Nyt nationalt udbud af insulinpumper og glukosemålere
Et nyt udbud af insulinpumper og glukosemålere er faldet i hak, og for første gang gælder udbuddet på tværs af alle landets regioner. Læs her, hvad det betyder for dig som patient.
I marts gennemførte Region Midtjylland et udbud af insulinpumper og glukosemålere på vegne af landets fem regioner. Det foregik i dialog med forhandlerne af de enkelte produkter.
Men hvad er udbud for en størrelse, og betyder det overhovedet noget for dig med diabetes?
Ifølge Henrik Ullits Andersen, overlæge på Steno Diabetes Center Copenhagen, er det kort sagt udbuddet, der sætter rammerne for regionernes indkøb af diabetesudstyr, helt konkret insulinpumper og sensorbaserede glukosemålere.
Omvendt kan man også sige, at udbuddet bestemmende for, hvilket udstyr du som patient kan forvente at få tilbudt i behandlingen af din diabetes på enten hospitalet eller Steno-centret.
Kan løsrive sig udbuddet
Henrik Ullits Andersen har sammen med repræsentanter fra de øvrige regioner deltaget i forhandlingerne om det nye udbud, og overordnet set er han godt tilfreds med resultatet.
– Vi har som behandlere fået mulighed for at give de allernyeste og mest interessante produkter til vores patienter. Med det nationale udbud er der både sikret stor variation og høj kvalitet, siger han og forklarer, hvordan et udbud hænger sammen:
– Regionerne har fået nogle faste priser på produkterne, altså en eller anden form for økonomisk gevinst, og samtidig forpligter de sig til at købe de specifikke produkter i udbudsmaterialet.
Regionerne skal dog kun i overvejende grad holde sig til udbuddet, påpeger han.
– Hvis der for eksempel dukker en ny forhandler op med en endnu smartere insulinpumpe, som læge og patient finder frem til, at de gerne vil bruge, er det stadig muligt at købe den, selv om den ikke står nævnt i udbudsmaterialet. Men så er det i en begrænset økonomisk mængde.
Større ensartethed
Tidligere har hver enkelt region selv haft til opgave at forhandle en udbudsaftale hjem, hvilket har ført til store regionale forskelle, men nu gælder det samme udbud på tværs af hele landet. Henrik Ullits Andersen mener, det også kommer patienterne til gavn.
– Fra patientens perspektiv giver det en større ensartethed. Det vil sige, at man fremover kan få de samme produkter i diabetesbehandlingen, også selv om man flytter fra en region til en anden, siger han.
Det nye nationale udbud gælder de næste fire år, men kan opsiges allerede efter to. Den mulighed er holdt åben for at kunne følge med den teknologiske udvikling.
– På fire år kan man jo nå at blive overhalet indenom mange gange, et år vil være for lidt, da det så bare vil blive et kontinuerligt loop, og det tager trods alt også lidt tid at forhandle et udbud på plads. Så to år er en fornuftig tidshorisont, konstaterer Henrik Ullits Andersen.
Stadig vigtigt at udforske
Både Type1 Tænketank for Diabetes og Diabetesforeningen har kæmpet hårdt for, at alle de mennesker med diabetes, der i sidste ende skal bruge udbuddets insulinpumper og glukosemålere, er blevet hørt i forhandlingerne om det nye udbud – og ikke kun eksperterne.
Helle Blum, politisk konsulent i Diabetesforeningen, siger:
– Vi har flere gange givet udtryk for, at der bør foregå brugerinddragelse – altså af patienterne med diabetes – selvom loven ikke tilsiger det. Det ser vi gerne ændret til næste udbudsrunde.
– Men for nuværende sætter vi da stor pris på, at det er lykkedes at sikre et bredt udbud – blandt andet er der kommet flere forhandlere til – fordi det også kan være med til at løfte behandlingen af diabetes rundt på landets hospitaler.
– I den forbindelse er det også enormt vigtigt, at behandlerne husker at udforske mulighederne i det nye udbud og ikke blot tyr til de samme produkter som altid.
Det nye udbud trådte i kraft den 14. maj 2021.