Find Din Motivation

Hvad kræver det at ændre vaner eller livsstil?

Hvis du vil ændre nogle ting i dit liv med diabetes, er det godt at ruste dig med tålmodighed og selvdisciplin.

Det er helt normalt, at der skal nogle forsøg til, når du vil ændre noget i dit liv, men for hver gang, du prøver, er sandsynligheden for at lykkes større. Dem, der lykkes med at skabe forandring, er ganske ofte ikke lykkedes første gang. De har oftest mange forsøg bag sig. Forandringer klares ikke ved et snuptag.

Hvis du vil ændre nogle ting i dit liv med diabetes, men endnu ikke er lykkedes, er du ikke alene.

15 procent har forsøgt at foretage ændringer for at forbedre livet med diabetes – uden at gennemføre. Det viser en spørgeskemaundersøgelse blandt Diabetesforeningen medlemmer.

Hvilken forandring vil være et vendepunkt for dig?

Hvad er det, der gør, at nogle lykkes med de mål, de sætter sig – mens andre mister motivationen og giver op?  I Diabetesforeningens undersøgelse ”Vendepunket” har 747 medlemmer svaret på spørgsmål om, hvorvidt de har forsøgt at foretage ændringer for at forbedre deres liv med diabetes. Det har de fleste. Og rigtig mange lykkes. Men hvad skal der til?


73 procent skaber forandring

Langt de fleste, der har diabetes, foretager på et tidspunkt ændringer i deres hverdag med sygdommen. Så mange som 73 procent af dem, som Diabetes har spurgt, fortæller, at de har foretaget ændringer for at forbedre deres liv med diabetes.

Blandt dem, som er lykkedes med at skabe forandringer for at forbedre livet med diabetes, mener 60 procent, at ændringerne har stor eller afgørende betydning for deres livskvalitet.

12 procent har ikke foretaget nogen ændringer. 15 procent af dem har forsøgt, men uden held. De synes især, at de mangler selvdisciplin og har svært ved at bevare motivationen.

66 procent af dem, der ikke har foretaget nogen ændringer, synes ikke, de har brug for at ændre noget.

Hvilke forandringer ønsker du?

    Hvilke forandringer ønsker du?
  • De hyppigste ændringer for dig med type 1-diabetes

    + -
    • 37 % tjekker blodsukker så ofte, som det er nødvendigt – hverken for ofte eller for sjældent. Noget, de ikke gjorde tidligere med diabetes
    • 31 % har fået nyt udstyr i form af f.eks. en insulinpumpe eller sensor, hvilket har ført til en ændring
    • 29 % er blevet mere omhyggelig med at tage den rette mængde insulin
  • De hyppigste ændringer for dig med type 2-diabetes

    + -
    • 62 % spiser sundere
    • 54 % er begyndt at gå til de anbefalede kontroller
    • 46 % dyrker mere motion

Livsforandringer kan gøre udslaget

Manglende selvdisciplin og motivation er de hyppigste årsager til ikke at lykkes med de ønskede forandringer, viser undersøgelsen.

Hvis du mister motivationen undervejs, er det vigtigt, at du ikke giver op, men minder dig selv om, at du er midt i en forandringsproces, hvor det er normalt og forventeligt med tilbagefald.

Hver gang du gør forsøget og mislykkes, lærer du noget om dig selv, som du kan tage med dig til næste gang, du kravler op på hesten. Og sandsynligheden for at lykkes bliver på den måde større for hver gang, du prøver. Mind dig selv om, hvorfor du gør det – hvorfor er det her vigtigt? Træf valget igen og få fokus på målet. Og bliv skarpere på, hvordan du næste gang undgår eller håndterer de situationer, som fik dig til at falde af hesten.

Mange faktorer spiller ind

Der er et utal af faktorer, der spiller ind i forhold til at lykkes med at skabe en forandring.
Ud over læring, erfaringer og kompetencer er det ofte et sammenfald af tilfældigheder, der lige gør, at det lykkes. Det kan være livsbegivenheder som at få et barn eller et nyt job eller kæreste, der er udslagsgivende. Også negative begivenheder som en skilsmisse eller fyring kan føre til noget nyt og positivt.

I den første tid kan sådanne negative begivenheder være lammende, men kan i nogle tilfælde ende med at kickstarte noget godt og nye vaner.

Forandringshjulet

Forandringshjulet kan bruges til at blive bevidst om faserne i en forandringsproces. Med tiden bliver der færre og færre tilbagefald, og man bliver bedre og hurtigere til at komme op på hesten igen. Hen ad vejen, når hjulet har snurret ­– ofte mange gange – skabes en ny vane og målet er nået. 

Forandringshjulet