Diabetes fremhævet i regeringens nye sundhedsudspil

Da sundhedsminister Magnus Heunicke onsdag præsenterede første bud på det længe ventede sundhedsudspil ’Tættere på II’, valgte han at fremhæve nogle af de mange udfordringer, Diabetesforeningen har brugt år på at fremhæve. Nu glæder vi os til at se konkret handling, siger Diabetesforeningens administrerende direktør Claus Richter.

Samtale Med Lægen Om Behandling Af Diabetes
27. oktober 2021 | Af Benedicte Lorenzen bel@diabetes.dk

På et pressemøde onsdag morgen præsenterede regeringen en flig af sin længe ventede sundhedsreform, som blandt andet indeholder en pulje på fire milliarder kroner, der skal gå til mellem 13 og 20 nye nærhospitaler. Til Diabetesforeningens store glæde adresserede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) type 2-diabetes, som en af de kroniske sygdomme der skal adresseres i det kommende arbejde med konkretisering af reformen: 

Direktør Claus Richter
Der er spændende takter i regeringens nye sundhedsudspil, men nu glæder vi os til at se noget konkret handling siger Diabetesforeningens direktør Claus Richter.

- Hvis vi ser på nogle af de store kroniske sygdomme som type 2-diabetes og kol, og vi ser på udviklingen her, så går den desværre bare op og op. Det er faktisk sådan, at der hver dag er 63 nye borgere, der får diagnosen type 2-diabetes eller kol. Det skal lægges oven på alle dem, der lever med sygdommen i forvejen. Alle de her mange mennesker skal have et sundhedsvæsen, der er der for dem, og som er tæt på dem, når de skal gå til behandlinger, kontroller og alt det, der hører med, når man lever med en kronisk sygdom, lød det fra sundhedsministeren.

På pressemødet indrømmede Magnus Heunicke også, at patienter ofte tabes mellem to stole og ender som kastebolde mellem sundhedsvæsenets forskellige instanser.

- Samtidig ser vi også, at der er alt for stor forskel på, hvilke sundhedstilbud man kan få, og hvad kvaliteten er, alt efter hvilken kommune man bor i. Det er ikke godt nok, og det går ofte ud vores mere sårbare borgere, sagde sundhedsministeren. 

Der er brug for handling nu

Diabetesforeningen glæder sig over, at sundhedsministeren sætter ord på mange af de problemstillinger, vi har brugt mange kræfter på at gøre opmærksom på igennem længere tid. Som Magnus Heunicke ganske rigtigt påpegede er type 2-diabetes en sygdom i vækst, og frem mod 2030 vil tallet være steget fra 250.000 mennesker med type 2-diabetes til 420.000.

En ny sundhedsaftale skal levere klare bud på, hvordan vi styrker den almene praksis, løfter kvaliteten i den kommunale sundhedsindsats og ikke mindst skaber et langt mere sammenhængende tilbud til personer med kronisk sygdom på tværs af sygehuse, almen praksis, kommuner og civilsamfund

- Tallene viser, at der er brug for handling, og så sent som tirsdag i denne uge havde Diabetesforeningen foretræde for sundhedsudvalget på Christiansborg, hvor vi præsenterede ni anbefalinger til en sammenhængende behandling af type 2-diabetes af høj kvalitet, ligesom vi tidligere har været i dialog med sundhedsministeren. Derfor er jeg også virkelig glad for, at sundhedsministeren adresserer flere af de udfordringer, vi har påpeget i årevis, siger Diabetesforeningens administrerende direktør Claus Richter og uddyber:

- Særligt glædeligt er det, at sundhedsministeren anerkender udfordringerne med den manglende sammenhæng i sundhedsvæsenet, og at der er alt for store forskelle i de kommunale behandlingstilbud. Når vi spørger vores medlemmer med type 2-diabetes, fortæller de nemlig ofte, at de oplever problemer med koordinering mellem sygehus, egen læge og kommunen, ligesom de mangler adgang til relevant moderne diabetesteknologi. Vores medlemmer oplever også alt for store forskelle i behandling og støtte på tværs af landet.

Der mangler konkrete svar

Diabetesforeningen anerkender regeringens planer om at skabe det nære behandlingstilbud, og vi ser frem til det videre arbejde med den nye sundhedsreform, hvor vi skal ned i detaljerne. Det er nemlig fortsat noget ukonkret, hvad regeringen vil med deres nye sundhedsudspil. Særligt mangler der svar på, hvordan man vil løfte sundhedsvæsenet, så behandlingen af mennesker med kroniske sygdomme bliver løftet.

Diabetesforeningen har budt sig til i forhold til det forestående arbejde med at få omsat sundhedsaftalen ”den stille revolution” til konkret handling, der kan gøre en forskel for mennesker med kroniske sygdomme som diabetes.

- En ny sundhedsaftale skal levere klare bud på, hvordan vi styrker den almene praksis, løfter kvaliteten i den kommunale sundhedsindsats og ikke mindst skaber et langt mere sammenhængende tilbud til personer med kronisk sygdom på tværs af sygehuse, almen praksis, kommuner og civilsamfund, forklarer Claus Richter.

– Det er vigtigt, at der bliver lavet en kvalitetsplan for det tværsektorielle samarbejde om type 2-diabetes, hvor man blandt andet får indført en national model for individualiseret behandling, en individuel startpakke for nydiagnosticerede, et minimumskrav til kommunale tilbud og en styrket model for årskontrol, slår Claus Richter fast.