Resultater fra studie om diabetesmedicin og misdannelser hos børn kræver flere undersøgelser

Et danskledet studie har undersøgt risikoen for misdannelser hos børn af fædre, der tog udvalgte typer diabetesmedicin. Studiet viste en øget risiko for en af medicintyperne. Diabetesforeningens forskningschef understreger, at resultaterne kræver flere undersøgelser, inden man kan drage konklusioner.

Piller
01. april 2022 | Af Ninett Rohde Brandt nrb@diabetes.dk

Et stort danskledet registerstudie viser, at børn af fædre, som tager diabetesmedicinen metformin i den periode, hvor sædcellerne dannes, har øget risiko for misdannelser, herunder særligt misdannelser af drengebørns kønsdele.

- Vi kan se, at mens 3,3 procent af danske børn generelt fødes med misdannelser, gælder det 5,2 procent af børnene, hvis fædre tog medicinen metformin i månederne op til, at moderen blev gravid, forklarer en af forskerne bag projektet, Rune Lindahl-Jacobsen, professor ved Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet (SDU) og forsker i blandt andet epidemiologi og fertilitet.

Formålet med registerstudiet var at undersøge, om risikoen for misdannelser var forskellig hos børn med fædre, der blev behandlet med diabetesmedicintyperne insulin, metformin eller sulfonylurea før undfangelsen. Studiet er lavet i et samarbejde mellem SDU og forskere fra Rigshospitalet og Stanford Universitet i USA. Forskerne har studeret data fra nationale registre for hele den danske befolkning fra perioden 1996 til 2016.

Risikoen er stadig lille

Studiet undersøgte i alt 1.116.779 børn – dvs. alle børn født i Danmark mellem 1996 og 2016 af mødre, som ikke havde diabetes. Blandt disse børn havde 3,3 procent en misdannelse. Derimod havde 5,2 procent af børnene misdannelser, hvis fædrene tog metformin i løbet af de tre måneder, hvor fædrenes sædceller udviklede sig op til graviditeten. Forskerne bag studiet har i denne forbindelse registeret fædrenes metformin-indtag efter, om de havde indløst mindst én recept på medicinen i løbet af de tre måneder.

Tanja Thybo, forskningschef i Diabetesforeningen, har læst studiet, og understreger, at mænd, der tager metformin og går i overvejelser om at få børn eller venter barn, ikke har grund til at gå i panik over resultaterne.

- Selvom studiet viser, at risikoen er 40 procent større, så er det altså stadig en lille risiko, fordi risikoen helt generelt er lille. Det handler om 75 børn i en periode på 20 år – og det er selvfølgelig 75 børn for mange. Men jeg synes også, det er vigtigt at se disse resultater i forhold til den store værdi, behandlingen med metformin har for rigtig mange mennesker, påpeger forskningschefen.

Hun tilføjer dog, at studiets resultater kræver flere undersøgelser af medicinen, før man kan drage endelige konklusioner. Og netop behovet for flere undersøgelser er også et, forskeren Rune Lindahl-Jacobsen understreger:

- Metformin taget før eller efter sædcelledannelsen gav ikke øget risiko for misdannelser, så vi taler bestemt ikke imod brugen af metformin generelt. Men det, at vi udelukkende så denne øgede risiko i forbindelse med indtag af metformin i perioden omkring sædcelledannelsen, taler for, at der er grund til at undersøge metformins påvirkning nærmere, siger han.

image-text
Grafik: Kend din medicin, type 2-diabetes

Kend din medicin

Få overblik over diabetesmedicintyperne

Oversigten forklarer, hvordan medicintyperne virker, hvilke bivirkninger der kan være ved medicinen, og hvilke medicintyper diverse medicinprodukter hører ind under.

Tal med din læge, hvis du er i tvivl om din behandling

I en pressemeddelelse som Syddansk Universitet har sendt ud om registerstudiets resultater, anbefaler Elisabeth R. Mathiesen, professor på Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet, hvor hun forsker i graviditet og diabetes, at studiets fund bør resultere i grundige overvejelser af fordele og ulemper ved metforminbehandling, hvis man er en mand i den fertile alder.

- Hvis der sidder mennesker med diabetes, der genovervejer deres brug af metformin på baggrund af disse resultater, så er det vigtigt for mig at understrege, at de altid bør snakke med deres diabetesansvarlige læge, inden de foretager eventuelle ændringer i deres behandling, afslutter Tanja Thybo.

Syddansk Universitet skriver i pressemeddelelsen, at Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen er orienteret om studiet.

Læs mere om studiet