Folkesundheden risikerer et corona-knæk

Coronakrisen risikerer at blive til en folkesundhedskrise, som vil sætte sig spor i generationer. Vi har ikke råd til at se en eksplosion i antallet af danskere med type 2-diabetes post-corona, og derfor skal der handling til nu. Det mener Diabetesforeningen.

Spørgsmål Svar Corona
25. maj 2021 | Af Michael Korsbæk mk@diabetes.dk

Folkesundheden har aldrig været vigtigere end nu, hvor coronakrisen har overtrukket helbredskontoen for mange. Det mener Diabetesforeningen, som på en virtuel konference torsdag sætter spot på folkesundheden efter corona i samarbejde med Dansk Erhverv og DGI.

- Arven efter corona må ikke blive en katastrofe for folkesundheden, så endnu flere danskere fremover skal leve med kroniske sygdomme som type 2-diabetes. Der skal ambitiøs handling til for at undgå at coronapandemien bliver til en folkesundhedskrise de kommende årtier, siger administrerende direktør Claus Richter fra Diabetesforeningen.

Folkesundhedsregning

For personer med diabetes har nedlukningerne haft store konsekvenser. Det viser en undersøgelse, Diabetesforeningen har foretaget med svar fra næsten 7.000 danskere med diabetes. Her angiver hver tredje, at de har taget på i vægt under coronapandemien og fire ud af ti er mindre fysisk aktive.

Det peger på udfordringer, der skal tages meget alvorligt, mener Diabetesforeningen:

- Det er nedslående tal, for mange med diabetes er ellers typisk meget opmærksomme på kost og motion. Derfor frygter vi, at det ser endnu værre ud for de mennesker, der ikke lever med en kronisk sygdom som diabetes. Vi skal have sat Danmark i bevægelse for at betale regningen efter coronapandemien, siger Claus Richter.

Frygter flere med type 2-diabetes

Allerede før coronakrisen havde anslået 360.000 danskere forstadier til type 2-diabetes, og halvandet års restriktioner, hjemmearbejde og mere stillesiddende adfærd meget vel kan risikere at skubbe mange det sidste stykke ud i en regulær type 2-diabetes:

- Vi tager det ekstremt alvorligt, at vi måske står med en eksplosion i antallet af danskere med type 2-diabetes de kommende år som en konsekvens af coronakrisen. Det vil være en tragedie for den enkelte og belaste sundhedsvæsenet massivt. Vi skal gøre noget ved det, og det kræver initiativer, der løfter folkesundheden, siger Claus Richter.

Diabetesforeningen, Dansk Erhverv og DGI er gået sammen om konferencen ”Folkesundheden efter corona?”, der samler eksperter, kommuner, regioner og sundhedspolitikere om debat og idéudvikling. Det foregår på torsdag fra 8.30-10.00.