Kend Dine Øjne

Se dig selv i øjnene

Du kan holde et vågent øje med, om dit syn ændrer sig, mens øjenlægen kan få øje på de større forandringer, diabetes kan give.

Kend dine øjne

Du kan desværre ikke altid selv mærke, hvis der er forandringer i øjnene. Personer med diabetes kan være meget tæt på at få alvorlig synsnedsættelse uden overhovedet selv at kunne mærke det. Den gode nyhed er, at du kan få behandling i tide, hvis du regelmæssigt går til øjenlægen.

Både højt blodtryk og højt blodsukker påvirker dine øjne, fordi det kan give væskeansamlinger i nethinden og skrøbelige blodkar, der risikerer at briste i øjnene. 

Efter 25 år med diabetes vil de fleste have større eller mindre forandringer i øjnene, men heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at forebygge og forlænge tiden uden øjenproblemer.
I Danmark er det sjældent, at diabetes i dag fører til blindhed. Det skyldes, at der bliver gjort en aktiv indsats for at sikre god behandling. Du er selv den vigtigste spiller på banen. Husk dine øjne. 

1. Få syn for sagen

Når du alligevel er ude på den daglige tur til arbejde, gåturen med hunden eller er ude og handle, kan det være en god vane at tjekke synet.

Test dit syn på et vejskilt:

  • Udvælg et vejskilt, som du jævnligt kommer forbi
  • Hold skiftevis hånden for venstre og højre øje
  • Læg mærke til, om skarpheden ændrer sig fra gang til gang
    - enten på begge øjne eller det ene

Hvis dit syn svinger eller ændrer sig og bliver uskarpt, er det en god idé at tale med din læge eller øjenlæge, da det kan være tegn på forandringer i øjnene, der skyldes diabetes. 

2. Det er ikke til at se det ... men det kan øjenlægen

Har du en tid hos øjenlægen i kalenderen? Øjenlægen kan se forandringer, som du ikke selv kan se eller har mærket noget til. Derfor er det bedste, du kan gøre for dine øjne at gå til regelmæssige tjek hos din øjenlæge. På den måde sikrer du, at forandringer bliver opdaget og behandlet i tide.

Hvor ofte bør du gå til øjenlægen?

  • Hvis din diabetes er velreguleret, er et tjek hvert andet år nok
  • Hvis din diabetes ikke er velreguleret, eller du har tidlige tegn på forandringer i øjnene, så anbefaler øjenlægen givetvis, at du kommer til tjek med kortere interval

3. Grønt er godt for øjnene

Den er god nok - det er ikke en skrøne! Når du spiser sundt, passer du også godt på dine øjne.

De små blodkar i øjnene bliver nemlig påvirket af højt blodsukker og forhøjet blodtryk. Derfor kan du også passe godt på syn og øjne gennem det, du spiser.

Find inspiration om mad og diabetes her

4. Svingende syn kan skyldes højt blodsukker

Hvis du oplever, at dit syn i perioder virker dårligere end normalt, kan det meget vel skyldes for højt blodsukker. I perioder med dårligt reguleret blod­sukker, kan du opleve store svingninger i synet. Du vil se, som du plejer, når dit blod­sukker er tilbage på et normalt, stabilt niveau.

Bruger du briller?

Hvis du skal til optikeren, er det en god idé at måle dit blodsukker inden. Ved højt blodsukker kan du risikere at få en forkert styrke i dine briller, så det er en god idé også at fortælle din optiker, at du har diabetes.

5. Røg slører synet

Rygning påvirker de små blodkar i øjnene. Kombineret med for højt blodsukker er der derfor en højere risiko for, at du får øjenproblemer, hvis du ryger.

Her kan du få hjælp til rygestop: 

Ring til Stoplinien på 80 31 31 31 eller besøg Stoplinien.dk 

Længere levetid påvirker øjnene

Personer med diabetes lever længere, og derfor får de også flere sygdomme med tiden. Mange sygdomme kan forebygges ved at følge de samme gode leveregler, som er beskrevet her. 

Efter 25 år med diabetes vil de fleste have udviklet en eller anden form for forandring i øjnene, og derfor er der rigtig god grund at passe på dit syn og dine øjne. Det bedste, du kan gøre, er at gå til tjek hos en øjenlæge hvert andet år eller hyppigere, hvis du får det anbefalet af øjenlægen.

Syn

Bliv klogere på øjnene

Flueben

Tak til

Michael Larsen

Medlem af Diabetesrådet
Professor, overlæge, dr.med. 
Rigshospitalets øjenklinik

Michael Larsen har bistået med at kvalificere indholdet 

Vi er her for at hjælpe

Har du spørgsmål om diabetes?

Vi er her for at hjælpe

Tal med Diabetesrådgiverne om, hvordan du passer godt på din krop.