Diabetes-armbånd skal skabe tryghed på sommerens festivaler
Symptomer på lavt blodsukker kan let forveksles med beruselse. Derfor har Diabetesforeningen udviklet et tryghedsskabende festival-armbånd til festivalgængere med diabetes. Budskabet på armbåndet er: ”Virker jeg konfus? Måske har jeg lavt blodsukker. Giv mig noget med sukker” – for på den måde at undgå farlige situationer med akut lavt blodsukker og insulinchok.

Igen i år bliver det muligt for festivalgængere med diabetes at få udleveret et gratis tryghedsskabende festival-armbånd hos samaritterne på en lang række af sommerens festivaler.
På kort tid har Diabetesforeningen fået aftaler med Roskilde Festival, Smukfest, Grøn Koncert, Copenhell, Tinderbox, Jelling Musikfestival, Vig Festival, Musik i Lejet, Wonderfestiwall, Nibe festival, Aalborg Karneval, NorthSide, Heartland, Distortion, Rock under Broen, Ringsted Festival, Herlev Byfest og Vilde Vulkaner.
Og der kommer løbende flere til, følg med HER, hvor vi opdaterer listen.
Insulin på køl hos samaritterne
Målet med armbåndet er at undgå, at akut lavt blodsukker og insulinchok bliver overset, da symptomerne på lavt blodsukker let kan forveksles med beruselse. Derfor er det en fordel, at samaritterne – og andre – kan se, at man har diabetes.
Diabetes er på mange måder en usynlig sygdom. Og ud over at armbåndet skaber tryghed ved at gøre diabetes synlig, kan det også være en samtalestarter på flere forskellige niveauer.
Tanja Siemen Christiansen, frivillighedskonsulent i Diabetesforeningen
Der er flere grunde til, at man skal hente sit armbånd hos samaritterne, fortæller Tanja Siemen Christiansen, der er frivillighedskonsulent i Diabetesforeningen.
– I de fleste tilfælde er det frivillige, som typisk selv har diabetes, der afleverer armbåndene hos samaritterne ved festivalens begyndelse. Her giver de også samaritterne en lamineret seddel med symptomer og førstehjælp ved lavt blodsukker. Det giver en tryghed om, at samaritterne er klædt ekstra godt på til at hjælpe ved akut lavt blodsukker. Og når festivalgængere med diabetes så henter et diabetes-armbånd hos samaritterne, bliver de opmærksomme på, at der er nogen med diabetes til stede. Derudover vil de samaritter, vi har aftaler med, være behjælpelige med at finde køleskabsplads til insulin, hvis man vil have sin insulin opbevaret på køl, siger hun og tilføjer:
– Diabetes er på mange måder en usynlig sygdom. Og ud over at armbåndet skaber tryghed ved at gøre diabetes synlig, kan det også være en samtalestarter på flere forskellige niveauer.

Armbåndet kan også købes på nettet
Teksten på armbåndet
Farven og teksten på armbåndet har Diabetesforeningens følgere på sociale medier haft indflydelse på gennem en afstemning. Det endte med denne tekst:
”JEG HAR DIABETES
Virker jeg konfus? Måske har jeg lavt blodsukker.
Giv mig noget med sukker, og RING 112. TAK”
– Vi er klar over, at vi har strammet teksten på armbåndet, når vi skriver, at man skal ringe 112 ved lavt blodsukker. Diabetes og lavt blodsukker kan være kompliceret at forklare til folk, der ikke har et nært kendskab til diabetes. Og der er ikke meget plads til nuancer på armbåndet. Derfor har vi skrevet, at man skal ringe 112. Det skal man selvfølgelig ikke, hvis man får blodsukkeret op ved at give personen en juice eller andet med sukker. Men vi forestiller os, at det er en vigtig information, hvis personen med diabetes er ukontaktbar – og det vil nok være i sådanne situationer, at andre læser på armbåndet, siger Tanja Siemen Christiansen.