MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Ny mulig behandling for nyresyge med type 2-diabetes

11. september 2019 Tilbage

Ny viden om en medicingruppe har potentiale til at skabe nye behandlingsmuligheder for mennesker med type 2-diabetes og nyreproblemer.

Professor Peter Rossing ser store muligheder for at hjælpe nyresyge med diabetes med medicin på baggrund af nye, store studier.

Tidligere har man sagt, at medicingruppen SGLT-2-hæmmere (kendt under salgsnavne som Jardiance og Forxiga) ikke var velegnet til type 2-diabetikere, der samtidig har problemer med nyrerne, men nu tyder ny forskning på, at det forholder sig lige omvendt.

Det fortæller professor og forskningsleder Peter Rossing fra Steno Diabetes Center Copenhagen:

- Vi har hidtil sagt, at hvis man havde nyresygdom, så burde man ikke få SGLT-2-hæmmere da de ikke sænker blodsukkeret ved nedsat nyrefunktion, men med resultaterne fra et nyligt publiceret studie (kaldet CREDENCE), ser det ud til, at opfattelsen skal vendes 180 grader rundt, så vi i stedet siger: SGLT-2-hæmmere er godt for nyrerne og har samtidig en hjertebeskyttende effekt, siger Peter Rossing, der fortæller at yderligere to store studier er i gang med netop at kortlægge SLGT-2-hæmmeres effekt på nyrerne.

Peter Rossing er overbevist om, at de gældende retningslinjer vil blive ændret, så SGLT-2-hæmmere indenfor kort tid kan blive en del af behandlingen for mennesker med type 2-diabetes, der har nedsat nyrefunktion på grund af følgesygdommen diabetisk nyresygdom.

SGLT-2-hæmmere virker ved at udskille sukker gennem urinen. Populært sagt tisser patienterne det overskydende sukker ud fremfor at optage det i blodet. SGLT-2-hæmmere gives som tabletbehandling og har tidligere vist at have positiv effekt på risikoen for hjertekarsygdomme, ligesom det hjælper mange patienter til at tabe sig.

Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes