Nyrer

Nyresygdom

Der er en forhøjet risiko for at få nyresygdom, når du har diabetes. Her er råd og vejledning til, hvordan du passer godt på dine nyrer.

Diabetes påvirker nyrerne, særligt når du har højt blodsukker over længere tid. 

Nyrerne fungerer som et filter, der renser dit blod for affaldsstoffer. Desuden regulerer dine nyrer blodtrykket, opretholder kroppens vand- og saltbalance, vedligeholder knoglerne og stimulerer produktionen af røde blodlegemer.

For højt blodsukker og for højt blodtryk kan med tiden skade de mange små blodkar i nyrerne. Skaderne opstår langsomt, og uden at man kan mærke det.

Det kan over en årrække udvikle sig til diabetisk nyresygdom, hvor nyrernes funktion er påvirket, og hvor affaldsstoffer hober sig op i kroppen i stedet for at blive filtreret fra gennem urinen.

Hvordan føles nyresygdom?

Det lumske ved nyresygdom er, at man ikke selv kan mærke symptomerne i starten – ofte sker det først, når nyrefunktionen er nedsat med 80 procent. Når nyrernes funktion er så nedsat, kan symptomerne for eksempel være:

  • vand i kroppen
  • kløe
  • nedsat appetit
  • træthed.

Din årlige blod- og urinprøve er det bedste værktøj til at afsløre, om dine nyrer gør det, de skal, og gør det godt nok – når man nu engang ikke selv kan mærke det. Derfor er det årlige tjek af din nyrefunktion vigtigt for at kunne forebygge udvikling eller forværring af nyresygdom.

Hvorfor opstår sygdom i nyrerne? 

Diabetes giver en øget risiko for at få nyresygdom. Risikoen for at få nefropati stiger, jo længere tid, du har haft diabetes, og jo større udsving på blodsukkeret, du har haft. Det skyldes at de små blodkar i nyrerne bliver presset, når blodsukkeret og blodtrykket er højt. 

Rygning kan også øge risikoen, og så kan arvelighed være en faktor. Når det er sagt, så ved man ikke præcist, hvorfor nogle udvikler nefropati i forbindelse med diabetes, mens andre ikke gør.

image-text
Nyrerne Og Diabetes Forside Web

Vejledning: Nyrerne og diabetes

I vejledningen kan du læse om sygdom i nyrerne, hvad behandlingen indebærer, samt hvilke tal lægen holder øje med, og hvad de betyder. Brug vejledningen som et opslagsværk, eller tag den med, når du skal tale med din læge.

Hvordan stiller lægen diagnosen? 

Du får altid tjekket dine nyrer, når du er hos lægen til dit årlige diabetestjek. Når du afleverer en urinprøve og får taget en blodprøve, ser lægen nemlig efter tegn på nedsat nyrefunktion.

Nyrer med nedsat funktion er utætte, hvilket kan måles i urinen. De er mindre gode til at rense blodet, og det giver ophobning af affaldsstoffer i kroppen, som måles i blodprøven.

Hvorfor skal jeg aflevere en urinprøve?

Din årlige urinprøve er det første, vigtige værktøj til at opdage de tidlige tegn på nyresygdom og dermed mulighed for at bremse udviklingen. Mængden af æggehvidestof (albumin) i urinprøven viser nemlig, om nyrerne har taget skade. Har du meget albumin i urinen, vil det være noget, som din læge følger op på.

Lægen måler også dit blodtryk. Det er fordi, behandling af forhøjet blodtryk – selvom det blot er ganske lidt forhøjet – kan forsinke udviklingen af diabetisk nyresygdom.

Hvorfor skal jeg have taget en blodprøve?

Mens urinprøven viser om nyrerne er utætte, skal den årlige blodprøve vise, om nyrerne gør deres arbejde med at filtrere affaldsstofferne godt nok. Her tjekker lægen, om blodet indeholder for mange affaldsstoffer, og hvor meget nyrerne kan filtrere i minuttet.

Lægen ser efter affaldsstoffet kreatinin. Når nyrerne renser blodet, som de skal, er kreatinin et af de affaldsstoffer, der udskilles i urinen.

Fungerer nyrerne derimod ikke, som de skal, vil kreatinin blive i blodet i stedet for. Din blodprøve viser, om du har forhøjede mængder af kreatinin, og bruges sammen med mængden af albumin til at beregne, om du har en nedsat nyrefunktion.

Viser din blodprøve en for høj mængde af kreatinin, vil dine nyrer også ofte være langsommere til deres opgave med at filtrere.

Sammen med målingen af kreatinin udregner man derfor i forbindelse med blodprøven sammenholdt med din alder og dit køn, hvor hurtigt dine nyrer filtrerer. Det kaldes eGFR og er en beregning af, hvor mange milliliter dine nyrer kan filtrere i minuttet.

Det betyder dine tal

Nyresygdom udvikler sig langsomt.

Hvor nogle sygdomme medfører pludselige, akutte tilstande, udvikler nyresygdom sig umærkeligt og over længere tid. Man går ikke fra raske nyrer den ene dag til pludseligt opstået nyresvigt og dialyse eller transplantation den anden.

Det er en langsom udvikling, som lægen følger, og hvor behandlingen går ud på at bremse udviklingen, så nyrernes tilstand ikke bliver værre.

Behandling, der bremser udviklingen af diabetisk nyresygdom

Få langtidsblodsukker og blodtryk ned

Højt blodsukker over lang tid er det, der til at starte med skadede nyrerne. Hvis det samme høje blodsukkerniveau får lov til at fortsætte uændret, vil belastningen på nyrerne også fortsætte, og problemet vokser sig større. Derfor skal du og din læge finde ud af, hvordan I kan få dit blodsukker ned på et fornuftigt leje. Det er både godt for nyrerne og for hele din krop. Samtidig er målet for blodtrykket at ligge under 130/80 mmHg, når du har tegn på nyresygdom.

Din medicin

Som udgangspunkt vil din medicinske behandling bestå af to ting, der beskytter dine nyrer. Begge dele giver mindre albumin i urinen:

  1. Medicin, der får dit blodsukker ned
  2. Medicin, der sænker blodtryk og kolesterol

Målet er at reducere tab af nyrefunktion

Blodtryk og udskillelse af albumin bliver løbende overvåget for at vurdere, hvor godt behandlingen virker. Hvis du kan holde dit blodsukker og blodtryk på et normalt niveau, vil tabet af nyrernes funktion gå langsommere.

Hjerte

Dit liv med nyresygdom og diabetes

Du kan ikke som sådan gøre noget, der får nyrerne til at fungere bedre, ud over at tage din medicin og undgå at ryge. Det kan føles udfordrende, fordi man ikke kan mærke en umiddelbar effekt. Men du kan give nyrerne gode vilkår ved at undgå at sætte dem på overarbejde eller belaste de små  blodkar yderligere. Det er heldigvis meget af det samme, som du skal gøre for at passe godt på din diabetes.

Få inspiration til mad og motion
Kend Dine Nyrer

Pas på kroppens filter

Nyrerne er kroppens filter. De sørger for at holde kroppen fri for affaldsstoffer ved at lede dem ud gennem urinen.

Få fem tips til at passe på dine nyrer

Læse Se

Viden om følgesygdomme

Et liv med diabetes kan påvirke kroppen på mange måder. Heldigvis oplever færre og færre alvorlige følgevirkninger af diabetes. Her får du en oversigt over de steder i kroppen, diabetes oftest påvirker, samt hvad du kan gøre for at forebygge følgesygdomme.

Gå til oversigt

Vi er her for at hjælpe

Er du bekymret?

Vi er her for at hjælpe

Tal med Diabetesrådgiverne om, hvordan du passer godt på din krop.