Fødder på badevægt

BMI og taljemål

Du kan vurdere, om du er overvægtig eller ej ved at beregne dit BMI (Body Mass Index) og måle din talje.

Sådan vurderer du, om du vejer for meget

BMI - Body Mass Index

BMI står for kropsmasseindex (Body Mass Index) og er et mål for, om du vejer for meget eller for lidt ud fra din højde i forhold til din vægt.

Sådan beregner du BMI
Du udregner dit BMI ved at dividere din vægt (i kilo) med din højde (i meter) ganget med sig selv. Hvis du f.eks. er 180 cm høj og vejer 80 kg, ser regnestykket således ud:

80: (1,8 x 1,8) = 80:3,24 = BMI 24,691

Prøv BMI-beregneren på altomkost.dk

BMI-grænser:

  • Undervægtig: BMI under 18,5
  • Normalvægtig: BMI mellem 18,5 og 24,9
  • Overvægtig: BMI mellem 25 og 29,9
  • Svært overvægtig: BMI mellem 30 og 39,9
  • Massiv overvægt: BMI over 40'

Fordelene ved BMI er, at det er en let og enkel metode, som enhver kan benytte sig af. Ulempen er, at resultatet ikke skelner mellem fedt- og muskelmasse, og hvor på kroppen fedtet er lokaliseret.

Taljemål 

Sundhedsmæssigt har det stor betydning, hvordan fedtet er fordelt på kroppen.

Hos nogle er fedtdepoterne hovedsageligt placeret på bagdel, hofter og lår. Det kaldes den kvindelige fedtfordeling eller pærefacon. Andre har overvejende fedtet i og omkring maven. Det kaldes den mandlige fedtfordeling eller æblefacon, og det er den usunde fedtfordeling. Se taljemålene for normalvægtige, overvægtige og svært overvægtige i faktaboksen.

Tyndfedme

Et nyt begreb er i de senere år dukket op: Tyndfedme.
Tyndfedme betyder, at personen ser slank ud, men alligevel har en for høj fedtprocent. De har for lidt muskelmasse i forhold til fedt på deres krop, fordi de bevæger sig for lidt.

At være tyndfed kan være lige så usundt som at være overvægtig. Så hvis du er tyndfed, er det vigtigt at komme i gang med mere fysisk aktivitet. Faktisk er det sundere at være overvægtig og fysisk aktiv end at være normalvægtig og fysisk inaktiv.

Find inspiration til motion