Arbejdsglæde er vigtigt for livsglæden. Vi giver dig tips til et godt arbejdsliv med diabetes.
Hvilke jobmuligheder har jeg? Hvordan kommer jeg igennem en arbejdsdag, når jeg er så træt? Kan jeg være med i arbejdspladsens kageordning?
Diabetesrådgiverne får mange henvendelser om arbejdsliv og diabetes. Arbejdet er en vigtig del af hverdag og identitet. Når du har fået konstateret diabetes, er det derfor naturligt, du bekymrer dig.
Påvirker diabetes dine jobmuligheder?
Ja – det gør det. Der er jobs, du ikke kan have, hvis du har diabetes, Men heldigvis endnu flere jobs, du kan vælge mellem, selvom du i hverdagen skal tage hensyn til din sygdom. Fokuser derfor på:
Hvad du har lyst til
Hvad du er god til
Hvilke fremtidsmuligheder det indebærer for dig og dit arbejdsliv?
Godt fra start med alle muligheder åbne
Et godt råd er, at du ikke afgrænser dine ønsker, muligheder og planer for tidligt. Uanset, om du er ung, og skal til at vælge uddannelse, eller om du har fået konstateret diabetes midt i livet, er det en god begyndelse, at du spørger dig selv: Hvilke krav stiller mit ønskejob, og kan jeg forene det med diabetes? En måde at finde svar kan være at tale med relevante virksomheder og eventuelt en person, der har et job, som ligner dit ønskejob.
Tjek, hvilke jobs du ikke kan have
Dine begrænsninger i valget af job afhænger af, hvordan du bliver behandlet for din diabetes. Hvis du får insulin, er der nogle jobs, du ikke kan have.
Rettigheder og forpligtelser i relation til arbejdsgiver er noget af det første, de fleste tænker på. Du er ikke forpligtet til at fortælle din arbejdsgiver (hverken før eller efter ansættelse), at du har diabetes, medmindre sygdommen har betydning for, om du kan udføre dine arbejdsopgaver. Det er detaljeret beskrevet i Lov om brug af helbredsoplysninger m.v. på arbejdsmarkedet.
Informer arbejdsgiver og kolleger
Diabetesforeningen anbefaler, at du fortæller om din sygdom. Det er naturligvis et individuelt valg, og det er dig, der kender dig selv og din arbejdsplads bedst.
Når ledelsen, og tillidsmanden, kender din situation, kan de bedre hjælpe med eventuelle justeringer af dine arbejdsopgaver, hvis din diabetes gør det relevant. At du samtidig informerer de nærmeste kollegaer, giver dig tryghed for, at de kan hjælpe, hvis du akut skulle få lavt blodsukker.
Brug Diabetesforeningens socialrådgivere
Vores socialrådgivere kan give støtte, vejledning og gode råd.
Først og fremmest er det en fordel, at du kender din diabetes. Jo bedre diabetes er behandlet, jo færre symptomer giver sygdommen dig i hverdagen. Tre andre tips til et godt arbejdsliv med diabetes er:
Diagnosen åbner døre til hjælp
Jobcenter: Når du har diabetes, har du automatisk ret til hjælp fra dit lokale jobcenter, der kan vejlede om dine muligheder. Fastholdelseskonsulenter hjælper med vejledning om, hvordan du kan blive i dit job.
LAFS: At blive diagnosticeret med en kronisk sygdom kan stresse, og der er mange informationer at holde styr på. Derfor kan det være en fordel at tage en pårørende, eller en god ven, med til møde på jobcentret. Du kan også vælge en professionel bisidder fra Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere (LAFS).
Fagforening: Hvis du er medlem af en fagforening, kan de rådgive om dine muligheder for at forblive i det job, du har nu. Herunder også muligheder for at blive ansat under en særlig overenskomst, som giver individuelle løn- og ansættelsesvilkår uden, at du mister rettigheder.