Seks udvalgte højdepunkter fra international diabetes-kost-konference
Plantebaseret kost, kaffe, grønkålssnackbarer, remission, måltidserstatninger og sensorbaserede glukosemålere – også til dem med type 2-diabetes, der ikke tager insulin – var på programmet, da 140 forskere og fagfolk inden for ernæring og diabetes i sidste uge var samlet til DNSG's internationale diabetes-kost-konference for at dele den nyeste forskning på området. Diabetesforeningens ernæringskonsulent, Cecilie Sandvad, fortæller her, hvad hun tager med sig hjem fra den årlige konference.
Hvert år mødes ernæringsforskere og fagpersoner, der beskæftiger sig med diabetes, til konferencen: ’International Symposium on Diabetes and Nutrition’, som er arrangeret af den europæiske forskergruppe Diabetes and Nutrition Study Group (DNSG). Her præsenterer og diskuterer endokrinologer, professorer, ph.d.er og diætister resultater fra deres seneste forskning fra både publicerede og upublicerede studier.
Diabetesforeningens ernæringskonsulent Cecilie Sandvad var blandt de 140, der deltog på årets konference i sidste uge. Her fortæller hun, hvad hun har taget med sig hjem.
Viden om kost er vigtigere end nogensinde
– Indledningsvist blev det slået fast, at antallet af mennesker med diabetes på verdensplan stiger katastrofalt, især type 2-diabetes. Der var en gensidig forståelse af, at forskning i ernæring er vigtigere end nogensinde før, fordi resultaterne kan være med til at bremse udviklingen – og ikke mindst forbedre livskvaliteten for dem, der lever med diabetes, fortæller hun.
– I DNSG’s seneste kostanbefalinger til type 2-diabetes, der udkom i april, kredses der meget om muligheden for remission, hvor man ved et stort vægttab tidligt efter diagnosen kan blive symptom- og medicinfri. Det var en underliggende præmis for flere af oplæggene, der handlede om kost til personer med type 2-diabetes. Men flere forskere italesatte også, at muligheden for hele tiden at følge med i blodsukkersvingninger, som sensorbaserede glukosemålere giver mennesker med diabetes og deres behandlere, har styrket kostens betydning for behandlingen af alle typer diabetes.
Læs: Opdaterede kostanbefalinger til type 2-behandling og -forebyggelse offentliggjort
– Etikken og troværdigheden af koststudier blev også debatteret heftigt. Mange af forskerne – det gør jeg også – undrer sig over den nylige udmelding fra WHO om begrænsning af sødestoffer og det fagligt svage grundlag, anbefalingerne er lavet på.
– Det har være helt enormt værdifuldt for mig at være en del af en konference med så specifikt et fokus på diabetes og ernæring.
Nedenfor i menuen fremhæver Cecilie Sandvad de studier og oplæg, som hun fandt særligt interessante. Klik på plusset ud for et emne for at læse mere.
Hvis du har klikket på plusserne, og læst hvad Cecilie Sandvad tager med sig hjem fra kost-konferencen, tænker du måske, hvad så nu? Skal mennesker med diabetes – eller dem, der vil forebygge type 2-diabetes – til at leve af kålbarer, måltidserstatninger og mandler, når deres personlige computer-algoritme fortæller dem, hvornår de skal spise for at opnå det bedst mulige blodsukker?
– Her vil jeg gentage vores mantra fra de fem diabetesvenlige kostråd: Der er ikke én måde at spise på, når du har diabetes – eller hvis du vil undgå at få type 2-diabetes. Hvad du spiser, hvor meget du spiser, og hvornår du spiser, betyder noget. Men det er individuelt, hvordan maden påvirker dig og dit blodsukker. Heldigvis er der mange forskellige muligheder, du kan afprøve, som ligger inden for de fem diabetesvenlige kostråd. Som flere af forskerne påpegede, kan en sensorbaseret glukosemåler – eller struktureret blodsukkermåling – være til stor hjælp i forhold til at finde frem til den kost, der passer bedst til dig, hvis du er motiveret til at analysere på målingerne og handle derefter. Moderne diabetesteknologi har virkelig ført kostforskningen ind i en ny æra, slutter Cecilie Sandvad.