Nytår

God mad – godt nytår

10, 9, 8, 7 …. ! Nytår er en klassisk festaften, hvor vi samles med familie eller venner og fejrer årets sidste dag. Maden er et naturligt højdepunkt, og den skal være i topklasse. Vi byder på opskrifterne og gode råd om drikkevarer og nytårssnacks.

Væske på dagen

Det er vigtigt at få tilstrækkeligt med væske i løbet af dagen, gerne 1-1½ l.

Når du drikker andet end vand, anbefaler vi dig at vælge drikkevarer uden eller med et lavt indhold af kulhydrat. Det kan være danskvand eller lightsodavand. Hvis du foretrækker læskedrik eller saft uden tilsat sukker, så vælg produkter med højst 1 g kulhydrat pr. dl færdigblandet drik.

Alkohol

Hvis din diabetes er velreguleret, gælder Sundhedsstyrelsens udmeldinger om indtagelse af alkohol (mænd 14 genstande pr. uge – kvinder 7 genstande pr. uge).

Drikkevarer, der indeholder alkohol, giver sjældent for lavt blodsukker hos mennesker med type 2-diabetes. Men et lavt blodsukker kan være en bivirkning, hvis du samtidig indtager sulfonylurinstoffer eller er insulinbehandlet. Tal med din læge, hvis du er i tvivl.

Nogle drikke indeholder både alkohol og sukker (kulhydrat). Det er f.eks. Somersby Cider, Smirnoff Ice og Bacardi Breezer. De kan derfor give højt blodsukker.

Du kan vælge vin (hvid, rosé eller rød), øl, stærk spiritus som snaps, cognac og lignende. Du kan også drikke et glas sød dessertvin. Undlad de søde alkoholiske drikke i større mængder.

Vær opmærksom på, at alkohol har et højt energiindhold (kJ/kcal).

Du kan finde oplysninger om indholdet af energi, alkohol og kulhydrat i forskellige alkoholiske drikke i oversigten herunder:

Hent oversigt over næringsindhold i alkoholiske drikke (pdf)

Nytårssnacks

For mange hører chips og snacks med til en nytårsaften. Der er rigtig meget at vælge imellem – både forskellige mærker og smagsvarianter.

Fedtindholdet er generelt højt i chips og snacks, men også her kan der være stor variation. Det er derfor en god idé at læse deklarationen på produktet.

Du kan med fordel vælge chips med lavt indhold af fedt. Chips er lavet af kartofler, og har derfor et højt indhold af kulhydrat, der giver stigning i blodsukkeret.

Som alternativ til chips og lignende kan du vælge nødder og mandler – helst usaltede. De indeholder også en del fedt, men overvejende det sunde fedt.

Læs mere om nødder og mandler

Læs mere om fedt

 

Klik her og få inspiration til nytårsmenuen