Diabetesforeningen udtrykker hård kritik af Jammerbugt Kommune

Sagsbehandlingen for mennesker med diabetes i Jammerbugt Kommune i Nordjylland er så dårlig, at Diabetesforeningen sender et brev til borgmester og kommunalbestyrelse.

Blodsukkermåling
12. august 2024 | Af Claus Bøggild clb@diabetes.dk

Fejlagtige udregninger, hjælpemidler, der fjernes uden begrundelse, og sager, der syltes i månedsvis.

Rækken af eksempler fra Jammerbugt Kommune på dårlig sagsbehandling over for mennesker med diabetes er nu så lang, at Diabetesforeningen sender et brev til borgmester Mogens Christen Gade og hele kommunalbestyrelsen for at gøre opmærksom på forholdene.

Klik her for at se Diabetesforeningens brev til Jammerbugt Kommune

Diabetesforeningen har på kun to år haft ni sager med kritiske forhold fra den nordjyske kommune.

- I Diabetesforeningen kæmper vi for et godt liv med diabetes og for de rettigheder, som dem med sygdommen inde på livet, har. Den måde, som Jammerbugt Kommune behandler sårbare mennesker med en kronisk sygdom på, er et klart kommunalt svigt. Det skal både borgmester og kommunalbestyrelse vide, så de kan komme på banen i sagen, så mennesker med diabetes igen kan få bevilliget de hjælpemidler, der skal til for at leve det bedst mulige liv med diabetes, siger Susanne Degrande, teamleder i Diabetesforeningens medlemsrådgivning.

Svarer ikke og sylter sager i månedsvis

I de ni sager er det mange forskellige ting, som personer med diabetes er blevet udsat for i forbindelse med behandlingen af deres sag i Jammerbugt Kommune.

Forvaltningen har bl.a. stoppet bevillingen til testmateriale til mennesker med type 1-diabetes, uden at der er hjemmel i loven til det, og lavet forkerte beregninger af egenbetaling uden at beklage fejlene.

I et særlig alvorligt eksempel har en borger fået fjernet sin bevilling på nåle til sin livsvigtige medicin Victoza, uden at kommunen gav en begrundelse. Dermed sad borgeren tilbage med udgiften selv og uden mulighed for at kunne klage over afgørelsen til Ankestyrelsen.

Derudover oplever Diabetesforeningen, at Jammerbugt Kommune ikke svarer på henvendelser og sylter sager i mange måneder.

- Det virker som en spareøvelse på bekostning af borgerens situation. Det er uanstændigt over for mennesker med en kronisk sygdom, der har et lovmæssigt krav på hjælp, siger Susanne Degrande.

Hun håber, at lokalpolitikerne i Jammerbugt Kommune vil reagere på Diabetesforeningens henvendelse.

- Vi ser desværre dårlig sagsbehandling i flere kommuner, men Jammerbugt er et særligt grelt eksempel, og derfor ser vi os nødsaget til at råbe vagt i gevær. De folkevalgte skal vide, hvad deres sårbare indbyggere i kommunen bliver udsat for, så de kan rette op på fejlene og hæve vidensniveauet i forvaltningen. Her stiller vi gerne vores ekspertise til rådighed, så kommunens borgere kan få de bedst mulige hjælpemidler i livet med diabetes, siger Susanne Degrande.                 

Diabetesforeningen er også gået i medierne med den alvorlige kritik.

Se indslag fra TV2Nord her

Oplever du også en dårlig sagsbehandling i din kommune?

Vores rådgivere er klar til at hjælpe dig.

Oplever du også en dårlig sagsbehandling i din kommune?