Nyt projekt: Diabetesforeningen inviterer personer med type 2 til at prøve en sensor

Med en sensor kan du kontinuerligt følge med i dit blodsukkers daglige udvikling, og den indsigt kan fortælle dig meget om din sygdom, når du har type 2-diabetes. Derfor har Diabetesforeningen nu lanceret et projekt, hvor personer med ikke-insulinbehandlet type 2-diabetes kan prøve en sensor i to uger.

SENSOR BILLEDE 1920X1080
16. august 2023 | Af Ninett Rohde Brandt nrb@diabetes.dk

Når den diabetesrøde sundhedsbus i de kommende måneder ruller ud i det danske land, vil personer med ikke-insulinbehandlet type 2-diabetes ved udvalgte stop på ruten have mulighed for at få påsat en sensor og afprøve den i to uger.

Det sker som led i det nye projekt ”2Sense”, hvor Diabetesforeningen undersøger, om brug af en sensorbaseret glukosemåler i en afgrænset periode styrker mennesker med type 2-diabetes’ viden om deres blodsukkerværdier og øger deres viden om, hvordan kost og motion påvirker blodsukkeret.

– Mad og motion har stor betydning i behandlingen af type 2-diabetes, og det påvirker også hvert enkelt menneske forskelligt. Derfor kan regelmæssig og struktureret blodsukkermåling gøre en forskel i forhold til at forstå ens sygdom og opnå bedre regulering af blodsukkeret. Det er vigtigt, fordi bedre blodsukkerregulering nedsætter ens risiko for at udvikle følgesygdomme, siger Tanja Thybo, forskningschef i Diabetesforeningen.

Skal give vigtig viden

Når du lever med type 2-diabetes, er du din egen primære behandler, og derfor har sygdomsforståelse afgørende betydning. Men kun 25 procent af danskere med type 2-diabetes får i dag tilbudt patientuddannelse.

– Vi har søsat projektet, fordi der er behov for at tænke ud af boksen i forhold til patientuddannelse. Vi ved, at andelen af danskere med type 2-diabetes stiger, og vi bliver nødt til at sørge for, at de har den nødvendige viden til at tage sig af deres sygdom. Når danskerne ikke kan få den viden gennem patientuddannelse, vil vi gerne undersøge, om nydiagnosticerede personer med type 2-diabetes som supplement til andre tilbud kan få viden om deres sygdom ved at give dem en sensor i en kortere periode, forklarer Tanja Thybo.

Hun fremhæver, at Diabetesforeningen allerede har vist, at strukturel blodsukkermåling gør en forskel i type 2-behandlingen. Med det nye projekt er målet at undersøge, om en sensor kan give personer med type 2-diabetes en anden læring eller fungerer bedre for bestemte målgrupper.

For at deltage i projektet, skal personer med type 2-diabetes møde op ved Diabetesforeningens sundhedsbus i en række udvalgte byer på bussens rute, når den i det kommende måneder endnu engang kører ud for at opspore danskere, der går rundt med udiagnosticeret type 2-diabetes eller prædiabetes.

Læs betingelserne for at deltage i 2Sense og se, hvor du skal møde op for at deltage.

De første har allerede fået en sensor

I weekenden fik de første personer med type 2-diabetes sat en sensor på armen, da Diabetesforeningen testede konceptet, da sundhedsbussen besøgte Sundhedsdagen i Albertslund.

2Sense Collage WEB

71-årige Jørgen Pedersen fra Taastrup er en af de personer med type 2-diabetes, der fik en sensor på armen i lørdags. Her fire dage efter har sensoren allerede givet ham en brugbar indsigt.

– Jeg har længe været nysgerrig efter at undersøge, hvor meget det, jeg spiser og drikker, påvirker mit blodsukker. Derfor er det super, at jeg nu har mulighed for at teste det. Den anden dag drak jeg det halve af en halv liters cola, og jeg er faktisk chokeret over, hvor lynhurtigt den fik mit blodsukker til at stige. Så det giver mig en bedre forståelse for, hvad jeg skal passe på med, siger han.

– Vi har fået god respons på projektet. Der er rigtig mange, der gerne vil vide mere om, hvordan deres krop reagerer på forskellige fødevarer og på motion. Jeg glæder mig til at finde ud af, hvad personer med type 2-diabetes kan lære om deres blodsukker ved at bruge en sensor i to uger, siger Tanja Thybo.

Læs også: Alle med type 2-diabetes skal have mulighed for at få adgang til udstyr til struktureret blodsukkermåling

Læs også: Opsporingskampagne finder over 2.000 danskere med uopdaget diabetes