Diabetesforeningen kæmper for, at ingen skal tabes mellem behandlere - og at det ikke skal være postnummer eller ydernummer, der afgør kvaliteten af behandlingen. Derfor foreslår Diabetesforeningen, at en ny sundhedsreform skal indeholde grundpakkeforløb som en rettighed - for det vil sikre større lighed i sundhed og sammenhæng.
Diabetesforeningen kæmper for, at mennesker med diabetes og andre kroniske sygdomme kan leve længere og bedre liv med deres kroniske sygdom.
Alene diabetes rammer i dag 360.000 – og antallet af mennesker med type 2-diabetes er vokset med 40 procent siden 2015 – og i 2030 vil der være 467.000 med diabetes.
Mens kurven er vokset, oplever mennesker med kronisk sygdom meget stor forskel i behandlingen. En urimelig tendens, hvor ydernummer og postnummer afgør kvaliteten.
Som kronisk syg oplever du i særlig grad at blive tabt mellem behandlere og i overgange mellem sektorer. Fx oplever kun 25 procent af mennesker med type 2-diabetes, at andre behandlere er blevet informeret om deres sygdomssituation fra deres faste behandler, som typisk er almen praksis1.
FAKTA
Kun 37 % med diabetes oplever god sammenhæng mellem sektorer
96 % af dem, der oplever god sammenhæng, er tilfredse med deres behandling
40 % har en forløbsplan
Kun 23 % får et kommunalt forebyggende tilbud
Kun 15 % oplever, at deres læge følger op på forløb i kommunen
Kilde: Livet med diabetes 2023
Trine, Per og Marianne mærker manglende sammenhæng på egen krop
Forestil dig følgende: din kroniske sygdom gør, at du får jævnlig behandling af en øjenlæge, en fodterapeut, din egen praktiserende læge og en speciallæge på hospitalet. Men de har ikke adgang til hinandens undersøgelser, og koordinerer ikke de råd og den vejledning, du får. Du ender med flere forskellige behandlingsmål, og råd til håndtering af din kroniske sygdom, som i nogle tilfælde kan være direkte modstridende.
Det er virkeligheden for mange med type 2-diabetes. Du kan møde tre af dem i videoen her:
Hov!
Mangler der noget? Du skal acceptere statistiske cookies for at se indholdet.
Den nye sundhedsreform SKAL sikre sammenhæng
Det er vigtigt, at forhandlingerne om en ny sundhedsreform ikke kun fokuserer på strukturerne. Forhandlingerne skal føre til konkrete og virkelige forbedringer i den enkeltes behandling og liv. For udfordringerne for Danmarks 1,2 mio. med kronisk sygdom kan ikke løses med nye strukturer alene.
Samlet set betyder manglen på sammenhæng i kroniske patienters forløb, at forværring og følgesygdomme i dag ikke forebygges, fanges og behandles i tide. Det koster livskvalitet og indlæggelser. Derfor siger vi i Diabetesforeningen:
Brug den nye sundhedsreform til at sikre længere og bedre liv med kronisk sygdom ved at løfte kvaliteten med grundpakkeforløb.
Det vil samtidig mindske presset på det samlede sundhedsvæsen, når patienter får sygdomsforløb med færre behandlingskrævende følgesygdomme.
Uanset hvordan man strukturerer sundhedsvæsnet, vil der være ’behandler-’ og ’tilbuds-overgange’. Sammenhæng kræver – udover strukturændringer – dermed også, at der indføres forpligtende kvalitetskrav til behandling og forløb på de store kroniske sygdomme.
Diabetesforeningen foreslår derfor, at:
Folketinget med en ny sundhedsreform indfører grundpakkeforløb for de store kroniske sygdomme, som type 2-diabetes, KOL og nogle gigtsygdomme
Grundpakkeforløbet skal sikres med en rettighed til en individuel behandlingsplan, som skal forankres i sundhedsloven.
Langt de fleste med kronisk sygdom vil gerne klare så meget af deres behandling som muligt selv og undgå kontroller og indlæggelser. Grundpakkeforløb skal sikre, at patienterne får en god start på livet med kronisk sygdom og dermed også bedre muligheder for selv at forebygge forværring og indlæggelser – uanset hvor i landet de bor.
Læs også
Diabetesforeningen står ikke alene med forslaget om grundpakkeforløb.