Sensor giver bedre liv til mennesker med type 2-diabetes

Der er brug for at løfte standarden for blodsukkermålinger og de teknologiske løsninger, der er til gavn for mennesker med diabetes. Det viser et nyt pilotprojekt, som Diabetesforeningen præsenterer på sit årsmøde i dag. Diabetesforeningen kæmper for at opdatere 26 år gammel lovgivning og dermed mindske presset på sundhedsvæsnet.

Kvinde måler blodsukker med sensor
25. maj 2024 | Af Claus Bøggild clb@diabetes.dk

Når mennesker med type 2-diabetes, der ikke tager insulin, måler og overvåger deres blodsukker med en sensor, har det en positiv effekt på både deres behandling, sygdomsforståelse og livskvalitet.

Det viser resultater fra pilotprojektet 2Sense, som Diabetesforeningen præsenterer på sit årsmøde lørdag den 25. maj, der sætter spot på at forbedre de teknologiske muligheder og behandlingen af diabetes, som rammer 360.000 danskere.

I projektet svarede 340 personer med type 2-diabetes, der ikke tager insulin, på et spørgeskema, efter at de havde haft en sensor på armen i 14 dage, og den lette tilgang til blodsukkermåling gjorde dem meget klogere. 

Over 80 procent fandt det lærerigt for deres sygdom at bruge en sensor. Det betød, at 75 procent ændrede adfærd i hverdagen i forhold til, hvad de spiser, hvor meget de spiser, og hvor meget de bevæger sig.

Over halvdelen af deltagerne lærte også at holde deres langtidsblodsukker under den anbefalede grænseværdi til gavn for deres behandling og livskvalitet.

– Vi er på vej ind i en stille sundhedskatastrofe, hvor mindst 420.000 danskere vil have type 2-diabetes i 2030, og her kan sensoren gøre en kæmpe forskel, fordi den styrker egenbehandlingen og dermed mindsker presset på sundhedsvæsnet. Resultaterne fra 2Sense viser, at sensoren kan være en øjenåbner for mennesker med type 2-diabetes, der ikke tager insulin. Derfor opfordrer vi politikerne til at sikre, at der bliver bedre adgang til blodsukkermåling for den store del af befolkningen, der lever med type 2-diabetes, siger Claus Richter, adm. direktør i Diabetesforeningen og fortsætter:

– Sensoren giver viden, man kan handle på. Samtidig fungerer den som et værn mod alvorlige følgesygdomme, der hvert år koster samfundet dyrt.

Et levn fra fortiden

For 277.000 personer med type 2-diabetes, der ikke tager insulin, foregår blodsukkermåling normalt ved at prikke sig i fingeren og bruge en teststrimmel til at måle blodsukkeret, hvis den altså overhovedet foregår.

I dag siger lovgivningen nemlig, at personer med type2-diabetes, der ikke tager insulin, maksimalt kan få testmateriale til at måle blodsukker 150 gange årligt, og for personer, der er i diætbehandling, er der slet ikke adgang til blodsukkermåling.

En lovgivning, som ikke er ændret siden 1998.

- Det er på tide, at forældet lovgivning kommer til at svare til tiden, siger Claus Richter.

Diabetesforeningen kæmper for, at alle med type 2-diabetes, uanset behandlingsform, skal have bedre mulighed for blodsukkermåling og vil have undersøgt, hvordan adgang til sensorbaserede glukosemålere i perioder kan skabe gevinst både økonomisk og for behandlingen.

Hent rapporten om pilotprojektet 2Sense

 

Hvad gør det egentlig ved blodsukkeret, når man spiser, motionerer, eller skal på scenen? Musiker, sanger, sangskriver og producer Lars Pedersen – også kendt som Chief 1 – har haft type 2-diabetes i nogle år. Han er nu på jagt efter mere konkret viden om, hvad det er, der påvirker netop hans blodsukker. Derfor har han takket ja til at prøve en sensor som del af Diabetesforeningens forskningsprojekt 2Sense.

Klik her og læs flere erfaringer fra deltagere i 2Sense

Fakta

Pilotprojektet 2Sense

Projektet 2Sense undersøger, om brug af en sensorbaseret glukosemåler i en afgrænset periode styrker mennesker med type 2-diabetes’ viden om blodsukkerværdier, og hvordan kost og motion påvirker blodsukkeret.

Projektet forløb sommer og efterår 2023, hvor personer med type 2-diabetes, der ikke tager insulin, kunne få udleveret en sensorbaseret glukosemåler i 14 dage. For at deltage skulle de besvare et spørgeskema før og efter de 14 dage med sensor. Deltagerne skulle benytte sig af en app til at registrere og følge med i deres sensor-data. 455 personer fik påsat en sensor, og ved projektets afslutning havde 340 personer besvaret det opfølgende spørgeskema.

Anden generation af 2Sense-projektet forventes udført i løbet af 2024.

Læs mere om 2Sense-projektet