Kommune afviser pilotprojekt om sensorbaserede glukosemålere på formodede påstande

I sidste uge kunne man i et indslag i TV Syd høre, at Aabenraa Kommune har afvist et pilotprojekt om brug af sensorbaserede glukosemålere til ældre borgere, fordi man mener, det er for dyrt og tidskrævende. I indslaget kommer formanden for Sundhedsudvalget med forkerte påstande, og det er ærgerligt.

Studievært præsenterer indslag om flashglukosemåler i TV Syd
19. oktober 2021 | Af Jørgen Andersen, formand for Diabetesforeningen

I sidste uge bragte TV Syd et indslag, der handlede om, at Sundhedsudvalget i Aabenraa Kommune har afvist at gennemføre et pilotprojekt omkring brug af sensorbaserede glukosemålere hos insulinkrævende ældre med diabetes. Begrundelsen lyder, at der hverken er økonomisk eller tidsmæssig gevinst ved at benytte de sensorbaserede glukosemålere i sygeplejen, fordi mange ældre ikke vil kunne benytte en smartphone til selv at aflæse de sensorbaserede glukosemålere. 

I TV Syds indslag, siger formand for Sundhedsudvalget Karsten Meyer Olesen blandt andet:

”Der er ikke noget økonomisk rationale i det, og vi sparer ikke arbejdskraft. Den brugergruppe, vi har, som vi måler på, er typisk folk, som skal have hjælp til det her. De får ikke gavn af den her del af det,” lyder det i indslaget.

Formand Jørgen Andersen
Diabetesforeningen går gerne i dialog med kommunerne om brugen af sensorbaserede glukosemålere, skriver foreningens formand Jørgen Andersen.

Som formand for Diabetesforeningen og som en, der selv har levet med type 1-diabetes i mange år, ved jeg, hvor tidsbesparende det er, når man har en glukosemåler siddende på armen, som hele tiden holder øje med blodsukkeret. Modsat fingerprikmetoden, hvor man selv skal huske at prikke sig i fingeren og måle mange gange dagligt. Alt andet lige må det forventes at være betydeligt lettere og hurtigere for at plejepersonalet at måle blodsukker, hvis de blot skal skanne en sensor frem for at skulle stikke plejekrævende borgerne i fingrene flere gange dagligt.

Det er naturligvis en påstand, men om ikke andet var det vel netop det, pilotprojektet skulle undersøge. I stedet vælger Aabenraa Kommune at drage konklusioner uden at have undersøgt virkeligheden. Det er virkelig ærgerligt.

Sensorbaseret glukosemåler sikrer stabilt blodsukker

Jeg ærgrer mig også over, at Sundhedsudvalget i Aabenraa Kommune tilsyneladende slet ikke overvejer det faktum, at livskvaliteten øges, når man som menneske med insulinkrævende diabetes slipper for at skulle stikkes i fingeren mange gange dagligt. En proces, der er både smertefuld og besværlig.

I Diabetesforeningen er vi desuden modstandere af, at mennesker med diabetes selv skal betale for deres teknologiske diabetesudstyr, for brugerbetalingen medfører øget ulighed i sundheden.

I udsendelsen møder vi Anette Tranberg, som har levet med type 1-diabetes i 46 år. Hun fortæller blandt andet, at hendes blodsukker aldrig har været så stabilt, som efter hun fik sin sensorbaserede glukosemåler. Et billede, vi også ser i utallige studier lavet både herhjemme og i udlandet, og det stabile blodsukker er afgørende, når man skal reducere risikoen for, at mennesker med diabetes udvikler en række alvorlige følgesygdomme som nyresvigt, hjertekarsygdomme og blodpropper i hjerte og hjerne.

Sygdomme, der er svære for dem, der må leve med dem, og som er en dyr post på samfundsøkonomien.

Brugerbetaling medfører ulighed

I nyhedsindslaget slutter Karsten Meyer Olesen med at sige, at ”… borgerne har mulighed for at tage de penge, de får til det mere simple system og putte lidt privatøkonomi oveni…”

Her henviser han til, at mennesker med diabetes skulle kunne benytte sig af det, der kaldes ’Ordningen om frit valg af leverandør’ og så selv betale det resterende beløb af egen lomme. Her bliver jeg nødt til at sige, at det simpelthen er forkert. I Danmark kan man nemlig ikke selv købe den omtalte flash glukosemåler som privat borger.

I Diabetesforeningen er vi desuden modstandere af, at mennesker med diabetes selv skal betale for deres teknologiske diabetesudstyr, for brugerbetalingen medfører øget ulighed i sundheden. Jeg håber derfor, at Social- og Sundhedsudvalget i Aabenraa Kommune vil tage pilotprojektet op til fornyet overvejelse, og i Diabetesforeningen går vi meget gerne i dialog med kommunen, så vi sammen kan sikre, at beslutningerne træffes på det rette grundlag.

Lige adgang til diabetesteknologi er en mærkesag i Diabetesforeningen

Se indslaget om sensorbaserede glukosemålere i TV Syd