Cøliaki
Cøliaki er en kronisk tarmsygdom, hvor man ikke kan tåle gluten. Gluten er et protein i kornsorterne hvede, rug og byg.
Cøliaki er en kronisk tarmsygdom, hvor man ikke kan tåle gluten. Gluten er et protein i kornsorterne hvede, rug og byg.
Hos personer med cøliaki vil al mad, der indeholder gluten, kunne beskadige tyndtarmens slimhinde. Glutenproteinet nedbryder tarmens fimrehår og forringer slimhindens evne til at optage næringsstoffer fra maden. Samtidig går vigtige mineraler og salte tabt.
Gluten findes i korn
Gluten findes i kornsorterne hvede, rug og byg. Havre er naturligt fri for gluten, men kan indeholde rester af andre melsorter. Specialfremstillede havregryn er uden gluten.
Nogle personer med diabetes udvikler cøliaki. Det betyder i praksis, at de er nødt til at kombinere principperne for diabetesmad med principperne for glutenfri kost.
Det kan være en stor udfordring, da mange madvarer indeholder gluten. Ligesom der kan være spor af gluten i mange færdigproducerede varer, hvor man ikke forventer det.
F.eks. spiller kostfibre en rolle for reguleringen af blodsukkeret. Men hvis du har cøliaki og skal udelukke de almindelige kornsorter, kan det være et problem for dig at få kostfibre nok.
På Dansk Cøliaki Forenings hjemmeside kan du finde mere information.
Et liv med diabetes kan påvirke kroppen på mange måder. Heldigvis oplever færre og færre alvorlige følgevirkninger af diabetes. Her får du en oversigt over de steder i kroppen, diabetes oftest påvirker, samt hvad du kan gøre for at forebygge følgesygdomme.
Er du bekymret?
Vi er her for at hjælpe
Tal med Diabetesrådgiverne om, hvordan du passer godt på din krop.