleret, jo lavere risiko har du. Til gengæld stiger risikoen for at udvikle følgesygdomme, hvis du går længe med uopdaget type 2-diabetes. Er du i tvivl om du eller en af dine nærmeste har diabetes?
Har du godt styr på dit blodsukker, et pænt blodtryk og pæne kolesteroltal, og er du ikke-ryger, er din risiko for at få følgesygdomme lavest. Alt det ved du sikkert godt i forvejen. Derudover er noget af det bedste, du kan gøre, at have regelmæssige tjek i kalenderen. De forskellige tjek og prøver hjælper nemlig med at opdage forandringer i tide, og før de bliver alvorlige.
Er du bekymret?
Vi er her for at hjælpe
Tal med Diabetesrådgiverne om, hvordan du passer godt på din krop.