Kendt middel viser beskyttende effekt på hjerte og nyrer

Nyt internationalt studie viser vej til en hidtil uset effektiv behandling af kronisk nyresygdom, som er en af de mest alvorlige følgesygdomme til diabetes. Det er helt vildt, siger den fremtrædende danske professor Peter Rossing. Studiet drejer sig om type 2-diabetes, mens effekten for andre diabetestyper skal undersøges.

Peter Rossing Bred
25. september 2020 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Torsdag aften blev resultater fra det internationale DAPA-CKD-studie præsenteret på den store diabeteskonference EASD, der i år foregår virtuelt. Studiet, der testede et middel af typen SGLT-2-hæmmer, viste så gode resultater, at det blev stoppet før tid.

- Vi har fået bekræftet, at SGLT-2-hæmmere er fantastiske stoffer med en klar organbeskyttende effekt både i forhold til nyrer og hjerte. For personer med type 2-diabetes gælder det uanset om midlet sænker blodsukkeret. Vi kan se frem til at gruppen af patienter, der kan få glæde af effekterne, bliver markant udvidet, siger professor Peter Rossing fra Steno Diabetes Center Copenhagen, der fremlagde nogle af resultaterne, og er en af verdens førende eksperter indenfor diabetes og nyresygdom.

SGLT-2-hæmmere er den nyeste medicinklasse til type 2-diabetesbehandling, og da det kom frem, var det netop med et forbehold for, at det ikke kunne bruges til personer med nyresygdom eller høj risiko derfor, fordi SGLT-2-hæmmere virker ved at udskille mere sukker fra blodet gennem urinen og dermed nyrerne.

- Undersøgelser har siden vist, at det forholder sig lige omvendt: SGLT-2-hæmmere er netop velegnede til personer med endog alvorlig nyresygdom, siger Peter Rossing.  

Håb om bedre behandling

Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo glæder sig over resultaterne, som giver håb om en effektiv behandling for dem, der rammes af diabetisk nyresygdom.

- Det er rigtig gode nyheder for personer med kronisk nyresygdom, som nu forhåbentlig kan se frem til en langt bedre behandling. Der har ikke været udvikling på behandlingen på dette område i mange år, så det er en forløsning, at et allerede kendt middel viser sig at have så overbevisende effekt, siger Tanja Thybo.

Hun henviser til, at netop diabetisk nyresygdom er en af de følgesygdomme, som ikke har haft den samme positive udvikling som for eksempel hjertekarsygdom, hvor der har været et klart fald i forekomsten hos personer med diabetes.

Vejledninger skal laves om

DAPA-CKD-studiet inkluderede 4.304 patienter med kronisk nyresygdom med eller uden diabetes fra i alt 21 lande, herunder Danmark. Deltagerne blev delt i to grupper, der fik henholdsvis SLGT-2-hæmmeren dapagliflozin (kendt under salgsnavnet Forxiga) eller et uvirksomt placebo.

Når midlerne virker både for personer med type 2-diabetes og for personer med nyresygdom uden diabetes, er det nærliggende at tro, at de også virker for personer med type 1-diabetes, men vi har endnu ikke dokumentation.

Efter knap to et halvt år blev forsøget standset af etiske grunde, fordi effektiviteten af dapagliflozin var så overbevisende. Dapagliflozin reducerede risikoen for forværring af nyrefunktionen, nyresvigt eller død på grund af ​​hjerte-kar-sygdom eller indlæggelse med hjertesvigt for patienterne, der alle havde kronisk nyresygdom. Effekterne viste sig uanset, om deltagerne havde type 2-diabetes eller ej, men for forsøgsdeltagerne med type 2-diabetes sås et fald på 30 procent i risikoen for at dø tidligere og en 40 procents reduktion i udviklingen af nyresvigt.

- Danske vejledninger nævner allerede muligheden for positiv effekt på hjerte og nyre, men vi skal nu hurtigst muligt have lavet vejledninger om, så vi kan få både praktiserende læger og diabeteslæger til i højere grad at bruge midlerne til patienter med type 2-diabetes. Implementering er jo afgørende for at omsætte resultaterne til praksis. Vi ved nu, at det både gælder patienter med så ringe en nyrefunktion, at de er tæt på at have behov for dialyse, og også patienter, der har brug for den forebyggende effekt, fordi de blot har begyndende nedsat nyrefunktion, siger professor Peter Rossing.

Venter på studier om type 1-diabetes

Man mangler endnu de videnskabelige studier for effekten af SGLT-2-hæmmere for personer med type 1-diabetes.

- Når midlerne virker både for personer med type 2-diabetes og for personer med nyresygdom uden diabetes, er det nærliggende at tro, at de også virker for personer med type 1-diabetes, men vi har endnu ikke dokumentation. Vi håber, de nødvendige studier snart kommer, siger Peter Rossing.

Professoren fortæller, at den øgede risiko for alvorlig syreforgiftning, som personer med type 1-diabetes har ved brug af SGLT-2-hæmmere, fortsat er noget som skal tages alvorligt, og der derfor mangler flere studier specifikt i forhold til effekten for personer med type 1-diabetes.

Der findes en række SGLT-2-hæmmere på det danske marked udover det nævnte Forxiga. De kendes blandt andet under salgsnavnene Invokana, Jardiance og Steglatro.