Søvnapnø

Søvnapnø

Diabetes øger risikoen for søvnapnø, der giver dårlig søvnkvalitet og højere risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Søvnapnø er en tilstand, hvor du snorker meget kraftigt, og holder pauser i din vejrtrækning. Pauserne kan vare mere end 10 sekunder.

Det betyder, at der ikke kommer frisk luft i lungerne, og dermed ilt til hjernen. Derfor vågner du et kort øjeblik, hvorefter du igen trækker vejret og sover videre.

Du kan sagtens snorke uden at have søvnapnø.

Søvnapnø gør dig træt

Dårlig søvn betyder, at du ikke føler dig udhvilet og veloplagt om dagen, og det betyder forringet livskvalitet.

Samtidig øger søvnapnø risikoen for forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme. En risiko, der i forvejen er forhøjet, når du har diabetes. Når du lider af søvnapnø oveni din diabetes, er risikoen for alvorlig hjertekrampe, eller blodprop i hjertet, flere gange højere.

Hvorfor påvirker diabetes søvnapnø?

Først dokumenterede undersøgelser, at en tredjedel af personer med type 2-diabetes havde søvnapnø. Til sammenligning er det under 5% af den samlede befolkning, der lider af søvnapnø.

Forskerne mener, at søvnapnø i sig selv er stressende, hvilket kan reducere virkningen af kroppens insulin, så søvnapnøen udløser diabetes 2. Omvendt kan diabetes, og de udfordringer, der følger med, tilsyneladende udløse søvnapnø. Især overvægtige med type 2-diabetes har risiko for at udvikle søvnapnø, fordi overvægt øger presset på svælget, når du ligger ned og slapper af.

Også type 1-diabetes øger risikoen

Danske forskere har senest dokumenteret, at også en tredjedel af personer med type 1-diabetes lider af søvnapnø i større eller mindre grad. Selvom de ikke er overvægtige. Risikoen er højest for dem, der har enten diabetisk nervesygdom (neuropati) eller diabetisk nyresygdom (nefropati) i kølvandet på deres diabetes. Med andre ord kan søvnapnø være en følgesygdom til en følgesygdom.

Hjerte

Gode råd til den gode søvn

Lig med hovedet let hævet, hvis du har tendens til at snorke
(eller sov konsekvent på siden)

Undgå kaffe, alkohol og tobak om aftenen

Dyrk ikke hård træning de sidste tre timer før sengetid

Lad være med at spise eller drikke store mængder lige før, du går i seng

Sluk for computer, iPad og smartphone i god tid, før du går i seng, for det blålige lys fra skærmene forstyrrer
din søvn

Hav en temperatur mellem 18 og 21 grader i soveværelset

Behandling af søvnapnø

    Behandling af søvnapnø
  • At sove med CPAP-maske kan hjælpe

    + -

    En CHAP-maske (Continuous Positive Airways Pressure mask) gør det lettere at trække vejret og betyder, at risikoen for natlige pauser i vejrtrækningen bliver reduceret.

    Idéen er, at masken puster luft ind i mund og næse, så luftvejene bliver holdt åbne, når du sover.

  • Snorkeskinne

    + -

    Nogle kan have gavn af en snorkeskinne, der skyder underkæben lidt frem. For det åbner svælget lidt, så det bliver nemmere at trække vejret.

  • Er du overvægtig?

    + -

    Overvægt øger risikoen for søvnapnø. Når du sover, slapper af alle muskler af. Samtidig betyder tyngdekraften, at de bløde dele i hals og svælg synker lidt ned, hvilket gør passagen i svælget mere snæver. Jo mere vægt (fedt), du har omkring halsen, jo mere bliver svælget trykket sammen.

Læse Se

Viden om følgesygdomme

Et liv med diabetes kan påvirke kroppen på mange måder. Heldigvis oplever færre og færre alvorlige følgevirkninger af diabetes. Her får du en oversigt over de steder i kroppen, diabetes oftest påvirker, samt hvad du kan gøre for at forebygge følgesygdomme.

Gå til oversigt

Vi er her for at hjælpe

Er du bekymret?

Vi er her for at hjælpe

Tal med Diabetesrådgiverne om, hvordan du passer godt på din krop.