Opdaterede kostanbefalinger til type 2-behandling og -forebyggelse offentliggjort
Den europæiske forskergruppe DNSG har i dag udgivet opdaterede kostanbefalinger til forebyggelse og behandling af type 2-diabetes. Anbefalingerne, der er resultatet af en systematisk gennemgang af 195 studier om kost og type 2-diabetes, peger på kostformer med færre kulhydrater, mere fiber og fuldkorn, plantebaseret fedt og få eller ingen forarbejdede fødevarer. Ligeledes vægter forskergruppen, at man forsøger at opnå remission med vægttab.
Verden over stiger forekomsten af type 2-diabetes – i 2045 venter man, at 783 millioner mennesker verden over vil have sygdommen.
Kost er centralt i forebyggelse og behandling af type 2-diabetes, da det kan sænke blodsukkeret, mindske risikoen for komplikationer og forbedre livskvaliteten.
Nu har Diabetes and Nutrition Study Group (DNSG), der er en fælleseuropæisk forskergruppe med fokus på diabeteskost, med afsæt i 195 internationale studier udgivet opdaterede kostanbefalinger til forebyggelse og behandling af type 2-diabetes.
De opdaterede anbefalinger
DNSG anbefaler i langt højere grad end tidligere, at man forsøger at opnå remission ved vægttab. Det vil sige, at ens langtidsblodsukker forbliver under 48 mmol/mol uden brug af medicin. Dette kan opnås med flere forskellige kostformer herunder også perioder med måltidserstatninger og lavkalorie-diæter. Sandsynligheden for remission er størst så tæt på diagnosetidspunktet som muligt. DNSG skriver med afsæt i studierne, at inden for seks år efter diagnosen kan 80 procent med type 2-diabetes opnå remission ved et vægttab på 10-15 procent af kropsvægten. Forskergruppen understreger, at det er væsentligt at bibeholde vægttabet på den lange bane.
Bliv klogere på diabetesremission
Til at vedligeholde vægttabet – og generelt til mennesker med type 2-diabetes – anbefaler forskergruppen kost, som indeholder fuldkornsprodukter, grøntsager, frugter, bælgfrugter, nødder og vegetabilske olier som oliven- eller rapsolie. Derudover anbefaler de, at man holder igen med ultraforarbejdede fødevarer, raffinerede kornprodukter som for eksempel hvidt brød og pasta, sukkersødede drikke, tilsat sukker, alkohol, salt og kød – især rødt kød som for eksempel okse-, lamme- og svinekød og forarbejdet kød.
Forskergruppen kan med den systematiske gennemgang af forskningen finde evidens til entydigt at anbefale middelhavskost, nordisk kost og vegetarisk kost til forebyggelse og behandling af type 2-diabetes. Alle tre kostformer indeholder primært grøntsager, fuldkorn, vegetabilske olier og generelt plantebaseret fedt, fisk, ganske få eller ingen forarbejdede fødevarer og meget lidt eller ingen kød.
Understøtter de fem diabetesvenlige kostråd
– Kosten er en hjørnesten i behandlingen af type 2-diabetes, fordi det, vi spiser og drikker, påvirker blodsukkeret. Derfor følger vi den internationale kostforskning nøje, og vi kan se, at de mange studier og DNSG’s anbefalinger understøtter de fem diabetesvenlige kostråd, som vi udgav for tre år siden med færre kulhydrater, mere fiberrig kost og mere plantebaseret fedt. Det er bemærkelsesværdigt og virkelig opmuntrende, at DNSG ved den systematiske gennemgang af studierne kan konkludere, at man med vægttab – på flere forskellige måder – kan opnå remission, siger Tanja Thybo, forskningschef i Diabetesforeningen.
De fem diabetesvenlige kostråd går på færre kulhydrater, flere fiberrige fødevarer, færre forarbejdede fødevarer, flere råvarer og det ’sunde fedt’, det vil sige plantefedt som olivenolie og rapsolie og fedt fra nødder, avocado og fed fisk frem for det fedt, der er i smør, fløde og fedt kød.
På tværs af de mange studier kan DNSG konkludere, at en god behandling af type 2-diabetes ikke skal følge en helt fast opskrift med hensyn til fordelingen af fedt, kulhydrater og proteiner. Men forskergruppen anbefaler entydigt umættet plantebaseret fedt frem for mættet animalsk fedt fra smør, fløde og fedt kød. Ligeledes har det en positiv effekt på blodsukker, kolesterol og blodtryk at erstatte kulhydrater med umættet plantebaseret fedt som oliven- og rapsolie, nødder og avocado, skriver DNSG.
Find rapporten, der ligger til grund for de opdaterede anbefalinger, her
Der er hjælp at hente
– Vi følger DNSG’s kostanbefalinger, men vi ved også, at der er mange veje til en god diabetesbehandling, og det er individuelt, hvordan mad og motion påvirker blodsukkeret hos mennesker med type 2-diabetes. Vi anbefaler også struktureret blodsukkermåling for at få indsigt i, hvordan fødevarer og motion påvirker blodsukkeret. Vil du have hjælp til at finde den bedste vej for dig i livet med type 2-diabetes, er du altid velkommen til at ringe til Diabetesrådgiverne, hvor der sidder diætister klar til at give dig en mere individuel vejledning. Vi holder os løbende orienterede om den nyeste forskning, så vi kan vejlede mennesker med diabetes bedst muligt, understreger Tanja Thybo.
Læs om Diabetesforeningens anbefalinger til blodsukkermåling med type 2-diabetes
Diabetesforeningen deltager på DNSG’s internationale konference for diabetes og ernæring i midten af juni 2023. Hold øje med Diabetesforeningens kanaler til juni for opdateringer fra konferencen.