Vær med til at uddele 1,8 millioner til forskning i diabetes

Diabetesforeningens brugerpanel er med til at vælge, hvem der får forskningslegaterne og i 2022 var Gönül Coskun og Tina Blichfeldt med i panelet. Diabetesforeningens Forskningslegater 2023 bliver uddelt til maj - skal du være med i panelet?

Tina Blichfeldt og Gönül Coskun
23. juni 2022 | Af Ninett Rohde Brandt. Foto: Nils Meilvang nrb@diabetes.dk

Det betyder rigtig meget at få indflydelse

Tina Blichfeldt Web
Tina Blichfeldt, selvstændig, var med i brugerpanelet, da modta- gerne af Diabetesforeningens Forskningslegat 2022 blev valgt.

Hvorfor meldte du dig til at være en del af brugerpanelet 2022?

Det er vigtigt for mig at være engageret i diabetessagen, og her var der en god mulighed for at få indflydelse på, hvad der forskes i. Jeg beskæftiger mig meget med brugerinvolvering, så det gav mening at tilmelde mig og få medbestemmelse i forskningen og derigennem være med til at sikre, at personer med diabetes kan få endnu bedre behandlingsmuligheder i fremtiden.

Hvordan var din oplevelse med at deltage i brugerpanelet?

Diabetesforeningen havde sørget for, at der var en god fordeling af personer med type 1- og type 2-diabetes og pårørende i brugerpanelet. Jeg synes, vi fik en god snak om projekterne, og der var en rigtig fin respekt i gruppen trods forskellige interesser.

De tre projekter, der blev udvalgt, dækkede forskning inden for både type 1- og type 2-diabetes. Det var rart at opleve en fælles indsats for at finde de bedste forskningsprojekter for diabetesområdet.

Hvad betyder det for dig at være med til at beslutte, hvilke forskningsprojekter Diabetesforeningen støtter?

Det betyder rigtig meget, at Diabetesforeningen giver os, der lever med sygdommen, mulighed for at få indflydelse og være med til at tage beslutninger om noget, der har væsentlig betydning for vores liv med diabetes.

Når man involverer folk, så udvider de deres viden og horisont, og så tager de automatisk mere ansvar for dem selv. Det er fantastisk, at foreningen forstår, at det giver mening at inddrage brugerne, fordi vi bidrager med den specialistviden, vi har fået gennem alle de år, vi har haft diabetes inde på livet.

Jeg synes, det er inspirerende at møde både unge og meget erfarne forskere og give dem et indblik i vores liv, og hvad vi mener, der er vigtigt at forske i. Jeg håber, at det her inspirerer andre organisationer og virksomheder til i endnu større grad at benytte brugerinddragelse. Man skal ikke insinuere, man skal involvere.

Læs mere om brugerpanelet til Diabetesforeningens forskningslegat


Den her sygdom er meget mere end kun kost og motion

Gönül Coskun
Gönül Coskun, tandklinikassistent, var med i brugerpanelet, da modtagerne af Diabetesforeningens Forskningslegat 2022 blev valgt.

Hvorfor meldte du dig til at være en del af brugerpanelet 2022?

Jeg har haft diabetes inde på livet, siden jeg første gang fik konstateret graviditetsdiabetes for omkring 15 år siden. Jeg skal lære at leve med min diabetes i fremtiden. Derfor synes jeg, at det er meget relevant at være med til at bestemme, hvad der skal forskes i.

Hvordan var din oplevelse med at deltage i brugerpanelet?

Jeg synes, det var stort, at vi havde indflydelse på, hvad den her ret store sjat penge skulle bruges på. Det var et kæmpe ansvar. Det var spændende at være med til, og det var nogle rigtig fine oplæg fra forskerne.

Jeg ville måske gerne have haft endnu flere informationer om projekterne, men der var en fin diskussion, og der var god tid til at stille spørgsmål.

Hvad har du fået ud af at være med i brugerpanelet?

Jeg fik en dybere forståelse for min sygdom. Når jeg sidder som patient med type 2-diabetes, så får jeg tit at vide, at den her sygdom handler om kost og motion, og har fået besked om, at jeg kan gøre noget ved de to ting for at hjælpe mig selv. Det er mit ansvar.

Men da jeg sad og hørte forskerne fortælle om gener og nogle proteiner i kroppen, de vil undersøge, om de har betydning, forstod jeg, at der også er en masse andre aspekter af min sygdom, som jeg ikke er herre over. Det gav mig et blik for, at den her sygdom er meget større og meget mere kompliceret. Det handler om meget mere end kun kost og motion. Det gjorde indtryk på mig.

Hvad betyder det for dig at være med til at beslutte, hvilke forskningsprojekter Diabetesforeningen støtter?

Det er rigtig fedt, at der er nogle, der lytter til, hvad jeg godt kunne tænke mig, der blev forsket i. Hvad jeg føler kunne være relevant for mig og mit forløb. Det er os, der har sygdommen, så selvfølgelig skal man spørge os, hvad vi har brug for. Jeg følte, jeg blev taget alvorligt, og jeg håber virkelig, at Diabetesforeningen bliver ved med at inkludere os, det handler om.

Læs mere om Diabetesforeningens forskningslegater

Udvalg diskuterer Forskningslegat 2020

Hjælp forskerne

Hvordan kan forskerne gøre livet med diabetes nemmere for dig? Til årets uddeling af forskningslegater samler vi input fra vores medlemmer, så forskerne får hjælp til at fokusere på de områder, der er vigtigst for mennesker med diabetes. Deadline for tilmelding er onsdag den 25. januar.

Giv dine ønsker til kende og kom med i brugerpanelet

Modtagere af Diabetesforeningens forskningslegater 2022

Diabetesforeningens forskningslegater 2023

I 2023 uddeler Diabetesforeningen tre legater á kr. 600.000 til yngre diabetesforskere. Legatmodtagerne udvælges af medlemmer og forskere i fællesskab.

Ansøg og læs mere om Diabetesforeningens forskningslegater